Autor Wątek:  wydzielone  (Przeczytany 7383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline El Mecánico

• Dawniej El Driver
    • Stowarzyszenie POLARIS - OPP
  • Otrzymane polubienia: 2
wydzielone
« dnia: 01 Lipca 2007, 20:30:12 »
Czy od takowych wymagane jest jakiekolwiek pojęcie o programowaniu? Bo tak się składa, że troche łapie w te klocki:D
www.polaris.org.pl
www.ciemneniebo.pl
MaSzyna_LD w trakcie tworzenia...

Offline eu07_304

• Rattus norvegicus
  • Otrzymane polubienia: 0
wydzielone
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2007, 20:32:52 »
Betatesterzy to ludzie poszukujący bugów w dodatkach, które mają wyjść na światło dzienne. Programowanie chyba nie jest wymagane, chyba że ktoś by zrobił np. edytor tras bez 3dsmaxa, to taki drugi programista do wskazówek pewno by się przydał.

D|-8---6-5-
A|-8---4-3-
E|-6---4-3-

Offline PaPiK Cargo S.A

• Otrzymane polubienia: 3
wydzielone
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2007, 13:23:14 »
Witam czy ja bym sie zalapal? Bylo by bardzo milo jakbym mial mozliwosc w testoweaniu rzczy do maszyny (znalazlem juz pare w wydanych fizykach i plikach mmd.) Pozdrawiam PaPiK Cargo S.A
Za prawdziwym nastawnikiem - 15361 KM
// na forum od 2005 roku :)

Offline firefoxfan

• Otrzymane polubienia: 0
wydzielone
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2007, 13:37:55 »
@PaPiK: To nie jest konkurs 'Czy ja?; Czy ja też?; A może jeszcze ja?'. Przeczytaj post Oliego. Jest tam wyraźnie napisane, że wybór nowych betatesterów zostanie dokonany na podstawie jakości postów pisanych przez kandydatów (czyli ogólnie mówiąc - wszystkich). Natomiast ja osobiście nie widzę nic zdrożnego w pochwaleniu się własnymi osiągnięciami, ale raczej nie w tym temacie.

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Akvin

• We Will Rock You
    • http://my.opera.com/akvin-profeta
wydzielone
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2007, 13:39:05 »
@PaPiK Cargo S.A... najpierw naucz się zrozumiale pisać.

Bylo by bardzo milo jakbym mial mozliwosc w testoweaniu rzczy do maszyny

Co to jest za "chochoł językowy"?
Pozdrawiam
All you have to do is save the world...

nezah

• Gość
Re: Nabór do Betatesterów
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lipca 2007, 19:38:55 »
Co jakiś czas na forum pojawiają się posty użytkowników, którzy chcieliby dostać się do grupy betatesterzy. Widzą w tym na pewno szansę na dostęp do  większej ilości dodatków, które często nigdy nie trafiają na ogólnie dostępne forum.
W grupie tej znajdują się głównie ludzie, którzy mają duże zasługi dla rozwoju symulatora i wiele potrafią w nim zrobić.
Ale zdarzają się i wyjątki. Jest tam na przykład użytkownik, który ma na koncie kilkadziesiąt postów, w większości nie związanych z szeroko pojętymi pracami nad symulatorem, ale są też posty „wiele wnoszące” w rozwój symulatora :). Oto kilka cytatów:

"To ja pierwszy. Zainstalowałem i jak dla mnie super !"

"mam przyjemność ( tak przyjemność ) się przejechać. Widzę duży postęp w tworzeniu trasy a oceniam po tym co się rozwinęło ..."

"No postarałeś się. I jeszcze 048 w nowym malowaniu a 049 też ciekawe."

"Super ! Kolejny raz miło nas zaskoczyłaś. Dziękuję."

"Jak to nie ma sensu ?!! Proszę się nie zniechęcać."

"Wow !!! Krzychu wyrazy uznania."

"Nie wiem dlaczego, ale nie moge tego otworzyć żadnym programem....ściągnąłem paczkę i dodatek do niej a na pulpicie pojawiają mi się 2 ikonki, których nie moge w nijaki sposób wypakować."

