Autor Wątek:  Ehhh ten Jet... problem z uruchomieniem.  (Przeczytany 2754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Veritek

• Otrzymane polubienia: 0
Ehhh ten Jet... problem z uruchomieniem.
« dnia: 29 Października 2006, 23:20:49 »
Ave.

Krążąc po różnych działach forum, znalazłem post o dodawaniu loka do tras oraz program do tworzenia tras. Po WNIKLIWYM przeczytaniu pomyślałem, że skoro mam pomysły do tworzenia tras i troche znam sie na przepisach kolejowych, to zainstaluje program choć tylko po to by go poznać na poczatku. Nie chce tu obiecywać: "rety rety ale trase odwale" . Wierze tym co mówią, że tworzenie trasy to żmudne, pracochłonne i trudne zadanie, ale i wy którzy zrobiliście trase też na początku byliście "zieloni w te klocki". Najtrudniej jest zacząć i od czegoś też trzeba zacząć.

Obawiałem się, że owy program Jet 1.0 beta może odrazu nie ruszyć ( co nie którzy już poruszali w postach) i tak samo jest u mnie.

Kierując sie istrukcjamii "jarasa" ściągnołem :
a) jet-1.0beta1
b) java3d-1_4_0_01-windows-i586 (nazwa ze strony int.: 1.4.0_01 API )
c) jre-1_5_0_09-windows-i586-p (nazwa ze strony int.: Java Runtime Environment (JRE) 5.0 Update 9)

Zainstalowlem wpierw: b) - (partycjia "C:") ,c) - (partycjia "I:")  i na końcu rozpakowałem a) - (partycja "I").

Nie ruszyło. Pokazało się okienko dosowskie a w nim:

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: javax/vecmath/Tuple3d

at  org.jet.track.TrackPalette.createListner<Unknow Source>
at  org.jet.track.TrackPalette.<init><Unknow Source>
at  org.jet.PaletteFrame.<init><Unknow Source>
at  org.jet.Jet.createToolbarFrame<Unknow Source>
at  org.jet.Jet.createDesktopPane<Unknow Source>
at  org.jet.Jet.<init><Unknow Source>
at  org.jet.Jet.main.<Unknow Source>

Więc zmieniłem jak radził "elegant" w pewnym poście plik jet.bat :
z

@echo off
java org.jet.Jet

na

@echo off
set classpath=%classpath%;.
java org.jet.Jet

ale info w okienku jest takie same.

Mój kompik to AMD Sempron 2,4GHz, pamięc: 720Mb DDR, karta graf.: RADEON 9600 PRO 128/256Mb sys: Windows XP Profesional SP1.
W miarę możliwości proszę o pomoc. Z góry dziekuję.

Pozdrawiam.

P.S.
Wierze, że moge coś ciekawego stworzyć. Pasjonuje się koleją i gdyby nie mizerna sytuacja koleji w Łodzi to...
Symek pozwala mi dotknąć pewnego marzenia, które było nie uchwytne stojać tylko na torach kolejowych lub na stacji, albo patrząc sie na przejeżdzające składy. Wiem, że dużo pracy mnie czeka a i wiedzy też sporo musze przyswoić.
Wydaje mi się że im wiecej osób bedzie chciało poznać tajniki tworzenia tras tym bardziej symulator bedzie sie rozwijał pod wzgledem samej przyjemność jazdy. Oznacza to wiecej tras, modeli, realności, a przy tym zabawy.

Wydaje mi się, że jeśli wiecej osób bedzie podchodzić jak"elegant"w poscie http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?t=1813 do "młodzików" takich jak ja, czy inni którzy dopiero zdobywają wiedzę na temat tworzenia tras, modeli itp. to może to wyjśc ze sporym dobrem dla symka. Niestety wymaga to czasu i cierpliwości.
Szlaki:W-wa Praga, Kutno, Ostrów Wlkp; Skierniewice, Zduńska Wola Karsznice,
Autoryzacja: SM(SP)-42, SM-31, EU-06, EU-07, EU-07/303Eb, ET-22/201E, ET-22/El

Offline dj_awj

• http://www.kol.za.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2006, 12:07:19 »
Jet-em nic oprócz torowiska nie zrobisz
mk_Gryf
Reaktywacja Koszalińskiej Wąskotorówki
www.waskotorowka.koszalin.pl
[you]

Offline Krzysiek626

• Zasłużony dla Symulatora
  • EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2006, 12:38:57 »
czemu to tak skomplikowałeś, Te prgramy zainstaluj na partycji z systemem operacyjnym.   Wszystkie trzy razem na jednej partycji, ( u mnie jest to C: ). Może to jest przyczyną, inna sprawa to Jet jest wybredny co do wersji Javy.
Tym programam położysz tylko tory, a co z resztą otoczenia.
Nigdzie nie znalazłem o tym ale po imporcie trasy do Jeta potem trzeba zapisać modyfikacje pod inną nazwą. Program zapisuje tylko dane dotyczące torów. Mając w scn. zapisane inne dane, teren, budynki, ince, eventy, trakcje i tabor- utracimy je bezpowrotnie.

Może ściągnij sobie GMAXa on jest darmowy. A jak Ci się sposoba to postarasz się o 3DSMAX.

Offline Veritek

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2006, 23:48:30 »
Ave.
No i sie wyjaśniło. Jet nie chciał ruszyć z banalnego powodu. Miałem zaistalowane 2 wersje J2SE Runtime Environment. Miałem update "6" i donstalowałem "9". Widocznie oba update-y razem musiały się  krzaczyć. Tera ide rozkminiać ten edytor.
Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam.
Szlaki:W-wa Praga, Kutno, Ostrów Wlkp; Skierniewice, Zduńska Wola Karsznice,
Autoryzacja: SM(SP)-42, SM-31, EU-06, EU-07, EU-07/303Eb, ET-22/201E, ET-22/El