Autor Wątek:  Katastrofa kolejowa (i ekologiczna) na Ukrainie  (Przeczytany 8789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Charlie89

• Otrzymane polubienia: 1
Katastrofa kolejowa (i ekologiczna) na Ukrainie
« dnia: 17 Lipca 2007, 17:44:19 »
Wczoraj wieczorem w rejonie Lwowa na Ukrainie wykoleił się pociąg przewożący bardzo niebezpieczny fosfor, pociąg ten jechał do... Polski.

http://rmffm.pl/fakty/?id=120646

Najlepsze jest to że władze ukrainy zapeniają że nie ma najmniejszego zagrożenia, zwłaszcza że nad miejscem katastrofy powstała chmura z oparów gaszonego fosforu i przemieszcza się w głąb Ukrainy. Czyż by medialna powtórka Czarnobyla?

Ps. Mam nadzieję że w dobrym dziale umieściłem temat, jeśli moderatorzy twierdzą inaczej to z góry przepraszam :)
Z miasta gdzie początek swój bierze Warta a kończy się CMK :)

Offline mechatronik

• Zasłużony dla Symulatora
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2007, 18:35:03 »
Gdyby był to fosfor czerwony to jeszcze nie tak źle. Fosfor biały (to ten co świeci w ciemnościach -fosforyzuje) może w krótkim czasie doprowadzić do poważnej choroby i rozpuszczenia kości żuchwy także jest on wyjątkowo niebezpieczny. Natomiast czerwony (stosowany do wyrobu zapałek) jest niebezpieczny gdy się zacznie palić, jego opary są równie toksyczne jak białego ale nie pociągają za sobą już takich zniszczeń w organizmie.
Tak czy siak to jak zwykle dowiadujemy się o takich rzeczach za późno, pomimo że ZSRR już nie istnieje to ciemnota i chęć ukrywania takich rzeczy pozostała.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline maciek_1988

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2007, 18:38:47 »
Nie byl to fosfor ani bialy, ani czaerony tylko zolty... Nie wiem czy jest tak niebezpieczny jak bialy gdyz nigdy nie bylem dobrym chemikiem ;-)

Offline Charlie89

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2007, 18:43:41 »
W każdym bądź razie cholernie trudno go ugasić, zwłaszcza że jest w takich ilościach!!! A na wikipedii nie ma definicji żółtego fosforu, więc nie wiem jakie ma dokładnie właściwości:)

Offline Mati_An

• Trasopisarz i fotograf
    • Moje Fotki
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2007, 19:08:28 »
Gwoli ścisłości fosfor biały ma kolor żółty (mimo, że nazywa się go biały).
Bajka o czasie - trza się brać tylko za trasy... a może nie tylko?

Offline MuNiO

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2007, 19:29:20 »
Cytat: "mechatronik"
Fosfor biały (to ten co świeci w ciemnościach -fosforyzuje) może w krótkim czasie doprowadzić do poważnej choroby i rozpuszczenia kości żuchwy także jest on wyjątkowo niebezpieczny.

W krotkim czasie czyli jakim ?

Kiedys jak produkowali zapalki z fosforu bialego to ludzie pracujcy przy nim dostawali raka zuchwy itp ale po roku czy 2 latach pracy

To jak chmura przejdzie nad miastem to nikomu z tego powodu nic sie nie stanie. Bedzie strasznie smierdziec i tyle.

Offline Charlie89

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2007, 19:58:13 »
Cytat: "MuNiO"
To jak chmura przejdzie nad miastem to nikomu z tego powodu nic sie nie stanie. Bedzie strasznie smierdziec i tyle.

Chmury nie obwiają się bo tak poprostu sobie leci, tylko że może z niej spaść deszcz zawierający fosfor.

PS. Dopiero teraz, prawie 24h po zdarzeniu na miejsce przybyły oddziały chemiczne ukraińskiej armii i dopiero teraz w stronę miejsca wypadku jedzie pociąg z piaskiem i wapnem do znutralizowania fosforu!!! To pokazuje że władze nie wiedziały co robić...

Offline mechatronik

• Filmy kolejowe
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2007, 20:47:42 »
Cytat: "MuNiO"
Fosfor biały (to ten co świeci w ciemnościach -fosforyzuje) może w krótkim czasie doprowadzić do poważnej choroby i rozpuszczenia kości żuchwy także jest on wyjątkowo niebezpieczny.

