Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Tekstury normalne ze zdjęć

(1/4) > >>

qduaty:
Ostatnio widząc rozmazane lokomotywy w MaSzynie miałem chyba niezbyt dobry pomysł żeby ratować rozdzielczość tekstur indywidualnymi mapami UV. Pomijając to, na wątku pojawiło się też zagadnienie tworzenia map normalnych. I to chyba da się uzyskać :)

Wiadomo, że dwa czarno-białe zdjęcia A i B wykonane z dwóch różnych punktów widzenia (ale pokrywające ten sam obszar), można wyrównać i odjąć jedno od drugiego (A - B + poziom szarości). W miejscach płaskich nie będzie nic widać - będzie szare tło, ale każda nierówność którą widać tylko na zdjęciu A, będzie jaśniejsza, i odpowiednio nierówności widoczne na zdjęciu B, będą widoczne jako ciemniejsze. Korygując to w perspektywie, otrzymujemy oś Y mapy normalnych - a oś X wyliczamy z różnic między tekselami, np. algorytmem Sobel.

PS. nie mogę jeszcze obronić tej koncepcji bo nie mam zdjęć, ale postaram się je zrobić w ten weekend.

Winger:
Ciekawa idea, z normalnymi będzie można pobawić się w bump mapping.

qduaty:
Na razie wziąłem dwa przypadkowe zdjęcia z internetu (http://www.dzyszla.aplus.pl/galerie/kolej/IMG_0345.jpg i http://marcin.czelusc.tbg.net.pl/Galeria/PIC0126.jpg), które przedstawiają tę samą lokomotywę EU07-076 ale od różnych stron. Wyprostowałem i złożyłem, po odjęciu otrzymując to zielone w załączniku (jest to mapa normalnych z samą składową Y). Drugi załącznik to wyrenderowany obraz EU07 obdartej ze "skóry", która połyskuje w słońcu gładkością metalu. Niestety nie miałem zdjęcia, na którym by była EU07-076 pokazana dokładnie z boku, (które mogłoby być teksturą diffuse), i dlatego nie ma koloru.

Winger:
Hmmm, nie widzę najmniejszego sensu tworzenia jakichkolwiek tekstur ze zdjęć robionych pod kątem. Nigdy nikomu się to nie udało.
Tekstury normalne można dość łatwo tworzyć ze zwykłej diffuse za pomocą np. CrazyBump.

Sigman:

--- Cytat: Winger w 12 Grudnia 2008, 18:12:51 ---Hmmm, nie widzę najmniejszego sensu tworzenia jakichkolwiek tekstur ze zdjęć robionych pod kątem. Nigdy nikomu się to nie udało.

--- Koniec cytatu ---

Nie wiesz, co mówisz :D Udało się, udało...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej