Autor Wątek:  Drzwi w EN57.  (Przeczytany 7830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andrev1989

• Gość
Drzwi w EN57.
« dnia: 21 Maja 2006, 14:33:39 »
Mam pytanie odnośnie drzwi w EN57, a mianowicie chodzi mi o zmianę koloru drzwi, na takie których jeszcze nie ma w MaSzynie, chodzi tutaj chyba o plik drzwi tga*, otworzyłem w notatniku, ale zbyt wiele się nie dowiedziałem, więc mam pytanie, jak mogę zmodyfikować kolor drzwi rozsuwanych?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Offline Akvin

• We Will Rock You
    • http://my.opera.com/akvin-profeta
  • Otrzymane polubienia: 2
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2006, 14:45:53 »
Mam nadzieje że źle zrozumiałem i że nie otwierałeś pliku .tga w notatniku. Za ich kolor rzeczywiście odpowiada plik: en57drzwi.tga. Jednak jest on wspólny dla wszystkich EN z danego katalogu. Dlatego przynajmniej u mnie są takie katalogi jak EN57-Blue, EN57-Red - których zawartość różni się między sobą teksturą i odpowiednim kolorem drzwi.
Pozdrawiam
All you have to do is save the world...

Offline PEKAP

• Otrzymane polubienia: 0
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2006, 15:37:14 »
Pliki .tga modyfikujemy programem TgaTool.
-//-

andrev1989

• Gość
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2006, 15:56:03 »
Cytat: "PEKAP"
Pliki .tga modyfikujemy programem TgaTool.

Bardzo dziękuję, ściągnąłem sobie ten program i mam teraz pewien problem, a mianowicie, nie wiem jak zmieniać kolor tych drzwi, daje TOOLS, COLOR, ale gdy już dam na czarny, to zabarwia mi się tylko jedno okno w drzwiach, a nie znalazłem żadnej możliwości zaznaczania pola, które chcę pokolorować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline PEKAP

Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2006, 16:06:06 »
Jak dwa razy klikniesz na obrazek w TgaToolu to powinien Ci się otworzyć w paincie w celu edycji. Dajesz zapisz jako i zapisujesz go jako .bmp. Potem otwierasz zapisany plik .bmp w jakimś lepszym programie posiadającym coś takiego jak balans kolorów i tam się bawisz. Jak już ustawisz to kopiujesz spowrotem i wklejasz do tgatoola (painta otwartego po dwukrotnym kliknięciu) i zapisujesz. Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi i pomogłem.
-//-

andrev1989

• Gość
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2006, 20:16:35 »
Cytat: "PEKAP"
Jak dwa razy klikniesz na obrazek w TgaToolu to powinien Ci się otworzyć w paincie w celu edycji. Dajesz zapisz jako i zapisujesz go jako .bmp. Potem otwierasz zapisany plik .bmp w jakimś lepszym programie posiadającym coś takiego jak balans kolorów i tam się bawisz. Jak już ustawisz to kopiujesz spowrotem i wklejasz do tgatoola (painta otwartego po dwukrotnym kliknięciu) i zapisujesz. Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi i pomogłem.

Bardzo dziękuje, że starasz się mi pomóc, ale niestety wystąpił następujący problem, a więc mam TGATOOL ver.1,1 ale nie da się otworzyć tego w Paincie po dwukrotnym kliknęciu, nie mam pojęcia co jest nie tak? Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, lub dać linka do jakiejś nowszej wersji, bo w Googlach nic nie znalazłem.

Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.

Offline PEKAP

Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2006, 21:21:44 »
Daję screena. Klikasz 2x na obrazek oznaczony czerwonym kółkiem.

www.members.lycos.co.uk/michalpkp2/tga.jpg
-//-

andrev1989

• Gość
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2006, 21:59:53 »
Oj to ja chyba mam całkiem inny program, albo jakąś mocno uszczuploną wersję, proszę popatrz, jak to u mnie wygląda, ale nazwa programu i przeznaczenie jest takie same, tylko całkiem inaczej o wygląda u mnie i u Ciebie, jeżeli mógłbyś mi podać linka do tej wersji programu, którą Ty masz byłbym bardzo wdzięczny, bo szukałem w Googlach i niestety nic nie znalazłem.

Offline PEKAP

Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2006, 22:19:35 »
Ja mojego TgaToola znalazłem gdzieś na stronie z train simulator. Też miałem inne wersje ale ta okazała się najlepsza jak dla mnie.
-//-

Offline Akvin

• We Will Rock You
    • http://my.opera.com/akvin-profeta
  • Otrzymane polubienia: 2
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2006, 22:33:09 »
A może masz jakiś bardziej rozbudowany program typu: Corel, GIMP... ?
Pozdrawiam
All you have to do is save the world...

andrev1989

• Gość
Drzwi w EN57.
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2006, 09:26:14 »
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi mi udzielone, problem już rozwiązałem, dziękuję za trud włożony w pomoc.