Wtedy kiedy robiłem przesiadki jedynym kłopotem było określenie pojazdu na który chciałoby się przesiąść - stąd prosty wybór - pojazd z przodu albo z tyłu, ale to jest do obejścia - można np. wyświetlić listę dostępnych pojazdów i z niej dokonywać wyboru.
O ile dobrze kojarzę, klawisz [F2] pozwala podejrzeć parametry dowolnego pojazdu, a i do tego klawiszami [num1] i [num7] da się go zahamować i odhamować. Być może dało by się zrobić tak, że [Shift]+[F4] albo [q] powodowałby wsiadanie do takiego pojazdu. Można wprowadzić ograniczenie, że wymaga to wcześniejszego naciśnięcia [Q], po której to operacji w zasadzie można tylko obserwować okolicę (chyba, że o czymś nie wiem).
Myślę, że warto. Ja widzę zastosowanie podobne, jak w przypadku ręcznego przełączanie zwrotnic i semaforów - na podstawie eventów zapisanych w logu można przygotować nową misję. Np. AI doprowadza skład pod wjazdowy na stacji - tam wsiadamy, ustawiamy przebiegi, wykonujemy manewry itp. Potem jeszcze trzeba listę zalogowanych eventów pokojarzyć z torami.