Autor Wątek:  James BŁĄD w Bochni  (Przeczytany 10331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stach L.

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« dnia: 14 Maja 2006, 17:32:35 »
Witam!
Czy ktoś miał taki błąd w Bochni (swoją drogą pieeeeeękna trasa gratulacje!):
skład z EU007 (stąd ten James Bond) nie rusza mimo wolnej drogi. Jest tak w przypadku odpalenia symka dla wszystkich pozostałych lokomotyw/składów. Niemożliwe są manewry w Bochni bo prędzej czy później przeloty się krzyżują. 007 ma cały czas S2 a automat śpi... A może strajk lokomotyw z napisem CARGO?
Sprawdzałem wpisy eventów ale wyglądają OK. Wszędzie ma "_go"
Gdzie jeszcze można by grzebnąć???
Dzięki z góry!
Stach
SL

Offline Poscikk

  • Wiadomości: 668
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2006, 17:38:52 »
Dobra ale zy Tobie chodzi o to, że AI nie moze ruszyc, czy Ty nie mozesz lokiem ruszyc?

Za sterami 138 godzin 28 minut :)

Offline Dolmio89

  • Wiadomości: 1185
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 9
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2006, 17:54:34 »
Mi sie wydaje że w Bochni komp prowadzi tylko EP09 i  SM42, a reszta zawsze stoi jak na początku było ustawione. To nie jest żaden błąd, autor tak zrobił. W niczym to nie przeszkadza i zawsze możemu ukończyć dowlną misje.

Offline Stach L.

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2006, 20:01:43 »
AI nie rusza.
Ma ruszać czy ma nie ruszać to wszystko jedno. Ten skład z 007 dostaje S2 przez co nie da się przeciąć jego drogi.
Na wypadek takiego pytania: czekałem około pół godziny przed manewrowym na (w) ET22. I nic. Tu niebiesko tam zielono.
S
SL

Offline Szymon

  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2006, 20:20:50 »
Cytat: "Stach L."
Witam!
Czy ktoś miał taki błąd w Bochni (swoją drogą pieeeeeękna trasa gratulacje!):
skład z EU007 (stąd ten James Bond) nie rusza mimo wolnej drogi. Jest tak w przypadku odpalenia symka dla wszystkich pozostałych lokomotyw/składów. Niemożliwe są manewry w Bochni bo prędzej czy później przeloty się krzyżują. 007 ma cały czas S2 a automat śpi... A może strajk lokomotyw z napisem CARGO?
Sprawdzałem wpisy eventów ale wyglądają OK. Wszędzie ma "_go"
Gdzie jeszcze można by grzebnąć???
Dzięki z góry!
Stach


Tu pies jest gdzie indziej pogrzebany,ja grając w Bochnie na 220204 wszystko grało,nastomiast na 160704 oraz na nowym exe juz mi nie chodziła po prostu AI sie leniwe robiło,i tego raczej sie nie zmieni:)
Postęp prac nad trasą------>80%-prace skoncentrowane na lokomotywie 401Da,więcej czytaj w dziale "Tabor"
--------------------------------------------------
Jesli uważasz ze ci pomogłem ,to możesz odwdzięczyć mi się za to plusikiem:)

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2006, 20:23:25 »
W Bochni dołączony był html z manewrami. Zobacz, czy robisz manewry tak jak powinno się. U mnie w Bochnia działa ok. AI w tej trasie to tylko SM42 (chyba, że jest inna wersja tej trasy, o której nic nie wiem). Mam nowe exe i SM42 nie jest "leniwe", a powiem więcej na 220604 AI było u mnie bardziej leniwe.

Offline Stach L.

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2006, 10:58:22 »
Cytuj
Zobacz, czy robisz manewry tak jak powinno się.

