Autor Wątek:  Wykolejenia... :)  (Przeczytany 9734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RooteK

• Nieoficjalna strona węzła kolejowego Jaworzno.
  • Otrzymane polubienia: 27
Wykolejenia... :)
« dnia: 05 Lutego 2007, 13:54:38 »
Pamiętam jeszcze dawno, jak w symulatorze na jedynej scenerii która w nim była po ściągnięciu (QUARK) zasiadałem za sterami ET41 Ruszałem na czerwonym i pędziłem prosto na żeberko, gdzie na jego końcu pociąg majestatycznie się wykolejał i z kabiny maszynisty można było podziwiać wywrócony skład. W obecnym symku nie da się wykoleić w taki sposób bo zaraz wywali "Null Track'a", co jedynie można sie rozpędzić i wykoleić na zakręcie :(. Czy jest możliwość aby zamiast "null track" i gaszeniu symka można było się znowu wykoleić na KOŃCU TORU ??

I takie drugie pytanie O. T.
Prubuję zrobić sobię trasę do symulatora. Wychodzi mi fajnie, umiem stawiać    trakcję (druty) z materiału Miedź i Aluminium ale nie umiem stawiać słupów, które to tą sieć trakcyjną podtrzymują. Co prawda udało mi się ustawić 2 słupy funkcją "Make zig zag" ale pojawiły mi się one tylko na krawędzi dwóch odcinków drutu (na ich łączeniu nie :( ) a wbrew nazwie "make zig zag" nierobi mi ładnego zygzakowania sieci a całą ją po prostu ciągnie skosem przez co w końcu wypada mi z obszaru toru. Wpadłem co prawda na pomysł ręcznego ustawiania słupów tak samo jak stawiam na mapie budynki, ale stwierdziłem, że byłoby to żmudne i wymagające dużo czasu i cierpliwości zajęcie. A więc czy ktoś zna dobry sposób albo wytłumaczy jak korzystać z funkcji "(...)zig zag) ?

Offline prof_klos

• Już nigdy nie będzie takiego lata...
    • http://www.prof-klos.yoyo.pl
  • Otrzymane polubienia: 4
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2007, 15:26:04 »
O tak - te wykolejenia to była świetna sprawa, gdzy przez kabinę 'przechodził' cały skład. Taki ciekawy efekt ;)
Z MaSzyną od 2003!

Offline RooteK

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2007, 16:15:47 »
No mi się niestety tak nie zdarzyło że cały skłąd przechodził przez kabinę :P zresztą czy niemożnaby zrobić aby obiekty nie przechodziły przez siebie a zderzały się ze sobą? tak jak na przykład gdy w MSTS-ie (sory że reklamuje innego "symka")ustawi się odp. opcję do budynku który sobie postawię na torze to pociąg w niego walnie a nie przeleci przez niego, lub gdy w MSTS-ie sie wykoleje to wagony tak, że nie przenikają. Czy tu nie dało by się tak zrobić? i chociaż czy tego null track'a sie da zlikwidować?

A co do off topu? ktoś coś poradzi ::)

Offline MKdudu

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2007, 16:23:04 »
Witam ;)
Mi się raczej wydaje, że ten nasz symek jest przystosowany do jazdy, a nie do wypadków ;P
P.S
Oczywiście nikomu niczego nie zabraniam ;)
Pozdrawiam, Daniel
^^PR Rzeszów^^

Offline Grzegorz KK

• Otrzymane polubienia: 1
Re: Wykolejenia... :)
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2007, 17:02:56 »
Cytat: "glowawojtas0"
Pamiętam jeszcze dawno, jak w symulatorze na jedynej scenerii która w nim była po ściągnięciu (QUARK) zasiadałem za sterami ET41 Ruszałem na czerwonym i pędziłem prosto na żeberko, gdzie na jego końcu pociąg majestatycznie się wykolejał i z kabiny maszynisty można było podziwiać wywrócony skład. W obecnym symku nie da się wykoleić w taki sposób bo zaraz wywali "Null Track'a", co jedynie można sie rozpędzić i wykoleić na zakręcie :(. Czy jest możliwość aby zamiast "null track" i gaszeniu symka można było się znowu wykoleić na KOŃCU TORU ??quote

