No to zaczynajmy:
1. Jak zrobić "box"?
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Pola otoczone zielonym kolorem mówią nam w którym miejscu w układzie współrzędnych zostanie utworzony nasz box. W tym wypadku idealnie po środku.
Pola otoczone niebieskim kolorem oznaczają kolejno: długość, szerokość, wysokość.
Krok 4: Naciskamy przycisk "Create", który jest widoczny na obrazku w 'Krok 3'.
Jeżeli przedobrzyliśmy z rozmiarem naszego boxa, można je w bardzo prosty sposób zmniejszyć wykonując 'Krok 5'.
Krok 5:
Pola otoczone kolorem zielonym to nasze wymiary, a te oznaczone kolorem czerwonym oznaczają liczbę "segmentów" z jakich składa się nasz box w danej osi, ale do prostych modeli jest to nam niepotrzebne.
2. Jak połączyć dwa boxy razem?
Załóżmy że mamy już zrobione 2 boxy. Zaznaczamy obydwa na raz(tak jak kilka ikon na pulpicie). Następnie klikamy na jednego z nich Prawym Przyciskiem Myszy -> Na samym dole wybieramy pole "Convert To: " -> Convert To Editable Mesh. Teraz wykonujemy następujące czynności:
Krok 1:
Czyli zaznaczamy boxa tego z lewej strony.
Krok 2:
Naciskamy przycisk wskazany czerwoną strzałką, następnie zaznaczamy te dwa punkty, które zakreśliłem zielonym kolorem.
Krok 3:
Klikamy na przycisk wskazany czerwoną strzałką, ale PRAWYM PRZYCISKIEM MYSZY. Wyskoczy okienko otoczone zielonym kolorem. Naszym zadaniem jest zapamiętać wymiar zaznaczony kolorem niebieskim, ponieważ chcemy boxa połączyć po osi X.
Krok 4: Robimy to samo co w 'Krok 2', z tym, że zaznaczamy dwa niebieskie punkciki bliższe boxowi po lewej. Teraz wykonujemy to samo co w 'Krok 3', ale w pole, które otoczyłem niebieską ramką wklepujemy zapamiętany przez nas wymiar(w tym wypadku 2.5).
No i boxy połączone, ale tylko formalnie. Należy teraz je "zespawać". Aby to zrobić robimy tak:
Zaznaczamy obydwa boxy na raz, przechodzimy do ostatniej zakładki zaznaczonej strzałką, naciskamy przycisk Collapse(także zaznaczony strzałką) i naciskamy przycisk Collapse Selected. W ten oto sposób nasze boxy tworzą jedność.
3. Jak nakładać tekstury?
Najpierw kilka słów wstępu. Jeżeli połączyliśmy nasze boxy w sposób podany wyżej, to na tego połączonego boxa można nanieść TYLKO jedną teksturę(wszystko musi być w jednym pliku .bmp lub .tga). Inaczej nie wyeksportujemy. Otóż jak to zrobić:
Krok 1: Jeszcze raz konwertujemy do Editable Mesh.
Krok 2:
W menu po prawej naciskamy to co zaznaczyłem strzałką, a następnie trzymając przycisk CTRL zaznaczamy fragmenty naszej figury tak, aby wyglądała jak na screenie(otoczone zielonym kolorem).
Krok 3:
Naciskamy to co zaznaczyłem czerwoną strzałką. Wyskoczy okienko. Naciskamy teraz to co zaznaczyłem niebieską strzałką, a następnie to co żółtą. Następnie wyskoczy kolejne okienko, w którym 2x klikamy ma to co zaznaczyłem zieloną strzałką. W okienku, które wyskoczy wybieramy teksturę. Ja wybrałem /textures/slimson/domek3.bmp
Krok 4:
Naciskamy te dwa przyciski zaznaczone strzałkami. Tekstura nałożona, czas na mapowanie.
Krok 5: Z górnego menu wybieramy: Modifiers -> UV Coordinates -> UVW Map. Po prawej wyskoczy okienko, w którym zaznaczamy 'Box'.
Krok 6: Teraz ustawimy sobie teksturę jak tylko chcemy. A więc: Modifiers -> UV Coordinates -> Unwrap UVW. W okienku po prawej stronie klikamy przycisk 'Edit'. W tym okienku przytrzymując lewy przycisk myszy na jednym z pomarańczowych wierzchołków ustawiamy teksturę. Po ustawieniu po prostu zamykamy okienko.
Postępując analogicznie robimy tak dla wszystkich ścian, poczynając od nałożenia tekstury. Tylko tym razem wybieramy ścianę, którą chcemy oteksturować, a następnie naciskamy lewy ZAZNACZONY przycisk z 'Krok 4'.
4. Jak eksportować do ".t3d"?
Potrzebujesz do tego skrypty. Ale zanim zaczniesz, musisz na wszelki wypadek zaznaczyć cały obiekt jeszcze raz, po czym ponownie wykonać operację Convert To Editable Mesh. Potem odpalmy skrypty. MAXScript -> Run Script -> Wybieramy main.ms -> Naciskamy przycisk T3D Export -> na dole naciskamy przycisk Save As -> wyskoczy okienko, w które należy podać nazwę. No i mamy wyeksportowany model :)
No to koniec. Jak coś niezrozumiałe, to pytać :)
A teraz coś na temat modeli złożonych z wielu np. boxów, nie poddanych narzędziu "Collapse". Jeżeli zbudujemy sobie taki "wielo-boxowy" model i wyeksportujemy do symka, model ten będzie w totalnej rozsypce. Jak zrobić aby nie był porozwalany? Oto odpowiedź:
Krok 1:
Naciskamy przycisk który zaznaczyłem, następnie wyskoczy nam okienko.
Krok 2:
W tym wypadku postanowiłem, że wszystko podepnę sobie pod Box01, a więc zaznaczam pozostałe prostokąty(tak jak ikony na pulpicie).
Krok 3:
Naciskamy zaznaczony na screenie przycisk. Teraz trzeba nacisnąć i lewy przycisk myszy na dowolnym z zaznaczonych boxów i trzymając go przeciągnąć nad naszego Box01 i puścić. W tym momencie nasze obiekty zostały ze sobą "połączone" i po eksporcie dany model nie będzie rozsypany.