W krotkim czasie czyli jakim ?
Kiedys jak produkowali zapalki z fosforu bialego to ludzie pracujcy przy nim dostawali raka zuchwy itp ale po roku czy 2 latach pracy

Trochę to źle ująłem. W dość krótkim czasie można nabawić się marskości wątroby natomiast kości "rozpuszcza" po dłuższym okresie, tak jak napisałeś rok może dwa z tym że tu jest kilkaset razy większe stężenie tego paskudztwa bo to się pali i na dodatek jest gorąco i fosfor jeszcze paruje... :| .
W obecnej sytuacji to może zaszkodzić mocno strażakom natomiast ludność "cywilna" może w najgorszym przypadku nabawić się zatrucia układu pokarmowego ale równie dobrze może nic im się nie stać i oby tak było. A tak poza tematem to jakieś 3 lata temu prowadziłem doświadczenia z fosforem białym i czerwonym :). Uzyskiwałem z czerwonego biały. Ale wszelkie środki bezpieczeństwa były zachowane łącznie z przygotowanym wapnem, piachem, wodą i glinką w proszku :).
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline |andy|

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2007, 21:27:55 »
Gdyby był to fosfor czerwony to jeszcze nie tak źle. Fosfor biały (to ten co świeci w ciemnościach -fosforyzuje) może w krótkim czasie doprowadzić do poważnej choroby i rozpuszczenia kości żuchwy(...)

Z ciekawości - bo toksykologia przede mną - dlaczego akurat żuchwy?

Offline mechatronik

• Filmy kolejowe
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2007, 22:19:29 »
Szczerze powiedziawszy to nigdy nie wnikałem dlaczego akurat żuchwę atakuje... najbardziej jednak interesowały mnie własności chemiczne. Może ten artykuł coś więcej Ci powie:
http://legwany.blox.pl/html
Co prawda on nie dotyczy człowieka ale schemat może być podobny i u ludzi.

Ja najpierw o tym usłyszałem od chemiczki w szkole a później gdzieś przeczytałem ale głębiej już nie wnikałem :)
---
Właśnie nalazłem taki tekst w książce
cyt "Długie przebywanie w oparach fosforu powoduje zniekształcenie szczęki, a następnie śmiertelną chorobę, zwaną szczęką fosforową, gdyż następuje rozkład żuchwy"

Mam nadzieję że to trochę pomoże :)

pol102

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2007, 00:06:55 »
Brzmi strasznie ale jak można przewidzieć kiedy spadnie i gdzie?! Jeżeli spadnie z tej niby chmurki deszcz nad zbiornikiem wodnym to co wtedy?

Offline Charlie89

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca 2007, 09:47:18 »
Takie zagrożenie jakie było wyżej opisane grozi (ale wcale nie musi) w tej strefie skażonej czyli 90km^2. Chmura która leci nie jest już taka groźna bo to tylko opary fosforu...

Offline Poscikk

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca 2007, 10:59:48 »
Cytat: "Charlie89"
Takie zagrożenie jakie było wyżej opisane grozi (ale wcale nie musi) w tej strefie skażonej czyli 90km^2. Chmura która leci nie jest już taka groźna bo to tylko opary fosforu...

Tylko opary. Spadnie deszcz na pola z marchewkami, wkroisz sobie do zupy marchewke i masz zupę fosforową.

Za sterami 138 godzin 28 minut :)

Offline Charlie89

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2007, 12:45:09 »
Istnieje mała szansa na "fosforowy deszcz" bo ta chmura musiała by się połączyć z chmurami standardowymi czyli parą wodną i to dużej ilości, po drugie tam gdzie spadł by ów deszcz, domy i ulice były by polewane- czyszczone z osadu a na polach zrywana była by odpowiednia warstra ziemi, tak samo jak zrobiono w hiszpani gdy amerykanie na plantacji pomidorów zgubili 2 bo bomby:)

Ps. Najprawdopodobniej pociąg wykoleił się ponieważ jechał zbyt szybko i z powodu upałów szyny nie wytrzymały, wiadomość tą podał jakiś organ odpowiedzialny za tego tu sprawy na ukrainie.

Offline maciek_1988

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipca 2007, 14:00:56 »
Dziwne ja uslyszalem informacje z tvn24 wczoraj chyba, ze wlasnie wykluczyli za szybka jazde bo pociag jechal 60km/h na odcinku gdzie szlakowa wynosi 120 km/h.

Offline Charlie89

« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipca 2007, 15:21:39 »
Cytat: "maciek_1988"
Dziwne ja uslyszalem informacje z tvn24 wczoraj chyba, ze wlasnie wykluczyli za szybka jazde bo pociag jechal 60km/h na odcinku gdzie szlakowa wynosi 120 km/h.

Ja znów na Reutersie i to samo pisze w dzisiejszym "Dzienniku"

Offline RooteK

• Nieoficjalna strona węzła kolejowego Jaworzno.
  • Otrzymane polubienia: 27
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipca 2007, 16:20:27 »
A może nastąpiło wyboczenie szyn ? Lub jeśli były łączone śrubowo ktoś je rozśrubował...

Offline MuNiO

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipca 2007, 16:58:46 »
Cytat: "|andy|"
Z ciekawości - bo toksykologia przede mną - dlaczego akurat żuchwy?

Dawniej zapalki robiono recznie. Pracownicy pochylali sie nad zbiornikami z fosforem. Ale dlaczego zuchwa ? Tego naprawde nie wiem ...

Dodano po 1 minutach:

Cytat: "pol102"
Jeżeli spadnie z tej niby chmurki deszcz nad zbiornikiem wodnym to co wtedy?

To zakwitna sinice w wodzie :)