Jak już ktoś napisał - ten kibel (jak i inny tabor w galerii SPT) jest przeznaczony do nowej wersji programu. Nie sądzę aby kiblem czy wagonami jeździł ktokolwiek w obecnym (obecnie dostępnym) symulatorze, inna sprawa, że o grupie trzymającej władzę też nie słyszałem (poza tą z komisji śledczej). Proponuję odrzucić teorie spiskowe, szkoda zdrowia.
A ja sądzę, że większość jeździ nowym taborem w starej Maszynie. Andy nie chodzi o to, który tabor jest do SPT, a który nie. Chodzi o to, że większość nowego taboru (np TEM2, czy SM41) jest dostępna tylko dla niektórych, a pozostali choćby nie wiem co to nie mają szansy go zdobyć. Przeciętny użytkownik dostaje stary tabor i nie ma dostępu do większości dodatków, do których maja dostęp pozostali wybrańcy. A że tak jest najlepiej świadczy konkurs screenów na stronę główną. Ciężko było wybrać screeny z taborem i dodatkami ogólnie dostępnymi (ciągle pojawiały się siódemki Barta), a jeżeli już się takie znalazły, to ich poziom był wyraźnie gorszy od tych z "nieoficjalnymi dodatkami".
Na przykładzie linuxa. Np. taka Mandriva (czy inne dystrybucje) dostępna jest w kilku wersjach - bezpłatnej, dość ubogiej i płatnej z różnymi dodatkami. Jak ktoś chce mieć coś lepszego to sobie kupi.
A w Maszynie - stara uboga wersja dostępna dla ogółu, i lepsza dostępna dla wybranych, niedostępna dla pozostałych nawet np. za opłatą. Po prostu nie i koniec. Nie chodzi o to, że każdemu się wszystko należy za darmo, ale o dostępność w ogóle. Pewnie kilku chętnych by się znalazło, chyba, że wszyscy już to mają :)