Nic sie w tym watku nie dzieje od jakiegos czasu - postanowilem dodac troche stuffu...
Czesc z Was moze juz widziala moje filmiki na Youtube, przdstawie wiec sprawe dla tych, ktorzy nie widzieli.
Nie kazdy bedzie mial mozliwosc przejechania sie w kabinie u naszych poludniowych sasiadow. Ja taka mozliwosc od czasu do czasu mam, wiec przedstawiam filmy nakrecone z kabin lokomotyw prowadzacych pociagi na dwoch trasach:
- Bratislava - Šturovo na lokomotywie 350.014 prowadzacej EC Jaroslav Hašek Praha hl.n. - Budapest
- Zvolen - Košice na lokomotywie 754.072 o wdziecznym imieniu Júlia prowadzacej R803 Gemeran Bratislava - Prešov
350 to lok, ktory mozna porownac do naszych epoczek - z tym, ze mocniejsza (4MW) i obslugujaca dwa systemy zasilania 3kV DC i 25kV AC, dzieki czemu moze prowadzic pociagi EC od Prahy az do Budapestu (Vmax = 160km/h), ksywa dla tej serii - Gorilla...
754 jest przeznaczona do ciagniecia ciezszych osobowych i pospiesznych pociagow na liniach niezelektryfikowanych - swietne maszyny, choc Vmax=100km/h.
Ogolnie sa ta dwie najbardziej wypasione serie spotykane na Slovensku (a bylo mi dane jezdzic prawie na wszystkich) :)
Filmy z 350 sa IMHO mniej ciekawe (no i wychodzi jeszcze przy okazji to, ze byl to pierwszy krecony przeze mnie film na maszynie, nie wszystko jeszcze ogarnialem - np. niepotrzebnie bawilem sie zoomem) - jedziemy magistrala (takim ichnim E20), gdzie V zasadniczo to 120km/h, na jednym z odcinkow mamy nawet 140km/h, ale jest to tylko kilkanascie kilometrow. Na stacjach ograniczenia do 100km/h (z malymi wyjatkami typu Palarikovo), wynika to z braku peronow, a ograniczen miejscowych praktycznie brak (to sie w glowie nie miesci ;) ).
Filmy z 754 sa ciekawsze - bardziej urozmaicona trasa (dieslowa poludniowa magistrala), po drodze jedziemy m.in. przez tunel, mniej ciekawe odcinki sa przyspieszone (w filmach z 350 wszystko leci RT), jedziemy 100ka, rowniez na rozjazdach na kierunek zwrotny (na niezelektryfikowanej linii!)... Po drodze mielismy problemy, bo sklad dosyc spory, a na loku 3 sprawne silniki...
Z oczywistych wzgledow nie mamy w tych filmach oryginalnego podkladu, zastapilem go muza (dla niektorych moze byc malo przyjemna, zawsze mozna wyciszyc i puscic sobie cos z Winampa). W kilku miejscach sa oryginalne dzwieki (gdy nie gadalismy, a slychac cos ciekawego - np rozruch, czy jakies Rp1).
754 Zvolen - Košice:
http://pl.youtube.com/view_play_list?p=C0D1BA26AC9749A0350 Bratislava - Šturovo:
http://pl.youtube.com/view_play_list?p=A309CEB4140B4FCFMam jeszcze na dysku 120GB filmow z kabiny (glownie na Słowacji, troche tez na glownych korytarzach w Czechach).
- Banská Bystrica - Margecany - Banská Bystrica na 754 przez najpiekniejsza słowacką linie, 3h jazdy w jedna strone
- Šturovo - Bratislava na 350ce tez ECkiem
- Bratislava - Kúty - Břeclav na laminatce osobakiem
- kilka filmow ze słowackich lokalek z kabiny motoriczki 812
No ale zeby to obrobic, skompresowac i wrucic trzeba miec duzo czasu :) Bede to oczywiscie robic, o ile beda checi i czas.
Mam tez urywki z przejazdu 350ka EC 71 "Antonín Dvořák" na Praha - Břeclav (jazda 160km/h), to samo Bratislava - Praha na Galileo Galilei (w nocy, jeszcze nie wiem, czy cos z tego w ogole wyszlo), ale tych 2ch jeszcze nawet nie zrzucilem na kompa.
Enjoy!