O impedancji czy stanach nieustalonych można mówić dla wirnika a bocznik to sprawa tylko Stojana dla którego wszelkie wartości są stałe.
Ja mam wątpliwości co do użytego określenia impedancji. ZTCW, określenie to wprowadzono dla prądów sinusoidalnie zmiennego. Jeśli tam takie są, to określenie impedancja może być użyta, jeśli takich prądów brak, nie może być użyta.
Przepisane z encyklopedii 4 tomowej PWN:
Opór elektryczny
ble, ble ble
W przypadku prądu sinusiodalnie zmiennego wprowadza się pojęcie impedancji....(i tu padają są wzory)
Jakąkolwiek nie wezmę książkę od elektrotechniki, to zawsze jest poruszany temat prądów sinusidalnie zmiennych, prędkości kątowe omega (2 pi f). Prędkość ta jest skutkiem generowania się sinusoidy. Reaktację cewki, kondensatora, przesunięcia fazowe, rezonans, a na końcu mowa jest o impedancji.
Wzory te ze względu na charakterystykę prądu sinus, pasują tylko i wyłącznie do tego typu prądu. Nawet wzory na napięcie skuteczne, średnie, pasują tylko do tego typu prądu.
Dla prądów zmiennych lub przemiennych nie sinus, obowiązują inne wzory i określenia.
Tu coś na temat owych silników:
http://www.kolej.pl/serwis/technika/silniki.phpNatomiast stojan-wirnik, istnieje takie coś jak indukcja, czyli wpływ jednego na drugie i jeżeli założymy, że są jakieś zakłócenia w czymś jednym, to przenoszą się na coś drugiego. Wszystko zależy jak "głęboko" będziemy to analizować.
Przypomniała mi się taka historyjka, pewien mój profesor tak sobie rzucił, że gdyby chcieć obliczać i uwzględniać wszystkie siły działające na hamujący tramwaj, to mogłoby zająć komuś całe życie (coś w tym stylu).