Autor Wątek:  Nastawnik do symka  (Przeczytany 52135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Marca 2006, 23:41:58 »
Ja jestem realistą ot co. Wiem na jakiej zasadzie działa myszka. Pewnie można wykorzystać kierownicę, przekładnie mechaniczną, która wprawiałaby w ruch kółko myszki i jeszcze do tego zmina w exe.
Co jest prostrze?
Ja trochę w myszce grzebałem, nawet kiedyś pisałem program, który potrafił zrozumieć protokół myszka-komp.
Ale kombinujcie, może się komuś uda zrobić w prostrzy sposób.
Powodzenia

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Loui

  • Wiadomości: 238
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Marca 2006, 23:43:11 »
Myśle że to powinno was zainteresować







Koleje Mazowieckie
Sekcja Warszawa Grochów
Maszynista

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Marca 2006, 23:52:45 »
Fajne :)
To jest to do czego powinno się dążyć.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Marca 2006, 00:11:24 »
ech , moje intencje są takie:
Nie każdy ma taką wiedzę by grzebać w klawiaturze.
Nie każdy ma możliwość i umiejętności jak zrobić układ mechaniczny.
Myszkę ma każdy a exe o ile będzie obsługiwać taką funkcję można dać użytkownikom gotowe.
Nie chodziło mi o przyłączanie myszy do wielkiego koła.
ech
i mała prowokacja:
Klawisze 1 do 6 przyporządkować do nastawnika w kiblach.
Rozkręcając klawiaturę i podłączając do niej 6 pozycyjny przełącznik - to by była jazda.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Marca 2006, 00:17:51 »
Tak, tylko klawisz klawiatury jest wysterowywany tylko na chwilę (przecież nie dusiś go cały czas), a w przełączniku byłby na stałe.
   Nie wiem, czy byłaby przejemność przyspieszania i zwalniania kręcąc scrollem.
Dla mnie EOT w tym temacie.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Marca 2006, 00:30:41 »
Cytat: "Mariusz1970"
Tak, tylko klawisz klawiatury jest wysterowywany tylko na chwilę (przecież nie dusiś go cały czas), a w przełączniku byłby na stałe.

 Przecież Ty ten problem rozwiązałeś!
Ja też potrafię!

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Marca 2006, 01:00:11 »
No to fajnie, że potrafisz.
Daj znać jak już zrobisz.
Pozdrawiam i powodzenia.

Dodano po 24 minutach:

 Po zastanowieniu się, może istnieje kupne takie coś z ośką o czym pisał Adam, bo czego ludzie nie wymyślą....

Offline kruger

  • Wiadomości: 362
  • Maszynista metra
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Marca 2006, 15:29:51 »
Cytat: "Mariusz1970"
Po zastanowieniu się, może istnieje kupne takie coś z ośką o czym pisał Adam, bo czego ludzie nie wymyślą....

A co ze zwyklajnym jogiem z pierwszej lepszej wiezy HiFi? jakby to rozebrac i odczytac poprawnie to mozna by jego wykorzystac do pracy.

Offline EU07-483

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2307
  • EU07-483
    • Zobacz profil
    • Super spółka :)
  • Otrzymane polubienia: 168
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Marca 2006, 16:01:42 »
Cytat: "Loui"
Myśle że to powinno was zainteresować

(...)


U mnie w szkole jest pulpit EU07 wraz ze schematem obwodu głównego i obwodów pomocniczych. ;-)
Jak będę duży zostanę maszynistą!

Offline kruger

  • Wiadomości: 362
  • Maszynista metra
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Marca 2006, 16:51:36 »
Cytat: "Loui"
Myśle że to powinno was zainteresować

Mniam:D sala obok sali Chalasa :D kolejowka warszawska rulez :>

ammpp

  • Gość
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Marca 2006, 18:00:05 »
A więc odpowiadając na wątpliwości:

Istotnie - w technice cyfrowej enkoderem nazywa się jakiś układ do konwersji kodów.
Natomiast ja mowiłem o czymś innym: enkoder, albo inaczej impulsator - to takie ustrojstwo, które stosuje się na przykład zamiast potencjometru. Generuje to na wyjściu impulsy w zależności od kierunku i prędkości obrotow.
Zresztą - poczytajcie sobie sami:
http://lbs.elektroda.net/impulsatory.htm
http://www.kobold.com.pl/?p=katalog&id=37

Scroll w myszce to był tylko przykład zastosowania.

Pozdrawiam

Adam

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Marca 2006, 20:47:07 »
No więc przeczytałem o tych impulsatorach. Fajne, tylko jest jeden problem jak przeczytałem w katalogu kilka parametrów tych ipmulsatorów:

Maks. liczba obrotów: 12 000 obr/min
Maks. częstotliwość impulsów: 160 kHz
Wałek: ø4 mm, ø6 mm
Wyjście: przeciwsobne
Połączenie przewodem: 2 m
Zakres impulsów: 50...1024 imp/obr
Zasilanie: 5...24 VDC
Maks. temperatura: -20°C…85°C
Stopień ochrony: IP 64

Czyli jak rozumien na 1 obrót ośki dostanie się od 50 do 1024 impulsów. Jak to policzyć?
Do tego potrzebny jest procesor chyba.

PS
W scrollu u mnie w myszcze jest nadajnik i odbiornik foto, podłączone są do specjalnego scalaka, który wiadomo co robi.

ammpp

  • Gość
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Marca 2006, 21:23:44 »
Witam

50 impulsów na obrot....   hmmm...  a ile ma nastawnik w EU07 ???
chyba niewiele mniej :)  A więc to tylko kwestia mechaniki.

