Czołem!
No mnie swego czasu też to nurtowało.
Kiedyś, w wieku 10 lat, miałem okazję być na nastawni (na pewnym posterunku odgałęźnym we wrocławskim węźle kolejowym). Otóż nie jestem w 100% MK i nie znam nazw dla różnych urządzeń w nastawni i w ogóle na kolei, ale postaram się jakoś to opisać. Dyżurny ruchu w nastawni ma jakiś zeszyt, gdzie wpisuje kolejno pociągi przybywające z danego kierunku. Informacje o tym dostaje przez telefon od poprzednich posterunków i dzwoni do następnych (to chyba się nazywa zapowiadanie telefoniczne ? ). Na trzech liniach dodatkowo istniała półsamoczynna blokada liniowa, ale pewien nie jestem. Była od tego taka zielona szafka z jakimiś dzwonkami, małymi wajchami (ale nie w stylu wajch do semaforów czy rozjazdów). Na czwartej linii była samoczynna blokada liniowa. Z tyłu w nastawni znajdowała się szafa z jakimś mechaniczno - elektrycznym ustrojstwem (pewnie jakieś przekaźniki). W centrum ciąg wajch od rozjazdów (tych nie obsługiwałem, bo miałem za mało siły żeby przestawić) i ciąg wajch od semaforów. A na górze pod sufitem mała skrzynka z lampkami zajętości torów i semaforów. Od dyżurnego (ojciec kolegi) dostałem na własność nową książkę do wpisywania nadjeżdżających pociągów. Raz pamiętam, przyjechał jakiś kierownik. Akurat wchodziłem na posterunek :) i w łapie trzymałem swój zeszyt do prowadzenia rejestru, a tu patrzę jakiś ważniak gada z dużyrnym - no to szybko ukryłem zeszyt za rurą od kaloryfera i ów na szczęście nie zauważył. No ale proszę, nikt wtedy nie robił problemów. Mogłem sobie być na tej nastawni i nikomu nie spadł włos z głowy. W końcu przestałem tam chodzić - znudziło mi się.
Moja nastawnia (bo widzę ją z okien) wraz z linią kolejową, przeszła jakieś parę lat temu remont, więc pewnie już nic nie zostało ze starego sprzętu :( . No właśnie jak np. wygląda nowoczesny pulpit sterowniczy ??? W sieci brakuje jakiegoś sensownego opisu, zdjęć dotyczących nastawni i posterunków. Większość MK koniecznie chce zasiąść za nastawnikiem i tylko tam robi zdjęcia :(. A przdałoby się choć kilka fotek na jakiś pulpit sterowniczy.
Marzy mi się żeby w nowym symku było prowadzenie nastawni. Nie musi być koniecznie tak, że powiedzmy siedzę sobie w nastawni i mogę obserwować rejon linii (czyli jestem częścią scenerii), ale mógłby być jakiś zewnętrzny program 2D, który umożliwiałby sterowanie. Fajnie by było zapowiadać pociągi do następnych posterunków itp.
A co do informacji na temat sterowania ruchem, to na stronie p. R. Bacha jest zestaw instrukcji kolejowych. Tam jest dokument R1, a w nim powinieneś znaleźć interesujące Cię zagadnienia.
Niech żyją Miłośnicy Dyżyrnych Ruchu Kolei!
Pozdrawiam!
[%sig%]
Wiadomość zmieniona (08-09-03 18:19)