Autor Wątek:  SU45 czy SU46  (Przeczytany 5470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ariello28

• Otrzymane polubienia: 0
SU45 czy SU46
« dnia: 26 Grudnia 2008, 21:29:05 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się która lokomotywa jest lepsza.... jako że mieszkam w dużym mieście to oprócz elektrowozów spotykam sieę ze spalinowozami takimi o jakich mowa w tym temacie a także o su42... kiedyś nawet jeździłem składami do miast w gdzie nie ma trakcji elektrycznej na czele których był SU45 , Su46 czy też Su42... i powiem wam ze zawsze wolałem spalinowozy od elektrowozów....ten dźwięk silnika i w ogóle... ale wracając do tematu... która lokomotywa waszym zdaniem jest lepsza , SU45 czy SU46 ? mam na myśli ruch pasażerski ale ogólne opinie też są mile widziane... :)

Nie ten dział.
Przenoszę do właściwego działu.
Żuk
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2008, 22:00:42 wysłana przez Żuk »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
Odp: SU45 czy SU46
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2008, 22:06:49 »
To zależy, co chcesz robić. SU46 będzie bardziej elastyczna, natomiast SU45 powinna być ekonomiczniejsza (mniejsza moc). Ja bym wziął SU45, bo przy tych samych wózkach i masie ma większą masę hamującą, a procentów nigdy za wiele :D

EDIT: poprawiłem literówkę.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2008, 22:32:04 wysłana przez youBy »
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline ariello28

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2008, 22:26:42 »
No tak , tylko mi chodzi o rzeczywistość... w czym jedna jest lepsza od drugiej ? a może SU42 jest idelanym kompromisem na szlakach pasażerskich?? bardzo mnie to ciekawi bo jak wcześniej wspomniałem mieszkam w sporym mieście tj. w Olsztynie i prawda jest taka że Mazury wschodnie nie posiadają w ogóle trakcji elektrycznej a znajdują się tam spore miasta takie jak Mrągowo , Giżycko , Pisz , Ełk i np.jadąc z Olsztyna do Ełku to trasę o długości 170km prowadzi SU45 , 46 czy też 42.... kiedyś często przemierzałem ten szlak i od tamtej pory zacząłem się fascynować "spalinówkami".....ale nie myślcie że ten rejon to jakaś wiocha... Mazury zachodnie są w stu procentach zelektryfikowane :) ale wracając do tematu to czekam w dalszym ciągu na wasze opinie :)

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2008, 22:40:47 »
Bez znajomości konkretnego kawałka torów, po którym mają jeździć (szlaku, trasy, linii), nie można odpowiedzieć, co jest lepsze. Można zrobić małe zestawienie tylko:

SU46
+ Duża moc (2250 KM)
+ Vmax 120 km/h
- Zużycie paliwa

SU45
+ duża masa hamująca
+ Vmax 120 km/h
- mała moc z ogrzewaniem

SU42
+ mała masa i zużycie paliwa
+ osobny agregat do grzania
- Vmax 90km/h
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline MichałŁ

• Otrzymane polubienia: 37
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2008, 09:08:28 »
Dużą wadą SU45 i SU46 jest skomplikowana instalacja sterowania oraz drobne usterki agregatu prądotwórczego, za to mają sporą moc która się przydaje przy dłuższych pociągach na pagórkowatych liniach. SU42 dobre do ciągnięcia krótkich pociągów(2-3 wagony) na górskich szlakach oraz trochę dłuższych na płaskich, czyli głównie pociągi lokalne

Offline Gumis45

• STRAŻ TO POWOŁANIE
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2008, 10:31:05 »
A dlaczego SU45 nie mogą wjeżdżać do Helu?

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2008, 10:58:32 »
ZTCP to brak sprzęgu międzywózkowego przy układzie osi C0'C0' sprawia, że źle oddziałują na łuki.
Xoov