Autor Wątek:  Paczka loków pod exe Kurs90  (Przeczytany 6954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

guest4368

• Gość
Paczka loków pod exe Kurs90
« dnia: 19 Listopada 2007, 19:28:55 »
Witam.
Pracuję nad dostosowywaniem kabin lokomotyw pod exe kolegi Kurs90.
Chodzi tu głównie o "urucomienie" woltomierza NN oraz o sprężarkę po wysokoej stranie ET22. Od razu piszę: nie jestem autorem żadnej z tych kabin! Wybaczcie Autorzy, ale cel (którym jest jak najbardziej realistyczne odwzorowanie jazdy lokomotywy), uświęca środki.

Loki, które znajdą się w paczce:
ET22(z 201e pack'a)
ET21
EN57(składanka z wielu  paczek)
EW60
SU45
SM31
EP05
EU05

i kilka innych.

Mam wielkie pytanie i prośbę do programistów: czy moglibyście stworzyć exe z obsługą przekładni spal-el. Czy napisanie takiej fizyki zajmuje dużo czasy? Sam umiem pisać programy więc mogłbym ewentualnie pomóc.

Uwaga: paczkę wydam po ukazaniu się kabiny EU07 kolegi ST44-003

Offline Mariusz1970

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 288
Odp: Paczka loków pod exe Kurs90
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2007, 19:48:52 »
Chcesz pomóc, no to dawaj, daj podstawę fizyczną, jakieś wzory, wyliczenia a programiści wklepią to.

Offline ST44-003

• EU07-001
  • Otrzymane polubienia: 338
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2007, 19:55:12 »
@james ja właśnie tylko na to czekam. Ze względu na to że nie działa priv, anie mam twojego gg, to czy z tego miejsca mogę cię prosić o wykonanie dla mnie woltoNN do mojej kabinki? Będę ci ogromnie wdzięczny.
Aha i mam taką uwagę do @KURSA. Gdy załączamy baterie nie tylko załącza się w kabinie SHP ale również CA. Takie tylko drobne spostrzeżenie :)

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2007, 19:58:14 »
Chyba się pospieszysz z tymi poprawkami. Może być tak że to co zrobisz będzie niekompatybilne wstecz, a także do przodu. Wstrzymałbym się do czasu oficjalnego przyjęcia któregokolwiek exe. Inaczej będziemy mieli kilkanaście niekompatybilnych wersji. Pamiętaj że są modele które czekają na wydanie do czasu przyjęcia takiego exe.
Exe @Kursa90 też niej jest stateczne i wciąż zgłaszane są błędy. Powinieneś też skonsultować się z @Kurs90 żeby samemu uniknąć błędów. Taka samowola to nic dobrego. Mały zysk a dużo komplikacji. To oczywiście tylko moje zdanie.
@james ja właśnie tylko na to czekam. Ze względu na to że nie działa priv, anie mam twojego gg, to czy z tego miejsca mogę cię prosić o wykonanie dla mnie woltoNN do mojej kabinki? Będę ci ogromnie wdzięczny.
Aha i mam taką uwagę do @KURSA. Gdy załączamy baterie nie tylko załącza się w kabinie SHP ale również CA. Takie tylko drobne spostrzeżenie :)
Jak masz coś do exe to napisz tam gdzie należy.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2007, 20:00:04 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline kolejarz LHS

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2007, 19:59:33 »
Jeżeli chodzi o fizykę spal-el. to myślę że w tej sprawie mógłby się wypowiedzieć youBy bo juz to zrobił.
Zóo i vystempeq' są w każdym z nas; nie pozwól by kierowały Tobą!
pozdro !1

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2007, 20:08:33 »
Myślałem, aby silnik diesla był sterowany podobną fizyką, jak w np. sm03 sn60. W zależności od pozycji mastawnika/obrotów silnika napięcie o odpowiedniej wartości szło by na elektruczne silniki trakcyjne. Zasady niby proste... Wzory to można by prosto wymyślić: pozycja nastawnika ->
skład mieszanki paliwowo-powietrznej -> obroty -> napięcie ->
moc ze wzoru P=U^2/R gdzie P-moc U^2 napięcie do kwadratu R-opór elektryczny obwodów silnika elektrycznego. Wzór można udaskonalić w zależności od danego loka.

ST44-003: gotową kabinkę prześlij mi na maila: ***
a ja zrobię resztę i Ci odeślę na adres z której przyszła. Chyba nie przekracza 30mb :)

To co już zrobiłem, działa na moim kompie OK i na starszych exe. jeśli macie inne exe, to nic: wskazówka się nie będzi się ruszała, a sprężarka będie działała po niskiej stronie.