Witam.
Nuda chyba zaczeła wam doskwierac no ale cóż każdy robi to co mu sie podoba ;).
Pozdrawiam.
Bez urazy";).
Nikon D60+18-55 II
PMR Twintalker 5710 X2 (Niezawodna łączność na szlaku i w terenie)
Sony Full HD HDR-CX-115 (uzupełnienie siatki jakością FUll HD)

Offline RooteK

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2007, 17:10:40 »
hehe ;) to tak sobie by naprzykład urozmaicić jazdę widząc z kabiny siódemki wykolejonego byka ;D.
No ale to skoro już mamy rozwiązane że tak się CHYBA nieda to co poradzicie na mów O.T. cytat:
Prubuję zrobić sobię trasę do symulatora. Wychodzi mi fajnie, umiem stawiać trakcję (druty) z materiału Miedź i Aluminium ale nie umiem stawiać słupów, które to tą sieć trakcyjną podtrzymują. Co prawda udało mi się ustawić 2 słupy funkcją "Make zig zag" ale pojawiły mi się one tylko na krawędzi dwóch odcinków drutu (na ich łączeniu nie :( ) a wbrew nazwie "make zig zag" nierobi mi ładnego zygzakowania sieci a całą ją po prostu ciągnie skosem przez co w końcu wypada mi z obszaru toru. Wpadłem co prawda na pomysł ręcznego ustawiania słupów tak samo jak stawiam na mapie budynki, ale stwierdziłem, że byłoby to żmudne i wymagające dużo czasu i cierpliwości zajęcie. A więc czy ktoś zna dobry sposób albo wytłumaczy jak korzystać z funkcji "(...)zig zag) ?

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 876
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2007, 17:16:17 »
zresztą czy niemożnaby zrobić aby obiekty nie przechodziły przez siebie a zderzały się ze sobą?
Nie można by, to nie OSG.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Winger

• Administrator
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2007, 17:23:48 »
Zeberka w Quarku sa zrobione na zasadzie niewidocznego toru ze zmienna damageflag (czy jakos tak) ustawiona na 128. Tor byl ustawiony pod katem, co powodowalo efekt 'wyrzucenia' przodu lokomotywy w gore.
Pozdrawiam,
Winger

Offline prof_klos

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2007, 17:55:27 »
Hmm.. A pamiętacie Testowo?
Tam na końcu trasu była 'przepaść' w którą można było wpaść. Co ciekawe, po takim upadku (a raczej zawiśnięciu w powietrzu, bo wyglądało to tak, jakby tylni wózek jakimś cudem 'trzymał' ganza na krawędzi) kabina sie dziwnie kurczyła dając wizualne wyobrażenie , ze się wgniotła ;)
Nie wiem jak to się działo, ale bardzo lubiłem ten efekt i zawsze trasę Testowo kończyłem w przepaści :))

Na poniższym screeie, wyszukanym ze starych zbiorow pokazuję właśnie ten widko 'skompresowanej' kabiny po spadnięciu w dół (co rownież widać)
Z MaSzyną od 2003!

Offline defiler

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 81
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2007, 18:17:05 »
Panowie, pozwole sobie przypomniec, ze to jest symulator pojazdow szynowych a nie DESTRUCTION DERBY czy CARMAGEDDON :)

Offline prof_klos

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2007, 18:18:21 »
Hmmm..   GTA EU07 :D
Z MaSzyną od 2003!

Offline oko

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2007, 19:04:37 »
A nie lepiej zająć sie tym ,że poprostu można by skasować kaszloka jeżeli wjedzie na przejazd, poprostu zająć sie takimi niebezpiecznymi sytuacjami na przejeździe. Pamietam ,że w Quarku kaszel jeździł;];];];]

Offline defiler

• Otrzymane polubienia: 81
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2007, 19:37:45 »
Jezdzi nadal, ba! nawet sokista chodzi po peronie :P ... wystarczy "odremowac" odpowiednie wpisy znajdujace sie na samym koncu w pliku *.SCN.

Dodano po 53 sekundach:

Ok ale to juz inna bajka, konczmy OT.

