Autor Wątek:  Skrypty do 3ds max  (Przeczytany 268941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline minimini

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #180 dnia: 07 Grudnia 2011, 12:41:54 »
Powiedzmy sobie szczerze, jeśli chcemy optymalizować skrypty, to załóżmy nijako z góry, że celem jest korzystanie z funkcji oferowanych przez najnowszą wersję 3DS MAX'a. Inaczej to nie widze możliwości osiągnięcia kompromisu. Całą sytuację pogłębia dodatkowo brak edytora dedykowanego więc działajmy tak, żeby chociaż udawać, że do niego dążymy.

Offline surgeon

  • Wiadomości: 659
  • Zmierzły, opryskliwy, czepialski i mądrala :D
    • Zobacz profil
    • SCN
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #181 dnia: 07 Grudnia 2011, 12:47:48 »
Całą sytuację pogłębia dodatkowo brak edytora dedykowanego
To jest nieprawda. Edytor taki istnieje, ale jest nieukończony, bo każdy woli się męczyć z 3ds i nie ma komu testować i męczyć autora o dalszy rozwój.
Ra: Ostatnio dochodzę do wniosku, że cybernetycznie to kura ma podobne skomplikowanie, co obecne komputery. A jest tańsza, zdrowsza, a jak się zepsuje, to wywalić na kompost można.

Offline minimini

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #182 dnia: 07 Grudnia 2011, 13:07:59 »
Może mało wiem wszak jestem kobietą ale czy istnieje dedykowany edytor z interfejsem 3D? Bo tylko to rozumiem przez dedykowany.

Offline surgeon

  • Wiadomości: 659
  • Zmierzły, opryskliwy, czepialski i mądrala :D
    • Zobacz profil
    • SCN
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #183 dnia: 07 Grudnia 2011, 13:43:01 »
Może mało wiem wszak jestem kobietą ale czy istnieje dedykowany edytor z interfejsem 3D? Bo tylko to rozumiem przez dedykowany.
Ja przez dedykowany rozumiem taki stworzony dla symulatora. Chyba, że chodzi ci o dedykację dla 3ds.
Ra: Ostatnio dochodzę do wniosku, że cybernetycznie to kura ma podobne skomplikowanie, co obecne komputery. A jest tańsza, zdrowsza, a jak się zepsuje, to wywalić na kompost można.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #184 dnia: 07 Grudnia 2011, 13:54:48 »
Mnie brakuje tego, że nie widać rozmiarów wstawianego obiektu. Poza tym nie mam uwag. Można łatwo ukształtować teren, szybko go modyfikować i przyklejać do jego powierzchni obiekty.

Offline minimini

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #185 dnia: 07 Grudnia 2011, 14:10:22 »
Może się nie wyraziłam precyzyjnie. Dedykowany to dla mnie taki, w którym cały interface graficzny edytora jest stworzony tylko na potrzeby tworzenia scenerii do MaSzyny. Powinien zawierać opcje pracy w płaszczyźnie płaskiej XY oraz pracy w trybie 3D. Wniosek z tego taki, że powinien on mieć silnik graficzny i dawać pełne wsparcie wszystkim funkcjom oferowanym przez Exe.

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #186 dnia: 07 Grudnia 2011, 14:37:57 »
Krótko w temacie edytora - jest na warsztacie.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #187 dnia: 07 Grudnia 2011, 16:35:40 »
@Benek, tak tylko odnośnie twojego screena- po co tło podzieliłeś poziomymi segs'ami?

Offline szogun

  • Wiadomości: 5631
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 566
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #188 dnia: 07 Grudnia 2011, 16:36:45 »
Nie podzielił tylko nie zmienił wartości segmentów dla Plane (defualtowo 4).
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline ISDR

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 275
  • IZIR
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #189 dnia: 07 Grudnia 2011, 17:06:57 »
Mnie brakuje tego, że nie widać rozmiarów wstawianego obiektu. Poza tym nie mam uwag. Można łatwo ukształtować teren, szybko go modyfikować i przyklejać do jego powierzchni obiekty.
Pobierany automatycznie z pliku modelu?
Można utworzyć linie o rozmiarach obiektu i we wpisie ObjectProperties wpisać "ExportString"

Offline Rozi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1931
  • Są zdjęcia = są modele.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 135
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #190 dnia: 07 Grudnia 2011, 20:14:54 »
@ISDR.
Proszę o naprawienie skryptu "Create Static Model". W tym skrypcie są 3 okienka.

