Drodzy użytkownicy!
Wspólnie z Profetą zajmujemy się przerobieniem istniejącego w MaSzynie modelu elektrowozu ET22. Ja zajmuję się robieniem tekstur, zaś Profeta modyfikuje model byka przerabiając mapowanie i takie różne. :)
Model zakładamy wydać w 4 wersjach:
-wersja z reflektorami w starych obudowach (tzw. wiadra),
-wersja z reflektorami halogenowymi, tzw. rekin,
-wersja z klasycznymi reflektorami, tzw. gary,
-wersja z reflektorami halogenowymi, tzw. zezul
Modyfikacje będą dotyczyły jedynie modelu zewnętrznego. Kabiny nie ruszamy. :)
Modyfikacje będą miały na celu możliwość jak najwierniejszego odtworzenia dowolnego ET22 w symulatorze. W ich skład wchodzi mapowanie z tekstury zamiennej (replacableskin) następujących elementów:
-tarcze zderzaka
-bok zderzaka
-obudowa zderzaka
-poręcze czołowe boczne
-poręcz czołowa górna
-poręcz czołowa międzyokienna
-poręcz boczna wejściowa
-drabinka boczna (pod drzwiami)
-stopień przy czołownicy
-naklejka Zakład Taboru
-naklejka/malowany napis z datą naprawy
-baterie
-magnes SHP
-pantograf
oraz pewnie kilka innych elementów, o których zapomniałem.
Model w dużej mierze wykorzystuje przezroczystość, a tekstury są w formacie .tga. Na pewno podniesie to jakość estetyczną niektórych elementów, zarazem odpada paintowy chłam. :)
Do powstania tekstur przyczynił się defiler, który zrobił bardzo dużo świetnych zdjęć na tekstury ET22. Dziękuję również |andy|emu, który, podobnie jak defiler, udzielił wielu cennych uwag do modelu i samych tekstur.
Oto screeny:
ET22-218, czyli wiadra
ET22-978, typowy polski byk
ET22-601, łazowski byk z zezem
oraz ET22-1008, jedyny białostocki "rekin"
Screeny przedstawiają obecny stan prac. Bardzo prawdopodobne jest, że do wydania w modelach zostaną przeprowadzone jakieś zmiany.
Terminu wydania na razie nie podajemy, obaj mamy mało czasu i nie potrafimy przewidzieć daty wydania. Postaramy się jednak zrobić byki jak najszybciej. W paczce prawdopodobnie znajdzie się ok. 10-15 tekstur różnych pojazdów.
Pozdrawiamy,
EU05 i Profeta