"No super !!! A kiedy zasilicie nasze szopy nimi "

Wszelkie próby dostania się do grupy betatesterzy są natychmiast pacyfikowane (ufam, ze admini wiedzą co robią) jak np. ostatnia

Cytat: "glowawojtas0"

Gdzie moje zgłoszenie?? JA naprawdę jestem chętny.
Lubię i umię wypatrywać błędy.

W takim razie dlaczego tworzone są takie bardzo dziwne odstępstwa i do tej grupy ostatnio trafiają także ludzie, którzy wg mnie niczym sobie nie zasłużyli aby tam trafić ? Przynajmniej tak na to wskazuje ich dotychczasowa „kariera” na forum.
Myślę, że glowawojtas0 wcale nie reprezentuje tutaj niższego poziomu (nie obrażając tym porównaniem glowawojtas0) niż cytowany przeze mnie użytkownik :):)
Na pewno zostanę za ten post "surowo ukarany" przez szanownych adminów, ale myślę, że odrobina wyjaśnień dla jasności zasad nam wszystkim się należy.

Offline Krzysiek626

• Zasłużony dla Symulatora
  • EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
wydzielone
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lipca 2007, 21:20:54 »
@Nazech, tak się składa że część cytowanych myśli skierowana była pod moim adresem w związku z tym wiem kogo miałeś na myśle. Mało tego to nie były żadne testy, tylko zwykły zachwyt zktórym można się zgodzić albo nie. Fe nie ładnie tak. Jeśli próbujesz zapunktować dyskredytując innych...... to lepiej nic już nie pisz w tej sprawie. Zrobił się tylko OT.
Kto chce niech zgłasza swoje chęci. Trzeba mieć zufanie że wybrani zostaną najlepsi i pracowici.
Dopiszę że nikogo nie chcę bronić, ale wypisywanie powyższy zdań nie ma sensu.

Offline bohunIC

• Ну погоди
  • Otrzymane polubienia: 14
wydzielone
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipca 2007, 21:31:03 »
Kto z tych szanownych ''userów'' cokolwiek zrobił dla symka? kto jest nastawiony na dawanie a nie na branie? kto w rzeczywiści chciałby pomóc? a kto chciałby tylko zdobyć to co jest w BUGS i podać dalej? Czyżbym sie mylił? hmm

nezah

• Gość
wydzielone
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipca 2007, 08:27:05 »
Cytat: "Krzysiek626"
Mało tego to nie były żadne testy, tylko zwykły zachwyt zktórym można się zgodzić albo nie.

Nie wiedziałem, ze zwykły zachwyt wystarczy, aby zostać betatesterem.

Myślałem, że trzeba pokazać coś więcej.
Cytat: "Oli_EU"
Będziemy wychwytywać talenty wśród Was, także proszę się starać pisząc ogólnie posty :]

Cytat: "Krzysiek626"
Jeśli próbujesz zapunktować dyskredytując innych...... to lepiej nic już nie pisz w tej sprawie.

Nie dobijam się do betatesterów i niegdy się nie starałem o uczestnictwo w tej grupie i nie próbuję zapunktować, co chyba jasno wynika z mojego poprzedniego posta. Śledzę regularnie forum i widzę, że niektórzy użytkownicy mają wielkie problemy z podstawowymi rzeczami w symku, a mimo to zostają betatesterami.

Czy to tak ostatnio modna w Polsce zasada TKM ?

Teraz to już na pewno wątek zostanie zamknięty, bo łatwiej zmaknąć komuś gębę niż wyjasnić temat.

P.S.
@Krzysiek626 wiem, że zwykłe zachwyty, szczególnie kierowane pod towim adresem są miłe i pewnie wiele osób docenia twoją pracę, ja również. Ale pomijając, że te zachwyty nie wnoszą nic na forum, to także są niezgodne z pkt 6 regulaminu:
Nie pisz postów wyrażających tylko Twoje poparcie jakiegoś pomysłu lub czyjegokolwiek dzieła. Jeśli nie masz nic więcej konkretnego do powiedzenia - nic nie pisz.

