Autor Wątek:  Problem z testowo2.scn  (Przeczytany 8129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

++ cooky ++

• Gość
Problem z testowo2.scn
« dnia: 20 Listopada 2003, 23:03:29 »
witam

za każdym razem kiedy jadę SN po nowej trasie, kilkadziesiąt metrów za przejazdem, przez który trzeba bardzo wolno przejechać zawiesza mi się cały system – obraz się zatrzymuje i nic nie reaguje
czy ktoś podejrzewa co może być tego przyczyną?
(oglądałem trasę w STV i wydaje mi się, że do zawieszenia dochodzi w momencie kiedy w polu widzenia mam te tory prostopadłe do moich)

z góry dzięki za pomoc

Grüss aus Siemianowitz O.-S.

++ cooky ++

Offline Dżyszla

• mgr inż. Dżyszla Homepage
  • Otrzymane polubienia: 6
STV
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2003, 12:41:07 »
Do najnowszego patcha jest potrzebny najnowszy STV. Inaczej nie będzie sceneria ta (testowo2) poprawnie wyświetlana. A coś czuję, że korzystasz ze starszej wersji STV.

A co do błędu... Zawsze jesto to to samo miejsce? Sprubuj może np. wyjechać ze stecji 10 min. później...

++ cooky ++

• Gość
Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2003, 19:43:35 »
faktycznie – w nowym STV trasa wygląda zupełnie inaczej (tzn. poprawnie) chociaż nadal wyskakuje mi, że kilka torów, do których przypisane są pociągi nie istnieje (a sprawdzałem; w plikach *.scm te tory są)

a co do błędu – może nie było to idealnie to samo miejsce, ale zawsze chwilę po przejechaniu przejazdu

w pliku quark-testowo.scm zmieniłem nawę toru „SP24_start” na „sp45_start” i od tego momentu mogę jechać dalej (dalej niż do przejazdu), ale teraz system zawiesza się w przeróżnych miejscach, najdalej gdzie udało mi się zajechać to na te dwa zakręty w lewo przy ograniczeniu 80km/h – pewnie kojarzysz

...masz może jeszcze jakieś pomysły?
dzięki, pozdrawiam

++ cooky ++

Offline Dżyszla

Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2003, 14:15:55 »
Zdaje się, że obecnie symek nie rozróżnia wielkich/małych liter przy nazwach torów - STV tak.
Oczywiscie powyższa zmiana to dobra (pomijając literówki ;) )

Co jeszcze moze być... Mnie kiedyś pomogło na nowo zainstalowanie najnowszej wersji i po kolei wszystkich łatek (no obecnie to tylo 1 wychodzi).

Zakręty kojarzę... Mnie tam chodzi dobrze... Nie wiem, co to jeszcze by mogło być... Widocznie kilka efektów się nakłada.
Sprawdź czas, po jakim od uruchomienia symka występuje zawieszenie. Jeśli będą zbliżone, to wina może wcale nie lezy po stronie symka.

Offline McZapkie

• Zasłużony dla Symulatora
    • http://www.mczapkie.prv.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2003, 17:12:49 »
Moze brakuje ci pamieci?
U mnie w Win2000 wyskakuje po chwili okienko ze powieksza
plik wymiany bo za maly.
Zwieksz plik wymiany, spradz czy masz miejsce na dysku
z tym plikiem.

Zobacz tez w trybie ghostview co sie dzieje.

