Autor Wątek:  Propozycja - kilka punktów KK  (Przeczytany 7421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciejZ

• Latamy by ratować ;) Pozdro z góry!
  • Otrzymane polubienia: 70
Propozycja - kilka punktów KK
« dnia: 18 Grudnia 2008, 23:57:04 »
Witam wszystkich serdecznie. Mam propozycję przyklejenia tematu z kilkoma punktami Kodeksu Karnego. W temacie byłyby umieszczone artykuły i paragrafy dotyczące np. praw autorskich. Jednocześnie mogłaby to być przestroga dla osób ''rozdających'' nieopublikowane dodatki jak i informacja na przyszłość dla użytkowników i gości tego forum. Każdy jawnie widziałby co grozi za co w internecie. Pozdrawiam!

Monczan_SP32

• Gość
Odp: Propozycja - kilka punktów KK
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2008, 14:40:20 »
Myślę, że znajdą w temacie zastosowanie także przepisy kodeksu cywilnego, ponieważ instalując symulator zawiera się umowę między Twórcami i korzystającym z oprogramowania.

Offline Dolmio89

• Otrzymane polubienia: 9
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2008, 18:30:05 »
To nie jest forum prawnicze tylko kolejowe. Poza tym te paragrafy w praktyce są mniej warte niż papier na którym je zapisano. Nawet admini tego forum zupełnie nie reagują gdy ktoś chwali się screenami nieoficjalnych dodatków.

Offline Winger

• Administrator
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 24
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2008, 20:48:44 »
Masz jakiś problem z administracją?
Pozdrawiam,
Winger

Offline Dolmio89

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2008, 21:09:22 »
Nie mam problemów. Chodzi mi tylko o to, że kolega chce straszyć ludzi jakimiś paragrafami za rozprowadzanie nielegalnych dodatków, a nawet na oficjalnym forum każdy może publicznie chwalić się przez screeny i filmy, że ma coś czego nie powinien mieć, i nie ma z tego powodu żadnych konsekwencji. Jeśli ktoś chce walczyć z nielegalnym obiegiem dodatków do maszyny to powinno się rozpocząć od banowania na forum wszystkich użytkowników którzy chwalą się swoimi zdobyczami. Wystarczy przeglądać tematy w dziale screeny (np. tu: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,10157.0.html ). Straszenie sądem nie ma sensu skoro każdy widzi, że "tak robić nie wolno, ale można".

Offline Winger

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2008, 21:16:16 »
Nie wiem, osobiście nie widzę większego problemu w tym że ktoś umieszcza screeny z nieoficjalnych dodatków. Moralnej oceny tu nie dokonuję. Jeśli ktoś już tak robi, przechwalając się zdobyczami, to na przyszłość autorzy będą wiedzieć komu nie udostępniać swoich prac. A całkiem osobiście, fajnie czasem jakiś wyciek zobaczyć związany z prowadzonymi pracami.
Pozdrawiam,
Winger

Offline Dolmio89

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2008, 21:25:16 »
Nie mówię tu o sytuacji gdy takie screeny wrzuca autor czy betatester, albo ktoś kto dostał dany plik od autora.
Właściwie to potwierdziłeś to co mówiłem: nikt na forum nie dostrzega problemu rozpowszechniania nieoficjalnych dodatków, więc straszenie ludzi paragrafami z KK nie ma sensu.

Offline Patrykos

• Zasłużony dla Symulatora
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2008, 21:44:02 »
Niektórzy mają nieoficjale po to, by robić do nich tekstury ;)
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudnia 2008, 22:07:59 »
Nie mówię tu o sytuacji gdy takie screeny wrzuca autor czy betatester, albo ktoś kto dostał dany plik od autora.
Właściwie to potwierdziłeś to co mówiłem: nikt na forum nie dostrzega problemu rozpowszechniania nieoficjalnych dodatków, więc straszenie ludzi paragrafami z KK nie ma sensu.
Jak odróżnisz osobę, która dostała od autora, od kogoś, kto dostał inną drogą?
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Dolmio89

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudnia 2008, 12:21:35 »
Nie wiem, nie interesuje mnie co kto ma na dysku. Myślę, że gdyby ktoś podszedł do tematu poważnie to na pewno przynajmniej część przypadków można by wyłapać. Ja tylko od samego początku mówiłem, że pomysł:
Mam propozycję przyklejenia tematu z kilkoma punktami Kodeksu Karnego. W temacie byłyby umieszczone artykuły i paragrafy dotyczące np. praw autorskich. Jednocześnie mogłaby to być przestroga dla osób ''rozdających'' nieopublikowane dodatki jak i informacja na przyszłość dla użytkowników i gości tego forum. Każdy jawnie widziałby co grozi za co w internecie.
nie ma sensu bo każdy wie
że "tak robić nie wolno, ale można"
i takie straszenie jest raczej śmieszne i skutkuje jeszcze większym brakiem szacunku dla prawa i wszelkich innych norm.

Offline MaciejZ

• Latamy by ratować ;) Pozdro z góry!
  • Otrzymane polubienia: 70
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudnia 2008, 13:48:39 »
Moim przesłaniem nie było nikogo straszenie - jak to nazywasz, tylko ostrzeżenie, żeby później nie było ''nie wiedziałem'' itp. Wiem, że nieznajomość prawa nie zwalnia od konsekwencji, ale da się o to zadbać, żeby każdy znał chodźby te kilka punktów.

Offline Winger

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudnia 2008, 14:18:04 »
Moim zdaniem umieszczanie fragmentów KK na forum byłoby lekką przesadą.
Pozdrawiam,
Winger

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 32
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudnia 2008, 15:14:18 »
Powiem więcej czegoś takiego nie będzie. @Dolmio89 osoby które rozdają nazwane przez Was "nieofy" są nikim innym jak grupą niedojrzałych ludzi, którzy zamiast się cieszyć posiadanymi takimi czy innymi dodatkami, rozdają to na lewo i prawo w ich mniemaniu przedłużając swoje ego. Jak to mówią okres dojrzewania bywa trudny dla niektórych osób, wydaje im się, że rozdając coś podnoszą swoja wartość wewnętrzną. Może za kilka lat zrozumieją, że zachowali się jak grupa nieodpowiedzialnych dzieci w piaskownicy. Dla mnie i nie tylko dla mnie takimi właśnie są,  pocieszający jest fakt iż niektórzy już to zrozumieli. Nawet szkoda naszego czasu na dyskusje o takich dzieciakach.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2008, 15:16:04 wysłana przez REWIZOR »
Pozdrawiam