Yap! Sprawdzałem i okazało się że dobrze robię. Zresztą trudno jest coś tu pomylić. Tylko jechać po białych oczkach że tak powiem. Układ manewrów jest bardzo przejżysty i logiczny. Plus dla Twórcy trasy jednym słowem! A tu dodatkowo problem tkwi nie w manewrach a w permanentnym S2 na torze głównym.
AI nie nazwał bym ospałym. Reakcja np. blokady jest natychmiastowa. SM 42 niestety nie sprawdziłem choć kusi mnie żeby Byczkiem rozpruć i puścić się w trasę. Ten ostatni Tm (a chyba to nawet semafor a nie Tm) na którym się wszystko kwasi puszczał by po zwrotce na właściwy szlakowy... W każdym razie jak pisałem obserwowałem ten semafor przy którymś podejściu przez pół godziny. Cały czas na zielono a 007 stoi. Nawet najospalsze AI by się obudziło.
W Quarku pamiętam składy poza tym jednym aktualnie  obsadzonym przez "grającego" (chyba nie ma właściwego słowa na używającego symulator? symulujący???) wykonywały swoje misje. Myślałem że i w Bochni tak jest.
A czy nie da się semafora dla składu z 007 zablokować na S1 bez infuencji na pozostałe? Czy symek działa jak aparat zbieżności czy po prostu przebiegi są definiowane matematycznie tylko dla torów używanych? Może skoro tak się dzieje z 007 należało by w eventach dla obsadzonych pozostałych składów zablokować semafor bo wygląda mi na to że skoro 007 i tak nie pojedzie to po co mu wogóle S2?
Stach
SL

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2006, 11:31:48 »
Ta EU07-007 u mnie nie jedzie przez AI. Jak nim nie jadę, to dla pozostałych nic się nie krzyżuje. Ta EU07 ma co prawda zielone, ale to w niczym nie przeszkadza. Proponuję ściągnąć jeszcze raz trasę, gdyż może coś w eventach niechcący pozmieniałeś. Przejrzałem plik z eventami dla Bochni i tak strzelam nie odremowałeś:
//event wybier_lok multiple 10.0 none   //wybieranie czy trasa dla et22 czy eu07
//        lok_et22_02
//        lok_eu07_007_go
//endevent


Nikt chyba nie miał problemów z tą trasą, zobacz czy wina nie jest po Twojej stronie.
Jeżeli chodzi tylko o estetykę (S2), to proponuję się tym nie przejmować :)
Nie jestem specjalistą od tras, ale co i jak będzie się zapalało, czy przestawiało zależy tylko i wyłącznie od konstrukcji eventów. Ja osobiście dzielę eventy na proste i złożone. Proste, to takie jak coś stoi czy przejedzie to zrób to czy tamto, a złożone to warunkowe np. zrób jeżeli komórka pamięcie będzie zawierała coś tam. Wiem może trochę nie na temat, ale jeżeli istnieją eventy warunkowe, to można tak kombinować, aby dokładnie uzyskać to co się chce.




Pozdrawiam
Mariusz

Offline Stach L.

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2006, 11:39:58 »
Wpadłem w czym rzecz. A jednak w eventach Panowie!
Na początek przyznam że coś w poprzednim poście pomyliłem. A mianowicie pisałem że nie widziałem SM42. Pomyłka polegała na tym iż jako myślełem że ona ta stona pojawia się dopiero w Brzesku. I stąd to o pruciu blokady. A tu  jak się okazuje nie w Brzesku a jeszcze w Bochni :-). Do rzeczy jak wywołałem atak stonki:
Pzregrzebałem raz jeszcze owe pliki eventowe i znalazłem taki wpis:
vent lok_eu07_007_go multiple 5.0 lok_et22_tor
        lok_eu07_007_goa
condition trackoccupied endevent
I tu jest "A" pogrzebane.
Wywaliłem to nikomu niepotzrbne "a" i linijka ma taki obraz:
 lok_eu07_007_go
I teraz: 007 stoi ale na S1 jak należy. Stonka wjeżdża aż miło, podrzuca pudła, ten uparty Tm na którym wszystko się kończyło do tej pory świeci na biało jak zęby Murzyna (chodziło jednak o Tm karzełek ustawiony chyba poza skrajnią)! Bosko! Acha jest jedna zmiana jeszcze. Wyjazd na manewrowym z toru postojowego (pierwsza faza manawrów) jest teraz na szlakowy właściwy aż za kołyskę i po niej dopiero przechodzi się na stronę dworca. Przed "a" z postojowego szło się na niewłaściwy. Ale tak wcześniej jak i treaz Tm-ki działały.
SL

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2006, 11:50:03 »
Ja tam nie wiem, ale
lok_eu07_007_go i lok_eu07_007_goa to dwa różne eventy. Jakie będą skutki uboczne, że zmieniłeś z lok_eu07_007_goa na lok_eu07_007_go to nie wiem, ale coś może być nie tak. Daj znać, czy wszystkie misje da się przejechać.

Offline Stach L.

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2006, 11:54:32 »
O widzę że działamy jednocześnie :-)
Cytuj
Jak nim nie jadę, to dla pozostałych nic się nie krzyżuje.

007 jadąc faktycznie się nie krzyżuje. Odjeżdża jako pierwsza. Gdyby było AI dla pozostałych tak by się też działo jadąc na innych. Ale jak już wiemy AI nie ma. Jadąc na ET22 przebiegi się kżyżują tzn. aby przejść po torze drugim (liczę od budynku dworca) na stronę stacji z odjazdami dla brutta trzeba przciąć bieg 007. A gdy ona ma S2 to można pruć blokadę do woli gdyż nie dostanie się przebiegów manewrowych pod skład (którego i tak nie dostarczała SM42).
Co do estetyki to raczej nie problem. Chodziło mi o unieaktywnienie semafora lub wprowadzenie mu stałego S1 tak aby nie kolidował z pozostałymi. Z Twojego opisu wynika że tu są eventy złożone (skrzynia zbieżności) a nie proste (czyli logika-matematyka) i dlatego też są te problemy. A dlatego też nie ma innych problemów :-))) Ot co.
Na chwilę obecną nie ma niekorzystnych zmian dla ET22. Więc zmaina tego eventu chyba pomogła.
Spróbuję jeszcze jak radzsz przywrócić tamten a przestawić "go" w wyborze lokomotywy.
Dzięki wielkie!
Pozdrowienia!
Stach
SL

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2006, 11:59:07 »
Nie zgodzę się z Tobą, u mnie jest tak dokładnie jak napisałem. Ta EU sobie stoi i dla pozostałych misji nie ma ona wpływu, że stoi i ma S2. Zobacz również czy będziesz miał gwizdki teraz jadąc EU.

Offline Stach L.

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2006, 12:42:05 »
OK już sprawdzam!

Dodano po 39 minutach:

 No więc tak:
-bez "a" działają wszystkie ale miałeś rację odpalony dla 007 powoduje że nie dostaje S2.
-po samym odremowaniu wszystko działa jak należy tylko nie ma małego urozmaicenia w postaci Stonki - jej wagony stoją za ET22 już w momencie odpalenia symulatora a jej samej nie ma.
-po odremowaniu i przestawieniu "_go" ET22 wykonuje manewry bez przeszkód, Stonka wjeżdża ale po odpaleniu symulatora dla 007 patrz pierwszy odnośnik :-)
Plik był nowy i jedyna zmiana to usunięcie "a" ale to już dzisiaj. Jak wynika z tego to najkompatybilniejszym rozwiązaniem jest odremowanie. Bez Stonki można się obejść...
Także wielkie dzięki!
Pozdrowienia!
Stach
SL

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Re: James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2006, 19:14:38 »
Cytat: "Stach L."
Witam!
Czy ktoś miał taki błąd w Bochni (swoją drogą pieeeeeękna trasa gratulacje!):
skład z EU007 (stąd ten James Bond) nie rusza mimo wolnej drogi. Jest tak w przypadku odpalenia symka dla wszystkich pozostałych lokomotyw/składów. Niemożliwe są manewry w Bochni bo prędzej czy później przeloty się krzyżują. 007 ma cały czas S2 a automat śpi... A może strajk lokomotyw z napisem CARGO?
Sprawdzałem wpisy eventów ale wyglądają OK. Wszędzie ma "_go"
Gdzie jeszcze można by grzebnąć???
Dzięki z góry!
Stach


 Nie ma i nie było żadnego błędu.
Grzebiesz się i tyle. W misji ET22 uruchamiasz loka podjeżdasz do
semka F i czekasz na białe,  potem jedziesz do TM4 zmieniasz kierunek jazdy i czekasz na białe. Jedziesz wzdłuż peronu i mijasz smafor I na którym jest białe. Zatrzymujesz się na TM2 i czekasz na białe które zapala się po przyjeżdzie stonki. Jedziesz do TM7 zmieniasz kierunek jazdy i czekasz na białe. Jedzisz po wagony, podczepiasz loka, luzujesz skład i podciągasz pod semafor M dostajesz 40km/h i jedziesz w trasę.

Krótko mówiąc ewenty są ok. za późno zabierasz się do manewrów. Dodam że 007 ma cały czas czerwone a wszystkie zwrotki ustawiają się jak należy. 007 pojedzie za tobą jak zwolnisz odcinek za sobą.

Na ostatek napiszę że trasę sprawdzałem na paczce Matian, paczce Mariusza 1970 i swojej własnej z różnymi exekami i obu wersjami, była wersja bez  zapowiedzi.
Pozdrawiam.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2006, 20:11:11 »
Trochę śmiesznie, ale dawno nie jechałem tą trasą, ale przed chwilą ją odpaliłem i tak:
-sorki, że wprowadziłem w błąd, ta eu007 ma s2, ale dla misji osobówki z Brzeska do Bochni
-w misji z ET rzeczywiście EU ma czerwone, ściągnięte pantografy, wyłączony silnik
-po ukończeniu misji z ET ta EU jest na początkowym miejscu i w początkowym stanie

Reasumując błędy, które napotykasz wynikają ze złogo Twojego działania, lub mniej prawdopodobne, twój komp nie lubi tej misji.

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Maja 2006, 20:23:50 »
Mariusz, w tej et22 jak się czeka za długo to 007 dostaje zielone i misja faktycznie jest niewykonalna bo  na TM2 nie dostaniemy białego światła. No i  007 nie jedzie za towarem a szkoda bo tam jest taka ładna SBL. Ale to oczywiście nie jest błąd trasy.
Pozdrawiam

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Maja 2006, 20:57:32 »
Odpaliłem jeszcze raz i oto co mi wyszło:
po odpaleniu nic nie robiłem, jak SM wjeżdżało do bochni dostałem komunikat przez radio do odjazdu (ten z EU). Ta EU faktycznie miała zielone, ale kontynuławałem dalej i tak manewry przebiegły bez problemu, nic się nie krzyżowało, wszędzie miałem białe, dojechałem do składu, podczepiłem skład i po chwili dostałem sygnał do odjazdu. Po wyjechaniu z Bochni dałem F10.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Maja 2006, 22:14:41 »
I dobrze Tobie wyszło. Stach.L. napisał że przeszkadza mu zielone
dla 007. Jakby się spieszył to dojedzie do składu towarowych z drugiej strony przed zapaleniem zielonego dla 007. Na końcu peronu jest
semafor M na którym pali się białe a zaraz potem karzełek TM2 na którym nie zawsze jest białe, i wtedy trzeba czekać. aż wjedzie stonka.
Swoją drogą jak masz białe na karzełku TM2 i zielone dla 007 to jest jakiś dyskomfort. Polecam jednak się spieszyć z ET22 tak żeby czekać na wjazd stonki stojąc przy karzełku TM2. Podałem sposób na ominięcie poruszonego w pierwszym poście problemu.

Twórca trasy napisał te eventy i to on mógłby się wypowiedzieć jak należy wykonać tą misję według jego pomysłu.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3926
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 279
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Maja 2006, 22:22:16 »
Stach jeszcze napisał, że jak się zapali zielone, to nie może wykonać misji, bo co mu się coś krzyżuje. Ty natomiast napisałeś, że misja w tym momencie jest niewykonalna. Ja sprawdziłem i obojętnie jak postępujemy misję można ukończyć. Myślę, że temat można zakończyć. Wszystko jasne.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Maja 2006, 22:31:16 »
Doczytaj mój poprzedni post. Potwierdziłem Twoją wersję w pierwszych słowach, ponieważ tą wersję jazdy też sprawdziłem. Domyślam się że Stach przejeżdża niebieskie na TM2 po czym pruje zwrotnicę i trafia na tor do nikąd co oznacza niewykonalność misji. Z mojej strony na ten temat wszystko.

amator

  • Gość
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lipca 2006, 16:44:19 »
U mnie misje z EU07-007 i EP09 [czyli z gotowymi taborami] działają dobrze, za to w misjach bez gotowych [załączonych] taborów : ET22, EU07- 485, EU07- 399  w ogóle nie działa Instert - załączanie taboru. Co jest nie tak i jak inaczej załączyć?

Offline |andy|

  • Wiadomości: 960
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lipca 2006, 17:00:06 »
Cytat: "amator"
Co jest nie tak i jak inaczej załączyć?


1) W nowym .exe (a takie pewnie masz) skad łączymy po wyjściu z kabiny (wciśnij F4). Przypominam, że Insert trzeba wcisnąć dwa razy.
2) Dociśnij porządnie do składu przed próbą podpięcia się.

amator

  • Gość
James BŁĄD w Bochni
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lipca 2006, 17:01:41 »
Ok, dzięki.
Nie wiedziałem że trzeba wysiąść z kabiny ;)