1. Wypisuje podkatalogi "models" (np. models\ip)
2. Wypisuje podkatalogi podkatalogów "models" (np. models\ip\kolejowe).
3. Wypisuje pliki znajdujące się w podkatalogu podkatalogów "models".

Jaki jest problem.
Jeżeli model znajduje się bezpośrednio w katalogu models, bądź w jednym z podkatalogów, nie wyświetla się. Musi się znajdować w podkatalogu podkatalogów models. Czyli model znajdujący się w models\bochnia się nie wyświetli, natomiast znajdujący się w models\ip\kolejowe tak.

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #191 dnia: 10 Grudnia 2011, 17:07:03 »
Jest problem, nie spotkałem go wcześniej. Możliwe, że to od którejś z aktualizacji skryptów występuje ten błąd. Sprawdziłem na starszych wersjach, błąd nadal jest. Przy eksporcie modelu do .t3d występuje błąd z załącznika.
Dodane później:
Hmm, reinstaluję 3ds Max, może pomoże.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2011, 17:45:11 wysłana przez szczawik »

Offline Rozi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1931
  • Są zdjęcia = są modele.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 135
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #192 dnia: 10 Grudnia 2011, 17:13:43 »
U mnie się exportuje bez problemu.

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #193 dnia: 11 Grudnia 2011, 21:01:45 »
Niestety, reinstalacja nie pomogła. Zainstalowałem ponownie 3ds Max 8, dodałem skrypty (na wszelki wypadek te z podpisu ISDR'a). Stworzyłem boxa, dałem jakąś tam prostą teksturę. Zaznaczyłem i spróbowałem wyeksportować do .t3d . Żaden błąd się nie pojawił, jednak nie pojawił się też napis "done" w pasku na dole. Wrzuciłem model do MaSzyny wraz z teksturą, .inc'em , wstawiłem do scenerii. Rainsted nie sygnalizuje błędu, wykrywa .inc . Jednak przy uruchamianiu pojawia się znany błąd "does not exist" odnoszący się do stworzonego modelu. W 3ds Max dałem ponownie "Convert to editable Mesh" i ponownie wyeksportowałem. Co ciekawe, symulator się uruchomił. Zauważyłem, że nie został stworzony plik .e3d . Zaś w symulatorze, choć wykonałem oteksturowanego box'a, ujrzałem tylko jedną ścianę, zwykłego plane z teksturą. Czy ktoś wie, o co się rozchodzi?
PS W załączniku daję na wszelki wypadek ten plik .t3d .

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9227
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 748
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #194 dnia: 12 Grudnia 2011, 01:04:31 »
@szczawik nie bardzo rozumiem po co instalujesz 3ds Maxa 8 skoro są przecież nowsze i skrypty na nich działają lepiej. Poza tym pamiętaj o usuwaniu rozszerzeń jawnych, bo w nowej PC ich nie ma, piszę o tym by potem nie było biadolenia.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2011, 01:11:12 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #195 dnia: 12 Grudnia 2011, 17:55:31 »
Cytuj
nie bardzo rozumiem po co instalujesz 3ds Maxa 8 skoro są przecież nowsze i skrypty na nich działają lepiej.
Trzeba najpierw mieć te nowsze:) Uruchamiałem z dodanym rozszerzeniem, i bez w .t3d .
Reinstalowałem jeszcze raz, zrobiłem ponownie  model, mapowałem itp. Teraz co innego- model się ładuje w MaSzynie, pokazuje, ale nie tworzy się plik binarny modelu. W załączniku model .max , proszę, aby ktoś wyeksportował go sobie w 3ds Max'ie do .t3d i sprawdził, czy model się pokazuje i czy tworzy się plik .e3d - oczywiście na exe obsługującym te pliki:)

Offline szogun

  • Wiadomości: 5631
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 566
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #196 dnia: 12 Grudnia 2011, 17:59:43 »
Pewnie masz exe z bugs a tam jest w ini wpisane convertmodels 0, co powoduje że e3d nie są tworzone.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #197 dnia: 12 Grudnia 2011, 18:06:12 »
Ano fakt- gapa ze mnie się robi. Dziękuję, @szogun. Mam nadzieję, że już wszystko jest u mnie w 3ds Max po staremu.