A betatesterów chyba regulamin też obowiązuje ?

Offline |andy|

Re: Nabór do Betatesterów
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipca 2007, 08:52:30 »
Cytat: "nezah"

Wszelkie próby dostania się do grupy betatesterzy są natychmiast pacyfikowane (ufam, ze admini wiedzą co robią) jak np. ostatnia

Cytat: "glowawojtas0"

Gdzie moje zgłoszenie?? JA naprawdę jestem chętny.
Lubię i umię wypatrywać błędy.

Już tłumaczę, bo to ja ten post przeniosłem. Jak ktoś chce wyłapywać błędy, to niech zacznie od swoich, w tym ortograficznych. I nie jest to pacyfikacja (bo gdyby tak było to post zostałby skasowany, a nie przeniesiony). Nikt mu nie broni napisać czegoś jeszcze raz, ale tym razem po polsku a nie po polskiemu. Chyba, że chcesz mieć tu drugie forum onetu, gdzie teksty typu "O bosh, ja tesh bym chiaU do BeTaTeStErOOw" są normą.
O jakie "moje zgłoszenie" chodzi i gdzie ono jest - nie wiem, bo nie miałem przyjemności go widzieć. Myślę, że Oli zakładając wątek brał pod uwagę, że zaraz będzie wysyp chętnych do beta, którzy sami nie bardzo się orientują co i jak.

Offline Akvin

• We Will Rock You
    • http://my.opera.com/akvin-profeta
wydzielone
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipca 2007, 13:46:20 »
Betatester powinien:

1) Dysponować odpowiednim poziomem wiedzy na temat działania programu. Musi bezwzględnie umieć odróżnić błędy testowanego obiektu od błędów jakie on sam popełnia. Bardzo ceniona jest wiedza ogólno kolejowa i wynikające z niej doświadczenie.

2) Charakteryzować się aktywnością. Autorzy, którzy oddają swoje dzieła w ręce Betatesterów oczekuję rzetelnej współpracy - szybkiej reakcji.

3) Posiadać umiejętność wyłapywania błędów, również poprzez symulację niekoniecznie oczywistych zachowań userów.

4) Posługiwać się rzeczowym, logicznym, spójnym językiem. Nie ma wśród betatesterów miejsca dla osób, które nie potrafią wyrazić pismem najprostszej myśli, w sposób zrozumiały dla innych. W cenie jest dodatkowo ortografia, interpunkcja i przejrzystość wypowiedzi.

5) Być na bieżąco z sytuacją i stanem Symulatora. Betatester nie może uważać za błąd odmiennego działania programu tylko dlatego iż używa on np. poprzedniego wydania exe (a z nowym nie zapoznał się).

Zaznaczam, że są to jedynie moje przemyślenia. Obserwując nowych użytkowników forum mam wrażenie że już punkt 4) dyskwalifikuje kandydaturę wielu z nich. Mam nadzieję że przemyślicie sprawę.
Pozdrawiam
All you have to do is save the world...

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
wydzielone
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lipca 2007, 15:20:30 »
@Nazech, nie bardzo zostałem zrozumiany.
Jak ktoś chce zostać betatesterem to niech się zgłasza. Nie nam to przyjdzie oceniać. To właśnie chciałem napisać. Co do pochwał rzeczywiście są miłe i dają motywację do robienia ciekawszych rzeczy. Nie pisałem, że te pochwały to przepustka do grupy betatesterów, ale Ty też nie pisz że ci co chwalą nie mogą być nimi ( choć samo to jak piszesz nie wystarczy). Jeśli chodzi o regulamin, to jednak pochwała wyraża że coś jest dobrze zrobione i nie ma w tym błędów, a więc....  Mam nadzieję że jasno wyjaśniłem o co mi chodzi.
Po za tym, chęć bycia betatesterem to nie przestępstwo. Śmiało zgłaszaj swoją kandydaturę, nie pisz tylko że będziesz lepszy od @xxxxxx.
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia.

pol102

• Gość
wydzielone
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lipca 2007, 15:58:12 »
Ja się zgłaszam. Oficjalnie betatesterem nie jestem ale testowałem pierwotną fizykę do Et40, dodatki od Q, sam tworzyłem dźwięki i wykańczam moją trasę. A! i nie preferuję nie zachowywania norm ortograficznych w internecie.

