Autor Wątek:  Nowa Idea?  (Przeczytany 3909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gneisenau

• Otrzymane polubienia: 0
Nowa Idea?
« dnia: 29 Lutego 2004, 18:41:31 »
Witam. Od początku mojego kontaktu z symulatorem EU-07 dręczyło mnie jedno pytanie. Otóż jak wiadomo istanieje na rynku symulator pociągów train simulator. Fanie tejże gry zrobili do niego masę dodatków, od nowych pociągów po wagony. Zastanawiam się, czy nie można by ich w jakiś sposób wykorzystać np biorąc model 3d, kabinę, lub tekstury. Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że byłoby to o wiele łatwiejsze, anieżeli budowa od podstaw nowych modeli, kabin itp. Proszę niech ktoś odpisze, czy można to zastosować, czy też istenieje jakaś duża przeszkoda nie do pokonania.
*Snuff*
Bo to miłość.. do tabaki

Offline Winger

• Administrator
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
Nowa Idea?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2004, 20:15:10 »
1) Konwersja modeli z formatu Trainza, Train Simulatora i innych jest niemozliwa.
2) Prawa autorskie. Nie mozemy wykorzystac w symulatorze tych elementow nawet, gdybysmy mogli.
3) Przeciez tam praktycznie nie ma polskiego taboru.
Pozdrawiam,
Winger

Offline Gneisenau

Nowa Idea?
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lutego 2004, 20:27:09 »
Miałem na myśli tabor zrobiony przez miłośników gry, a jest tego duzzooo. Ale skoro konwersja jest nie możliwa, to i tak nie ma znaczenia :(
*Snuff*
Bo to miłość.. do tabaki

Offline Winger

• Administrator
Nowa Idea?
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lutego 2004, 21:10:43 »
Jesli tworca danego modelu udostepni go w wersji do 3dsmax/gmax, lub tez sam poprawnie go skonwertuje, to problemu nie ma.
Tak wlasnie uzyskalismy model 141, czeskiego odpowiednika EP05.
Teraz jedynie przebudowa garnkow, wymiana pantografow, tekstury, i mamy EP05 w wersji high-quality.
Pozdrawiam,
Winger

Offline Gneisenau

Nowa Idea?
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lutego 2004, 21:13:55 »
To może by poszperać w zagranicznych i polskich stronach. Na pewno coś by się znalazło. Jeśli nie polski tabor to może jakiś rosyjski, fajnie byłoby poprowadzić taką machine, tylko trochę nie realnie, bo inny rozstaw osi.
*Snuff*
Bo to miłość.. do tabaki

Offline Winger

• Administrator
Nowa Idea?
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2004, 02:35:43 »
No to szukajcie i proscie tworcow modeli o udostepnienei wersji zrodlowych. Ja tam przeszkod nie widze :)
Pozdrawiam,
Winger

Offline uetam

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 6
Nowa Idea?
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2004, 09:36:47 »
Tylko że do każdego modelu lokomotywy z msts trzeba by robić kabinę...Bo tam za kabinę robią 3 a czasami jedna plaska tekstura.