ST44-003 napisz posta jeśli wyślesz mi kabinę, żebym wiedział.Póżniej dogadamy się dikładniej co i jak.

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2007, 20:11:19 »
No to programiści, do dzieła, wzory już macie, proste nie.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2007, 20:28:26 »
Wzory to można by prosto wymyślić: pozycja nastawnika ->
skład mieszanki paliwowo-powietrznej -> obroty -> napięcie ->
moc ze wzoru P=U^2/R gdzie P-moc U^2 napięcie do kwadratu R-opór elektryczny obwodów silnika elektrycznego.
Waść o czymś zapomniałeś.
No to programiści, do dzieła, wzory już macie, proste nie.
Ja widzę jeden i to nie za bardzo....
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2007, 20:30:19 »
Podejrzewam

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2007, 20:34:52 »
O czym niby zapomniałem? YouBy skoro zrobiłeś tą przekładnię, to czemu jej nie opublikujesz - testy?
A jeszcze co do kompatybilności: każdy przecież używa exe które mu najbardziej odpowiada.

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopada 2007, 20:39:25 »
A jeszcze co do kompatybilności: każdy przecież używa exe które mu najbardziej odpowiada.
Wciąż mamy jeszcze za mały bałagan? Ktoś pomyślał jak złożyć z tych g..... dodatków paczkę całościową?

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2007, 20:44:08 »
Patrzce tytuł wątku: tu chodzi tylko o lokomotywy, żadnych scenerii semaforów itp. . Kto nie ma exe Kurs90 lub ma zamiar przestawić się na inne - niech nie ściąga!

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopada 2007, 20:45:50 »
O czym niby zapomniałem?
SEM silników i nie pytaj, o co chodzi, bo to się może znpowu źle skończyć :)
YouBy skoro zrobiłeś tą przekładnię, to czemu jej nie opublikujesz - testy?
No mniej więcej. Systuacja na chwilę obecną jest taka, że:
a) nie mam (nawet jednej!) działającej kopii tego exeka
b) nie zostało to skończone
c) niektórzy mieli pewne wątpliwości nt. pewnych kawałków (ale to akurat najmniej ważne)
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopada 2007, 20:52:56 »
Patrzce tytuł wątku: tu chodzi tylko o lokomotywy, żadnych scenerii semaforów itp. . Kto nie ma exe Kurs90 lub ma zamiar przestawić się na inne - niech nie ściąga!
Gratuluję, ale jeśli tak, to powstaną następne klony z których nikt nigdy nie złoży żadnej paczki całościowej. Myślisz krótkowzrocznie. Masz zapał którego szkoda na takie pomysły. Zrób scenerię albo całkiem nowy model wagonu. Będą wdzięczni wszyscy.
Szkoda po za tym że najpierw nie zrobiłeś, a potem pokazałeś. Takie pomysły zwykle kończą się 5 stronami postów i zerowym efektem.

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2007, 21:05:43 »
Rozumiem Cię. ET22 już zrobiłem, jeśli nie ukończę tego, co planowałem, to opublikuję to co zrobię. Rzeczywiście, niektóre lokomotywy będą wymagały innych wpisów: postaram się dołączyć tor testowy gdzie będą wszystkie wpisy. Jeżeli bym chciał zrobić jakiś model, to nie wiem jak. Na forum są poradniki co i jak, ale opisują jedynie podstawy. Mógłby ktoś zapodać jakiś plik .max żebym mógł obejrzeć i popróbować?

Offline Poscikk

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopada 2007, 22:25:59 »
Słuchaj. Może skończ najpierw jedno, a potem się zabieraj za drugie, bo jak znam życie, to z tego nic nie wyjdzie.
Zabrałeś się za W-We centralną -> nie skończyłeś jej bo brak Ci planów.

Z tym jest tak samo. Nie masz wzorów i ingerencji w exe to tak jakbyś nie miał planów.

Tyle ode mnie...

Za sterami 138 godzin 28 minut :)

Offline Mutopompka

• Na IRC-u SPRĘŻAREK vel. tyqtyqtyq
  • Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopada 2007, 22:39:04 »
NO i ode mnie.

Zajmij się czymś, co potrafisz zrobić dla symka, a nie rzucasz się z motyką na słońce. Zostaw swoje plany na później, jak już będziesz co nieco potrafił "grzebać" w symku.