Witam,
Jestem zarejestrowanym urzytkownikiem na forum już od dłuższego czasu, około roku, natomiast z symulatorem miałem już wiele, wiele wcześniej do czynienia, ale przejdę do sprawy.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad fenomenem tego projektu. Oczwiście wiem (mimo twierdzeń niektórych userów o tym że MaSzyna upadła) że takowy fenomen jest. Jest to chociaż potwierdzone przez coraz większą rzeszę użytkowników forum, którzy rejestrują się, by przyglądać się ciągłym pracom nad symulatorem (starym jak i nowym), czy pomóc przy projekcie swoimi pomysłami, modelami, trasami, zastosowaniami, wiedzą informatyczną, czy doświadzeniem w branży.
Moim zdaniem fenomen symulatora może być zawarty w dwóch przyczynach, oczywiście inni mogą twierdzić, że jest ich więcej, lub że nie ma ich wogóle, ale moje zdanie jest takie. Fonemenem jest albo piękno polskiej kolei i możliwość posiedzenia za sterami siódemek, byków, kibli, epok choćby na chwilę oddać się temu pięknu, a w wielu przypadkach marzeniom użytkowników o pracy maszynisty na polskich szlakach. Motywuje do tego piękny dźwięk syreny, stukotu kół, uciekających podkładów i słupów, pokręcenia nastawnikiem, cudownym dźwiękom przetwornic i wentylatorów, zamykanych drzwi...Wielu zapaleńców i miłośników naszej pięknej kolei właśnie o tym marzy i z niecierpliwością czeka te kilka chwil na załadowanie symulatora i oddanie się w abstrakcyjną kraine wirtualnej polskiej kolei, która ukazuje swoje piękno w każdym szczególe.
Kolejnym fenomenem są przecież twórcy MaSzyny. Przecież tylko tym ludziom możemy zawdzięczać spełnienie naszych marzeń, czy pragnień o przejechaniu się lokomotywą choćby wirtualną. To oni zarywali noce, pili dziesiątki kaw by zapomnieć o zmęczeniu związanym z tworzeniem tego świetnego symulatora. To oni, kilku zapalonych informatyków i miłośników kolei stworzyli to cudo jakim jest symulator. W jego powstanie wkładali serce, duszę, wiedzę, umiejętności, noce, a czasami może nawet większe poświęcenia. Robili i robią to tylko dla nas, żebyśmy cieszyli się jazdą i nie chcą za to pieniędzy, jakże ważnych w konsumpcyjnym i materialnym świecie. Zrobili to dla nas i dla siebie i nie chcą nic w zamian poza szacunkiem i pomocą w dalszym tworzeniu tego cuda. Wiele osób ich nie docenia, ba! nawet obrażają się na nich, że ociągają się z kolejną wersją MaSzyny, ale drodzy użytkownicy, nie o to chodzi! Tym ludziom należy się szacunek i wielkie podziękowania za stworzenie tak cudownego projektu!
Tylko dzięki nim możemy bez niczego wejść na stronę
www.eu07.pl i ściągnąć symulator dość realnie odzwierciedlający naszą jakże piękną kolej.
Więc drodzy:twórcy, administratorzy, moderatorzy, użytkownicy zapraszam Was do jakże ważnej dyskusji o projekcie, projekcie fenomenalnym, ale i o projekcie które według niektórych osób stracił swoje piękno...