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #198 dnia: 23 Grudnia 2011, 23:16:06 »
Podłącze się pod temat i wspomnę o małym problemie ze skryptami "zmieniacza" dostępnego tu: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,15733.msg168039.html#msg168039
Mianowicie jak wiadomo skrypt dopisuje na końcu dany parametr obiektu. I wszystko działa, jeśli ten koniec jest nienaruszony przez autora trasy (np. nie dodał ręcznie na końcu eventu). Bo gdy mam na końcu event, to zmieniony parametr zapisuje się w jednej linii razem z eventem na końcu i wygląda to jak na screenie. Okazuje się, że gdy ręcznie edytując (dodając) parametry nie wciśniemy enter na końcu, by przejść do nowej linii - efekt będzie jak na screenie.

Ponadto w kodzie tego skryptu znalazłem literówkę (+powtarza się w innym miejscu) - wyszukiwarka po eventach - 2 razy:

prop1 = getUserProp allObjects[cu] "event1"
selectEvent prop1 allObjects[cu] cu nName.text

...zamiast raz tak, a raz z 'event2'.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2011, 01:48:51 wysłana przez ZiomalCl »

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #199 dnia: 06 Stycznia 2012, 00:51:41 »
Coś pokręciłem podczas teksturowania. Teraz nie chce mi się exportować teren.

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #200 dnia: 06 Stycznia 2012, 00:52:39 »
Dwie tekstury na jednym obiekcie. Część terenu, która ma mieć inną tex musisz odłączyć od reszty opcją detach.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #201 dnia: 06 Stycznia 2012, 00:57:05 »
Grzyby. Wyciąłem w terenie ten fragment na który nałożyłem dwie tex. Następnie opcją CUP nałożyłem tak jakby nowy fragment płaszczyzny i znów to samo :/
Można jakoś zdiagnozować co jest nie halo?

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #202 dnia: 06 Stycznia 2012, 01:19:57 »
Sprawdź, czy w terenie "bazowym" nie zostały Ci odwołania do dwóch tekstur. Albo nałóż je ponownie.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #203 dnia: 09 Stycznia 2012, 23:02:44 »
Czy ktoś nie majstrował przy słupkach hekto? Wstawiam wg pierwszej wersji. Daję po wyrażeniu Metry 1300. Generuje mi się słupek z takim wpisem:
ExportString = include;rainsted/slhm8.inc;%;%;%;%;%;1;0;0;3;end //hektoa powinno być:
ExportString = include;rainsted/slhm8.inc;%;%;%;%;%;0;0;1;3;end //hekto

Offline ISDR

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 275
  • IZIR
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #204 dnia: 12 Stycznia 2012, 13:04:13 »
Poprawiono. Przy okazji sprawdźcie czy słupek obraca się prawidłowo do toru po wyeksportowaniu.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #205 dnia: 12 Stycznia 2012, 13:15:30 »
Prawidłowo. Y to normalna do płaszczyzny słupka na której są kilometry. Czyli tak jak było. Dziwne, że w ogóle problem się pojawił, bo kilka miesięcy temu nie było z tym kłopotów. Hektometrowało poprawnie.


EDIT:

Potrzebowałbym, aby ktoś przerobił skrypt tak, by można było sobie przy eksporcie wybrać rodzaj eksportu danego elementu. Alternatywne wpisy, które byłby generowane są podane w przykładzie przez Ra:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,19957.msg251239.html#msg251239

Pierwszy jest generowany obecnie. Potrzeba zrobić tak, by generowało drugi, gdy taki się wybierze.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2012, 23:21:14 wysłana przez Benek »

Offline ISDR

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 275
  • IZIR
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #206 dnia: 19 Stycznia 2012, 17:59:55 »
Poprawka wrzucona. Sprawdź czy wszystko się eksportuje prawidłowo.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #207 dnia: 19 Stycznia 2012, 18:34:47 »
Wszystko działa poprawnie.

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #208 dnia: 21 Stycznia 2012, 15:04:08 »
Trzeba by zmienić generowaną ścieżkę do modeli .t3d. Mianowicie z:
node;-1;0;nastawniaa;model;-377.571;0.0;28.6291;0.0;CTL\nastawniaa.t3d;none;;endmodelna:
node;-1;0;nastawniaa;model;-377.571;0.0;28.6291;0.0;CTL/nastawniaa.t3d;none;;endmodelgdyż po eksporcie wywala błędy podczas uruchomienia.

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 47
Odp: Skrypty do 3ds max
« Odpowiedź #209 dnia: 21 Stycznia 2012, 22:58:36 »
Exe to powinno łyknąć. I w końcu ścieżka raczej powinna być z \ a nie /.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t