Offline ST44-003

• EU07-001
  • Otrzymane polubienia: 335
wydzielone
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2007, 16:05:21 »
Ja także się zgłoszę. Jak narazie nie miałem możliwości testowania czego kolwiek, ale myśle że sie nadam. Być może zdyskwalifikuje mnie to, ale mam orzeczenie o dysortografii, choć błędy ortograficzne robie w małym stopniu.
Pozdrawiam

Offline Grzegorz KK

• Otrzymane polubienia: 1
Zgłosze swoją kandydature
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lipca 2007, 16:21:48 »
Witam.
Skromnie zgłaszam kandytature:), co prawda jeszcze nie miałem styczności z testowaniem ale zaryzykuje:). Na początku miałem większe problemy ale teraz już nie są one duże.
Pozdrawiam.
Nikon D60+18-55 II
PMR Twintalker 5710 X2 (Niezawodna łączność na szlaku i w terenie)
Sony Full HD HDR-CX-115 (uzupełnienie siatki jakością FUll HD)

Offline Patrykos

• Otrzymane polubienia: 9
wydzielone
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipca 2007, 16:44:21 »
Myślałem, że to Oli wybiera, no ale jak można się zgłaszać.
Również się zgłoszę, miałem kiedyś problemy z symkiem, lecz teraz ich praktycznie nie ma, nie robię błędów ortograficznych, choć niekiedy tam się trafi literówka:)
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline MKdudu

wydzielone
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lipca 2007, 18:27:36 »
Witam :)
Więc może i ja tez się zgłoszę, kiedyś miałem problemy z wpisami, miałem czasem np. w loku białe elementy ale teraz juz tego nie mam bo poprawiłem wpisy dobrałem model i wszystko jest OK, błędów narazie nie mam w symku :).

Pozdrawiam, Daniel.
^^PR Rzeszów^^

Offline RooteK

• Nieoficjalna strona węzła kolejowego Jaworzno.
  • Otrzymane polubienia: 27
wydzielone
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lipca 2007, 19:09:39 »
No to i ja po raz enty się zgłoszę :) Umiem wykryć błędy w modelach.

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
wydzielone
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipca 2007, 19:17:25 »
Jako jeden z tych, który zrobi miejsce narybkowi (i nie mówcie, że nie ;]) wnoszę mały apel do wszystkich pretendentów:
Darujcie sobie ogłoszenia typu
Zadbany, obiecujący, rozwijający się, kulturalny i rzeczowy użytkownik, pozna bliżej grupę betatesterów. Cel: symulatorowy"

bo na prawdę widać kto ile wniósł, jego "chęć poznania" i oddanie duszy sprawie ]:>
Nie trzeba wyrywać się do odpowiedzi, sami zostaniecie wywołani.

Miłej (i owocnej!) pracy twórczej.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Cesky Kretek

• Trust no one.
  • Otrzymane polubienia: 159
wydzielone
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lipca 2007, 20:33:22 »
Cytat: "Quark-t"
Jako jeden z tych, który zrobi miejsce narybkowi (i nie mówcie, że nie ;]) wnoszę mały apel do wszystkich pretendentów:
Darujcie sobie ogłoszenia typu
Zadbany, obiecujący, rozwijający się, kulturalny i rzeczowy użytkownik, pozna bliżej grupę betatesterów. Cel: symulatorowy"

bo na prawdę widać kto ile wniósł, jego "chęć poznania" i oddanie duszy sprawie ]:>
Nie trzeba wyrywać się do odpowiedzi, sami zostaniecie wywołani.

Miłej (i owocnej!) pracy twórczej.

Aż chce się napisać:
"I tym autorytarnym Quarkowym stwierdzeniem wątek zostaje zamknięty."

:)