Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Tekstury normalne ze zdjęć
qduaty:
Pojedyncza tekstura diffuse nie zawiera danych niezbędnych do obliczenia nierówności powierzchni - dlatego wybiera się je z luminancji, filtrując tu i ówdzie, a czasem zwyczajnie domalowuje. Obliczyć można dopiero z dwóch zdjęć, bo są na nich niezbędne różnice. Oczywiście masz rację Winger, że zdjęcia nie powinny być robione pod kątem, bo trzeba je wtedy prostować, ale powinny różnić się punktem z jakiego są robione. Wrzucę lepszy przykład jak sam sfotografuję jakiegoś loka.
ShaXbee:
Ja ze swojej strony mogę dostarczyć 'przeglądarkę' modeli używających normal mappingu, opartą o OSG.
El Mecánico:
Odnośnie tego i drugiego wątku w tym temacie. Zastanawiacie się nad rodzajami mapowania, a nie sprawdziliście, czy to ma sens. Z tego co wiem, to MaSzyna obecnie nie obsługuje nic z tych rzeczy, i pewnie nie będzie, bo to wiąże się ze zmianą silnika. Proponuję więc uciąć w tym miejscu i wolne zasoby umysłów skupić na to co da się jeszcze z symka wycisnąć.
qduaty:
@ShaXbee - jeśli mi do jutra zapał nie opadnie (sobota to dobry moment na takie wyprawy), będę miał komplet zdjęć.
@El Mecánico - symek ma słabe tekstury (w sensie rozdzielczości) i do tego nie filtruje ich tak jak należy. Oświetlenie tła zmienia się skokowo, a całość ma mało klatek, na sprzęcie który obsługuje najnowsze gry. Przyczyną o ile wiem jest zbyt duża złożoność modeli, więc dyskutujemy o rozwiązaniu które może ją znacznie zmniejszyć. A wymianę samego silnika graficznego - przy pozostawieniu udanej i dobrze działającej reszty, czyli dźwięku, wejścia i fizyki - można przeprowadzić przy zachowaniu zgodności z obecną zawartością.
MuNiO:
--- Cytat: qduaty w 12 Grudnia 2008, 23:47:39 ---symek ma słabe tekstury (w sensie rozdzielczości) i do tego nie filtruje ich tak jak należy.
--- Koniec cytatu ---
Slabe tekstury (czytaj rozmyte) sa wynikiem braku wyostrzania zdjec w czasie obrobki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej