Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Dyskusja - Sprzęt graficzny forumowiczów

<< < (12/15) > >>

youBy:
Kwestia sterowników nVidii. Kiedyś to jakimś cudem ominąłem, ale już niepamiętam jak to szło. Maksymalny FPS zależy od częstotliwości odświeżania monitora.

Winger:
Ja jeszcze dodam, że na dwu/czterordzeniowych prockach można wydajność poprawić przypisując proces symka do jednego konkretnego rdzenia przypisując jednocześnie wszystkie pozostałe procesy do reszty. Da się to zrobić z poziomu managera zadań, opcją zwaną po angielsku 'Set Affinity' czy jakoś tak... Po sieci krązą opisy jak to zrobić dla MSFS który to tylko jeden rdzeń obsługuje.

Marcin1992:
Dokładnie. Nazywa się to "Ustaw Koaligację". Żeby to ustawić klikamy prawym klawiszem myszy na proces którym chcemy się zabawić i wybieramy: "Ustaw Koaligację".

Załączam Screen jak to wygląda.

Edit: Drugi screen pokazuję pracę poszczególnych rdzeni po przełączeniu symka na rdzeń nr 2. Jak widać przy działaniu Symulatora na dwóch rdzeniach oba pracowały z 50% mocy. Po przełączeniu Symka na jeden rdzeń, moc rdzenia na którym działał Symek wzrosła maksymanlnie, zaś na rdzeniu 'wolnym' od symka - moc zancznie spadła.

motonita2002:

--- Cytat: Winger w 25 Grudnia 2008, 12:59:14 ---Ja jeszcze dodam, że na dwu/czterordzeniowych prockach można wydajność poprawić przypisując proces symka do jednego konkretnego rdzenia przypisując jednocześnie wszystkie pozostałe procesy do reszty. Da się to zrobić z poziomu managera zadań, opcją zwaną po angielsku 'Set Affinity' czy jakoś tak... Po sieci krązą opisy jak to zrobić dla MSFS który to tylko jeden rdzeń obsługuje.

--- Koniec cytatu ---
I wedle tych właśnie opisów postąpiłem, ale mimo wszytko na jednym rdzeniu wydajność nie wzrosła, a wręcz przeciwnie - zmalała o kilka FPS. I to na każdej scenerii. Więc tutaj ma miejsce pewnego rodzaju paradoks ze strony mojego komputera.

Marcin1992:
Takie przerzucanie MaSzyny na pojedyncze rdzenie wg mnie nie ma sensu. Wtedy symka ciągnie jeden rdzeń z pełną mocą i jak zabraknie wolnych zasobów mocy - tracimy FPS. A tak na dwóch rdzeniach są rezerwy mocy i nie ma spadków FPS.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej