Autor Wątek:  Rozruch i boczniki na ep/eu07  (Przeczytany 3661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FTD

• Gość
Rozruch i boczniki na ep/eu07
« dnia: 19 Marca 2004, 15:15:52 »
Witam

A, więc podziwiam autorów maszyny za to co stworzyli. Symulator jest extra. Czytałem, że ktoś z autorów jeździł na siódemce. To dobrze bo wie w czym rzecz.
Mam jednak pewne uwagi:
Wasza siódemka żre chyba trochę za dużo prądu, może jeden z autorów jechał na siódemce ze źle wyważonym wirnikiem???
Rozruch do zejścia na bezoporową pozycję równoległego w symulatorze EU07 jest OK.
Należałoby poprawić boczniki bo z 6-cioma wagonami lok ciągnie przesadnie za dużo prądu.
Normalnie (!w rzeczywistości a nie na symulatorze!) jak robię rozruch z 7-dmioma wagonami to wchodzę na 6-sty bocznik (na równoległej oczywiście) już przy prędkości ok 65km/h i prądzie 600-650 [A] (m.in na EU07-470).
Tu w symulatorze jest to trochę dziwnie - tak jakby wasza EU07 miała charakterystykę EP07 bo w EP-ce rzeczywiście bocznik 6-sty to min przy 80km/h i dużym prądzie. Więc uważam, że należałoby to poprawić tak, że 6-bocznik w EU07 dajemy już przy ok 70km/h a prąd ok 600 [A]
A charakterystykę EU07 (303e) zmienić na EP07. I wtedy będzie git!!!!
A i trochę za często przy 600 Amperkach wpada w poślizg, a przecież deszcz nie pada???
Czy moglibyście to poprawić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.....
"Być może przyszły maszynista ept."
PS.
W rzeczywistości podam wam jeszcze że na EP07 do 100 km/h zrobiłem rozruch w 90 sekund, przy prądzie ok 550-600 [A].
Niektóre EP-ki nawet przy 100km/h potrafią wpaśc w poślizg, oczywiście jak jest mokro!

Offline OlO_EU

• Outsourcing IT
  • Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2004, 15:52:09 »
wlasnie poprawilem prady a w eu07 minimalna predkosc wrzucenia 6 bocznika przy pelnym pradzie czyli okolo 600A to jest 73.5km/h przy napieciu 3200V

OlO_EU

Offline Wojtek M

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2004, 22:19:13 »
wlasnie poprawilem prady a w eu07 minimalna predkosc wrzucenia 6 bocznika przy pelnym pradzie czyli okolo 600A to jest 73.5km/h przy napieciu 3200V

Nareszcie, po wielu miesiącach zwracania uwagi ;)
A co z bujaniem? Mam nagrane, luźno trzymając kamerę bujanie przy 50 do 80 kmh. Ech kawa to prawie w sufit trafiała :)
Pozdrawiam
Wojtek z Krakowa

Offline OlO_EU

• Outsourcing IT
  • Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2004, 14:48:11 »
nwojtek ja otymwiedzialem poprawialem to wieloktrotnie (tym razem brak sprzetu do pracy w 3dsmaxie sklonil mnie do sleczenia nad wykresami i poprawianie tego)

OlO_EU