++ cooky ++

• Gość
Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2003, 22:33:47 »
z pamięcią to chyba wszystko jest ok (ram: 256MB, swap: 1GB)
przerobiłem trochę scenerie i pojechałem z drugiej strony – zawiesza się w pobliżu tej stacji z małą węglarką, nie pomogło ani przeinstalowanie symka, ani systemu
...szkoda, bo trasa jest super, a ja sobie nie mogę pojeździć :(

a tak na marginesie, to napiszcie czy u kogoś kto ma windows98se ta trasa chodzi prawidłowo
dzięki

++ cooky ++

Offline Cykel

Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2003, 00:09:44 »
Mam Win98SE, Duron 1,2 Ghz, 256 ram i nie mam najmniejszych problemów, fps:15-25

Offline marekG

Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2003, 21:02:51 »
Mam problem z szopą track viewer; chciałem sobie za pomocą tegoż edytora podejrzeć który tor jak się nazywa żeby sobie na stacjach po ustawiać inaczej pociągi, inaczej sobie ustawić wjazd na stację itd. Ale po otwarciu pliku scenerii nową szopą najpierw wyskakuja komunikaty że nie ma torów do których przypisane są pociągi a potem nie da się podejrzeć listy torów. Ktoś wie co zrobić w tej sytuacji?
Pozdrowionka papa,patyki w gorze obydwa

++ cooky ++

• Gość
Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2003, 23:40:07 »
już mi działa :)
zainstalowałem sobie sterowniki  „Omega” (ktoś gdzieś kiedyś wspominał o nich) i zmniejszyłem głębie kolorów do 16bit – teraz można jeździć śmiało w obie strony

(te sterowniki naprawdę dużo dają, na trasie testowo: FPS od 18 na dużych stacjach do przeszło 120 na trasie)

pozdrawiam

++ cooky ++

Offline Pit

• http://www.pit.eu07.pl
Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2003, 10:47:00 »
Z tymi fps i Omega jest roznie, mi zwiekszylo sie w pustej scenerii (sam tor+teren 1km x 1km) z 110 do 230fps, ale w Quarku na poczatku mam dalej 7-8. Takze te sterowniki zwiekszaja ilosc fps w miejscahc gdzie ich przedtem bylo i tak duzo. A na oko mi nic nie zmienia czy mam 50 czy 200 ;). Po wsadzenieu do tej pustej scenerii EU07 z kabina i SM03 spadlo do ok 60.
Reaktywacja ?

Offline Dżyszla

STV
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2003, 19:32:11 »
Cytat: "marekG"
Mam problem z szopą track viewer; chciałem sobie za pomocą tegoż edytora podejrzeć który tor jak się nazywa żeby sobie na stacjach po ustawiać inaczej pociągi, inaczej sobie ustawić wjazd na stację itd. Ale po otwarciu pliku scenerii nową szopą najpierw wyskakuja komunikaty że nie ma torów do których przypisane są pociągi a potem nie da się podejrzeć listy torów. Ktoś wie co zrobić w tej sytuacji?

Czyli rozumiem, ze masz najnowszą wersję. Czy masz ustawiony tryb autorski (Opcje/Tryb pracy)?
Nazwy torów - rozróżniane są wielkie i małe litery, więc popopraiaj to w scenerii.

I po zerowe: TO NIE JEST EDYTOR!

Po minus pierwsze: CZemu nie założyłeś osobnego wątku?

Offline marekG

Problem z testowo2.scn
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2003, 20:12:44 »
to była wersja ściągnięta bodajże przedwczoraj ze strony głównej Maszyny. Z tego co wiem to przełączałem się na tryb autorski i użytkownika po kilka razy ale na niewiele się to zdało. Co do punktu zerowego; wiem że nie edytor, nie wiem z jakiej paki mi sie napisało :) A wątek...nie chciało mi sie czy cóś takiego:)
A co do zmian literek, hmmm ja wiem czy mam pojęcie (tzn wiem jak zmienić ;)) co z tego wyniknie? pewno nic dobrego i bede musiał szukać scenerii żeby na nowo ściągnąć:)
Pozdrowionka papa,patyki w gorze obydwa

Offline Dżyszla

Re: STV
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2003, 08:54:27 »
Nic złego nie wyniknie. W testowo2 jest tylko jedna zmiana - chyba z SP45_start na sp45_start.

U mnie wszystko działa poprawnie - z wyświetlaniem listy torów też. Więc nie wiem, co może być nie tak.

Ile razy się pojawia komunikat o nieodnalezionym torze?