Witam. Podejrzewam iż ten post moze zostać przez niektórych odebrany jako wyraz chamstwa z mojej strony, no trudno - ja chce dobrze.
Jakiś czas temu wykonałem pewną modyfikacje dzięki której powstała kabina en57 serii 19xx. Pozwolę sobie pierw zaprezentować w kilku skrenach to co powstało:
Sprawa wyglada nastpująco:
Kabina ta składa się z scian defautowo pochodzacych z kabiny EW autorstwa EP08-015, oraz pulpitu ED72 autorstwa Kursa90.
Pomyślałem iż nie mamy w symku kabiny owej jednostki wiec wypadało by ja zrobic, co uczyniłem korzystając z gotowych juz elemntów. Ale tu napotkałem problemy. Gdy wszytsko zostało juz ukonczone i paczka dostała się do pewnej grupy osob, autor pulpitu, którego wykorzystałem w owej kabinie poinformował mnie iż nie zgadza się na wypuszczenie tej modyfikacji.
Naprawdę trudno jest mi to pojąć, w paczce która została wydana dałem wyraźną informacje kto i czego jest autorem. Nie mam zamiaru sobie przypisywać dzieł których nie jestem autorem. Zrobiłem coś, nie jest ważne jak, ważne ze jest i nie jest chyba takie złe, mamy kolejny model, i tylko o to mi chodzi...
Bardzo proszę o zapoznanie się tym punktem
licencji symulatora:
2. Licencjobiorca moze modyfikowac kopie Symulatora oraz dowolna jego czesc (pojedynczy plik komputerowy lub zbiór plików dajacych sie funkcjonalnie wyodrebnic w obrebie Symulatora) tworzac przez to dzielo oparte na Symulatorze, jak równiez kopiowac lub rozprowadzac takie modyfikacje lub dziela na zasadach podanych w punkcie 1 pod nastepujacymi warunkami:
a) Licencjobiorca musi umiescic na zmodyfikowanych plikach widoczna informacje o tym, ze dane pliki zostaly przez niego zmienione, wraz z data dokonania zmian. O ile to mozliwe powinien podac równiez informacje o Autorze oryginalnego pliku, który zmodyfikowal.
b) Licencjobiorca musi doprowadzia do tego, aby kazde rozpowszechniane lub publikowane przez niego dzielo, które w calosci lub czesci zawiera Symulator albo pochodzi od niego lub jego czesci, bylo w calosci i bezplatnie licencjonowane dla wszelkich osób trzecich na zasadach niniejszej Licencji. Wszytsko się zgadza! Sa wymagne informacje.
Lecz muszę napisać iż nie zapytałem się autora o zgodę na wykorzystanie owego pulpitu, gdyż jak sadziłem nie było takiej potrzeby. Proszę bardzo, trzeci punkt licencji symulatora:
3. Kopiowanie, rozprowadzanie lub uzywanie oryginalnych, jak i zmodyfikowanych na zasadach opisanych w punkcie 2, czesci Symulatora, w szczególnosci tekstur, dzwieków i zbiorów binarnych, do celów nie zwiazanych z uzyciem ich w Symulatorze, wymaga zgody Autora odpowiedniej czesci Symulatora. Podkreślam iż cała moje modyfikacja w której skałd wchodzi ten pulpit została wykonana tylko i wyłacznie dla użytku symulatora MaSzyna-EU07-424.
Wiec właściwie zastawniam się gdzie jest cały problem, bo z tego co widzę go nie ma. Nie zauważyłem zadnej informcaji w licencji która w jakikolwiek sposób zabraniała mi wydać owego modelu. Owszem autor pulpitu mogł zamiescić komentarz w paczce z ED72 iż zabrania jakichkolwiek modyfikacji, ale tego nie uczynił, a to że teraz nie wyraża zgody, praktycznie nie ma zadnego uzasadnienia w treści prawnej symulatora, nigdzie w licencji nic takiego nie ma.
Ale nie bede chamem - paczki (jeszce) nie wydam. Chciałbym poznac Wasze zdanie w tym temacie. Czy Wy tez jestescie za wydaniem tego?
KURSie-90, Ty jestes autorem owego pulpitu, nie chcę się z Tobą kłucić, chcę tylko by wszytsko było jasne, wspomne jeszce ze Ty też masz na ukonczeniu ową kabinę, co za problem by były dwie, czy była tylko jedna jednostka en57-19xx ? :)
Pozdrawiam serdecznie.
Michał"mKaczy"Massel