Offline Grzegorz KK

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2007, 19:46:33 »
Cytat: "oko"
A nie lepiej zająć sie tym ,że poprostu można by skasować kaszloka jeżeli wjedzie na przejazd, poprostu zająć sie takimi niebezpiecznymi sytuacjami na przejeździe. Pamietam ,że w Quarku kaszel jeździł;];];];]

Hmm twoja propozycja jest chyba najlepsza;) i jestem tego samego zdania aby zając sie sytuacjami krytycznymi ;);) takich jak np widzimy tira na przejeździe dajemy w nagłe i spi....amy (uciekamy do tyłu kabiny home :D oczywiście to przykład ale myśle że dobry :).
Pozdrawiam.
To by były sytuacje niebezpieczne:).
Nikon D60+18-55 II

Offline RooteK

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2007, 20:04:12 »
Ja też byłbym za tym aby czasem mogła by się zdarzy jakaś sytuacja :) np: samobójca wyskoczy na tory ;D , w końcu z tego co wiem to jak maszyniści jeżdżą w prawdziwych symulatorach (a mam nadzieję że MaSzyna do takich dąży) to zdarzają się tam nieprzewidywane sytuacje, i są nagłe pogorszenia pogody :)

Offline Grzegorz KK

« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lutego 2007, 20:08:06 »
Ja też byłbym za tym aby czasem mogła by się zdarzy jakaś sytuacja :) np: samobójca wyskoczy na tory ;D , w końcu z tego co wiem to jak maszyniści jeżdżą w prawdziwych symulatorach (a mam nadzieję że MaSzyna do takich dąży) to zdarzają się tam nieprzewidywane sytuacje, i są nagłe pogorszenia pogody :)

Też myślałem nad jakims prymitywnym  człowiekiem jakiś jak określiłeś samobójca idzie po torach tyłem do nas jakiś głuchoniemy albo ajkie licho podobne :) a my dojeżdzamy a on daje dzide w las a tak na poważnie dobrze by było aby symek nie był taki uporządkowany (ułożony) :) i coś na jakiś czas się zdarzyło nieoczekiwanie wiem że to symek no ale  zawsze można coś pomyślec:) na pewno jest bardziej wykonalne:).
Nikon D60+18-55 II

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lutego 2007, 20:46:44 »

Ja mam nadzieję że dąży do do prawdziwego symulatora ale.....
Pomysł do niczego. Pograjcie sobie w jakieś krwawe gry i dajcie spokój symkowi.

Offline RooteK

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lutego 2007, 20:53:48 »
mi nie chodzi tu o rozlew krwi, ale żeby wymagało to wtedy natychmiastowej reakcji maszynisty by dawał sygnały trąbką i hamował :P W końcu dzięki temu na symku mogli by się szkolić prawdziwi maszyniści 8-)

Offline oko

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2007, 21:02:16 »
Mi też nie chodzi o to żeby zrobić z kaszla kupe złomu tylko właśnie żeby dochodziło do takich sytuacji czasami że nagłe trzeba użyć ewentualnie zwolnić itp itd;];]

Offline Grzegorz KK

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2007, 21:02:35 »
Witam.
Zaczyna się ciekawy wątek nam robic:)  . Zapewne ten post był rownierz kierowany do mnie nie chodzi tu o rozlew krwi jak się wypowiedzieli koledzy z poprzednich postów tylko w sensie żeby symek nie był tak (uporządkowany )
Przepraszam powtarzam się ale czasem trzeba :)
Pozdrawiam.
Nikon D60+18-55 II

Offline prof_klos

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2007, 22:39:02 »
Chodzi po prostu o urealnienie - wiadomo, że w realu nie jest tak, że się jedzie płynnie i hamuje jedynie przed czerwonym bądź peronem.

Ileż to frajdy sprawia, gdy np mi - kiedyś - jadąc EU06 na Jelitkowie, na zakręcie rozczepił się skład.. Nagłe hamowanie, ostrożne cofanie i ponowne łączenie.
Inna sytuacja - w Całkowie SN61 z niewiadomych powodów się unieruchomił imitując awarię silnika :P

Takie pierdółki się zdarzają sporadycznie - i dobrze bo w przeciwnym razie by irytowały. Są jednak niezwykle miłym etapem jazdy ;)
Z MaSzyną od 2003!

Offline oko

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2007, 23:36:27 »
Ja jadąc kilka lat temu na trasie Quark kilka razy o mało co nie skasowałem kaszla (poznawałem symka w tedy dopiero) i naprawde zrobiło to na mnie wrażenie;] poczułem sie prawie jak w realu( tyle że w realu prowadząć eu07 przy takiej sytuacji mam zawsze serce w gardle;p heheh)