Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Dyskusja - Sprzęt graficzny forumowiczów
Winger:
Przecież Maszyna w obecnej wersji z tylko jednego rdzenia potrafi korzystać... No chyba, że ja się mylę?
Marcin1992:
Jest mówione, że z jednego. Tylko dziwi mnie, że jej proces rozkłada się na dwa rdzenie procesora. Wykres powinien wykazywać wzmożoną aktywność jednego rdzenia a nie dwóch.
Załączam screen (czerwoną kreską na wykresach oznaczyłem moment wyłączenia symulatora). Jak widać, podczas działania symulatora oba rdzenie wykorzystują swą moc, a nie jeden. Czyżby symulator łapie te dwa rdzenie jako jeden procesor?:
mechatronik:
--- Cytat: Marcin1992 w 27 Grudnia 2008, 01:23:48 ---...
Czyżby symulator łapie te dwa rdzenie jako jeden procesor?:
--- Koniec cytatu ---
Z ciekawości przed chwilą zrobiłem test i wyszło, że Symek "ciągnie" nawet z 4 rdzeni... . Przy uruchomieniu symulatora użycie procesora wzrosło znacznie na każdym rdzeniu.
Interesująca sprawa... :).
ps Screena nie załączam bo mój system "strajkuje" i nie pozwala mi na jego zrobienie... :|.
Winger:
A czy nie jest za to odpowiedzialna opcja 'Threaded Optimization' dostępna w panelu sterowania Nvidii dla nowszych sterowników? Oznaczałoby to, że sterownik rozdziela obciążenie procesora obliczeniami graficznymi pomiędzy rdzenie poniżej poziomu aplikacji. Z testów które przeprowadziłem wynika iż tak to właśnie działa.
Do tego system, widząc iż jeden z rdzeni jest ekstremalnie obciążony, może automatycznie przełączać pozostałe procesy na pozostałe rdzenie, co zaowocuje w/w efektem (obydwa rdzenie obciążone w trakcie działania symka).
Marcin1992:
--- Cytat: Winger w 27 Grudnia 2008, 01:59:03 ---A czy nie jest za to odpowiedzialna opcja 'Threaded Optimization' dostępna w panelu sterowania Nvidii dla nowszych sterowników? Oznaczałoby to, że sterownik rozdziela obciążenie procesora obliczeniami graficznymi pomiędzy rdzenie poniżej poziomu aplikacji. Z testów które przeprowadziłem wynika iż tak to właśnie działa.
--- Koniec cytatu ---
Wątpię. Ja jadę na sterownikach ATI.
--- Cytat: Winger w 27 Grudnia 2008, 01:59:03 ---Do tego system, widząc iż jeden z rdzeni jest ekstremalnie obciążony, może automatycznie przełączać pozostałe procesy na pozostałe rdzenie, co zaowocuje w/w efektem (obydwa rdzenie obciążone w trakcie działania symka).
--- Koniec cytatu ---
Każdy uruchomiony proces ma automatycznie przypisaną koaligację na oba rdzenie. I podczas działania symka na wykresach oba rdzenie pracują na podobenej mocy. Może system specjalnie 'rozkłada' procesy na oba rdzenie aby wydajność działania całego systemu była większa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej