Sorry że musze się poskarżyć ale to forum ma wiele rzeczy, które wielu sie nie podobaja.
NIe przepraszaj. W końcu po to ta część forum jest.
1.Gdy chce czegoś poszukać to wpisuje w wyszukiwarkę. Tylko że często wyskakuje mi kilkaset tematów z czego 99% nie zawiera mojej odpowiedzi na pytanie. Nowi uzytkownicy wolą zakładać nowe tematy gdyż nie chce im się przegrzybywać tysięcy postów. Nawet gdy temat zawiera moje pytanie to często nie zawiera satysfakcjonującej odpowiedzi. Często są to tematy stare i za ich odświerzenie moderatorzy dają bezwarunkowe ostrzeżenia.
Nie wiem jak inni moderatorzy/admini, więc będę się wypowiadał tylko za siebie. Po pierwsze - próbuj precyzyjnie formułować zapytania w wyszukiwarce i zaznacz opcję, żeby szukała tylko kiedy
wszystkie wpisane słowa znajdują się w wątku - wtedy ograniczysz liczbę wyników.
Po drugie - jak nowy użytkownik założy wątek, który w
oczywisty sposób był już wałkowany 100 razy w każdą stronę na tym forum, to wątek taki kieruję na Bocznicę, bo tam jego miejsce. Forum nie jest po to, żeby po 100 razy odkrywać tę samą Amerykę, więc nie widzę sensu pozostawiać takich wątków. Tak a propos to ja też nie znam absolutnie wszystkich wątków na tym forum, więc mój filtr nie jest aż tak surowy. Nie trawię po prostu wątków, które
ewidentnie nadają się do FAQ-a i tam też są zawarte (również w tematach przyklejonych) - typu: nie mogę ruszyć, jak jadę mrugają dwie lampki i potem lok staje, jak robić trasy itd.
Po trzecie - odświeżanie tematów. Na czym owo odświeżanie polega (z moich obserwacji)? Wątek o tym, że ktoś robi trasę: po 2,5 roku pytranie "i jak postępy?". Wątek o tym, że ktoś stworzył jakiś tabor albo trasę i podaje linka: po 2 latach link nie działa i ktoś prosi o podanie nowego linka. Wątek o czymś tam sprzed kilkunastu miesięcy: ktoś się dopisuje w stylu "ja też", "świetna trasa", "gratulacje", "a mi nie" itp. nic nie wnoszące, a tylko wkurzające wypowiedzi.
2. Bałagan. Już o tym pisałem ale pozostało to bez echa. Chodzi o działy Trasy i tabor. Większość postów jest typu: "Robię loka" "Robie trasę ale nie wiem kiedy wyjdzie" Forum jest zaśmiecane przez takie tamaty chociaż powinny być w dziale "Na Warsztacie".
Granica między działami forum jest płynna i niekiedy trudno zakwalifikować dany temat jednoznacznie do danego działu. Wątek o tym, że ktoś robi loka pasuje zarówno do działu Tabor jak i do działu Na warsztacie.
3. Ostrzeżenia Choc większość jest słuszna ale wiele z nich stawianych jest za dosyć małe przewinienia. Chodzi o odświerzenie tematu lub prośba o wysłanie czegoś na email. Niestety użytkowni często sa zmuszenii napisać takiego posta. Wiele tematów po odświerzeniu nadaje sie do dyskusji. A stare pliki często mają niedziałajace linki. Dlatego prosi sie o wysyłanie na email(trudno wysłać PW to kogoś do którego się nie ma pewności co do posiadania pliku)
Wiem, że najprostsze jest wciśnięcie przycisku "Odpowiedz" i walenie w temacie, który wygasł 2 lata temu, że link nie działa. A chyba równie proste o ile nie bardziej skuteczne jest napisanie PW (a nawet czasem maila) do autora trasy czy taboru z prośbą o wysłanie czy podanie nowego linka. Ewentualnie to samo do 2-3 osób wypowiadających się w wątku. Mniej bałaganu się robi i wszysycy są zadowoleni potem.