Dlaczego jechałeś 40km/h przy manewrach? Brak znajomości przepisów - odsyłam do instrukcji Ir9. Przy dojeżdżaniu do składu należy podnieść drugi pantograf. Brak rozruchu na dwóch pantografach. Rozkaz "O", który dałeś jako zdjęcie nie jest dyktowany przez radio, tylko doręczony przez dyżurnego :)
Skoro czepiamy się już tak przepisów, to mógłbym przyjąć, że była to moja nadinterpretacja:
Cyt Ir9
"Zachowanie bezpieczeństwa zależne jest od wzrokowej obserwacji dróg przebiegu, sygnałów i przeszkód oraz stosowania bezpiecznej prędkości jazdy w zależności od warunków. Prędkość jazd manewrowych nie może przekraczać 25 km/h, z wyjątkiem następujących przypadków:
1) 40 km/h - przy jeździe pojazdu kolejowego z napędem luzem lub składu manewrowego"
Gdyby wszyscy maszyniści w Polsce jeździli tak przepisowo to byłbym zdumiony. Co do rozkazu "O" - miałem pod ręką nagranie z dyktowania rozkazu pisemnego " O" więc dodałem żeby film był nieco urozmaicony. Gwoli podsumowania chciałbym przeprosić za moje karygodne ujeżdżanie siódemki luzem ( tym samym rozwinięcie szaleńczej prędkości 40km/h) i tym samym jej przekrocznie o 15km/h - po prostu miałem wenę na wciśnięcie w fotel. Można zgłaszać sprawę UTK. :P