Dziękuje Szociu za odpowiedź.
A i jeszcze jedno pytanie, czy wiecie może, jak to jest ze szkołami w Sosnowcu i Gliwicach. Czy w ogóle kształcą jeszcze w tym kierunku. Bo czytałem gdzieś, że niestety nie.
Nie wiem jak z Gliwicami, ale w Sosnowcu nadal są kierunki kolejowe i cieszą się dość sporym powodzeniem:
-technik transportu kolejowego
-technik elektroenergetyk transportu kolejowego,
z tym, że ten drugi dużo mniejszym od pierwszego i nie udało się w ostatnich latach takiej klasy uruchomić. Będę próbował na niego się dostać, miasta woj. Śląskiego (nie wiem jak jest w innych woj.) obejmuje elektroniczny system rekrutacji, w którym należy wybrać trzy szkoły i kilka profili w nich, jakie nas interesują. Czyli jak zaznaczę w pierwszej kolejności elektroenergetyka i takiej klasy nie uda się utworzyć, to jeśli zaznaczyłem w drugiej kolejności technika transportu kolejowego zostanie on automatycznie uwzględniony zamiast tego pierwszego.
EDIT: Dodaję dwie fotki z pracowni kolejowych w szkole w Sosnowcu (znalezione na forum modelarskim). 22 marca w szkole są dni otwarte w godz. 14 - 18, szkoła znajduje się przy samym dworcu PKP Sosnowiec Główny, więc jeśli ktoś jest zainteresowany warto przyjechać.