Co robi scalak w myszce ?  Przede wszystkim dba o to żeby zakodować te impulsy do postaci strawnej dla komputera. Do samej obsługi enkodera naprawdę procek nie jest potrzebny :)

A te parametry które wymieniłeś (Maks. liczba obrotów: 12 000 obr/min)  to potrzebne tym, którzy chcą enkoder wykorzystać w automatyce.

Pozdrawiam

Adam

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Marca 2006, 10:00:09 »
Najprostrzy dla mnie sposób, to aby programiści od exe symka dodali obługę portu LPT. Tam są na pewno 4 piny, gdzie można odbierać informacje ze świata i 8 pinów, gdzie się wysyła informacje. To tylko parę linijek kodu, a sprawa nastawnika byłaby banalnie prosta. Naciskajcie więc programistów od exe.

Dodano po 12 minutach:

 Adam nie rób ze mnie wariata.
Nie chodzi o 12000 obrotów, tylko o te min.50/obrót. Od czego zalezy czy dostane 50 czy 1024? Bo może jest tak, że jak się obraca wolno dostaję 1024, a jak szybko to 50. Spróbuj go wykorzystać, a wtedy pogadamy, bo łatwo jest rzucić temat, a jak przychodzi co do czego to rybka. Rzuciłeś temat scrolla, tylko nie wiem po co?, że fajne, no fajne, ale co dalej, że fajne. Myślałem, ze chodzi Tobie o odczyt informacji ze scrolla myszki przez jakieś zewnętrzne urządzenie.
Dobrze, że napisałeś, że takie coś istnieje. Ja nie miałem z tym do czynienia i czytam, co jest napisane w katalogu.
Zrób natawnik z wykorzystaniem tego encodera to uwierzę, że wiesz o co w tym wszystim chodzi, a przede wszytkim, że potrafisz.
A scalak w myszce, to scalak wielkiej skali integracji, a ta strawna postać to RS232.

Pozdrawiam
Mariusz

Dodano po 1 godzinach 1 minutach:

 Sobie tak pomyślałem nad zmodyfikowaniem exe w symku, aby:
1. w eu07.ini był paramert (adres) poru LPT
2.exe odczytywałoby ten adres i kontrolowałoby piny LPT 10 i 11 (tam są logiczne 1)
3. Zamontowany przełącznik 3 pozycyjny, który w pierwszym cyklu łączyłby masę kompa z 10 pinem (logiczne 0), w drugim cyklu masa 11 pinem, w trzecim cyklu nic, żaden pin nie podłączony do masy). Na podstawie tego można byłoby wyróżnić kierunek przełączania się nastawnika.
4. Po zidentyfikowaniu kierunku exe symulowałby naciśnięcie klawisza (coś w rodzaju SendKeys w Visual Basicu) "+" lub "-"

Tak więc do zbudowania nastawnika potrzeba tylko przełącznika 3 pozycyjnego, który kręciłby się w kółko. Mogłby być przełącznik większy od 3 pozycji, wtedy przez odpowiednie krosowanie można zmniejszyć cykl pracy.

Jeżeli nawet ktoś nie będzie wykorzystwał nastawnika tylko klawiatury, to to nie będzie przeszkadzało, gdyż stany logiczne po LPT będą stałe.

Myślę, że to jest najprostrzy sposób. Żadnych przekaźników, żadnych tranzystorów tylko przełącznik i parę linijek kodu w exe.

Sterowanie takie już wykorzystywałem i jest to pewny niezawodny
sposób.
Dla ułatwienia podam, że adres LPT1 dla odbierania informacji z ww pinów to adres bazowy LPT1 +1, czyli u mnie 889 dec.

Pozdrawiam
Mariusz

Dodano po 11 godzinach 19 minutach:

 Jeszcze co do tego encodera, to nawet jakby zastosowało się go to nie byłoby specyficznego klik klik, trzebaby coś dorobić mechanicznego, aby było klik klik i żeby nie było za bardzo wrażliwe na ruch czy nawet na dotknięcie kierownicy.
Dla mnie Atmel to najprostrze rozwiązanie. Programowo można dostosować działanie do potrzeb.

Offline ShaXbee

  • Administrator
  • Wiadomości: 1984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Marca 2006, 12:17:37 »
Alternatywne rozwiązanie: Atmel przetwarzający sygnał obrotu nastwnikiem w lewo / prawo na odpowiednie kody klawiatury. Cale urzadzenie jako przelotka dla klawiatury (wejscie klawiatury, przejscie przez atmela, ewentualne 'zasymulowanie' wcisniecia klawiszy, wyjscie klawiatury).

Offline eu43

  • Wiadomości: 239
    • Zobacz profil
    • http://www.eu43.fora.pl/
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Marca 2006, 13:11:25 »
A ile wyjść ma ten enkoder? Cztery? W realu nigdy jeszcze go nie widziałem. Czy to jest tak zrobione, że jeżeli kręcimy w prawo, to impuls przechodzi jedną parą kabli, a jak w lewo to drugą parą kabli?

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Marca 2006, 13:27:08 »
Byłem dzisiaj w sklepie. Było dużo typów encoderów. Pytali się mnie w czym ma kodować ten encoder. Do wyboru były:BCD,HEX,DEC.
Nie kupiłem go, bo nie chce mi się dochodzić to tego jak to działa, ale skoro ww kody, to pomyślałem, że musi współpracować z mądrą maszyną.
Wyglądało to tak mniej więcej: małe plastikowe coś z wystającą ośką. Z tego plastkiu było pełno wyprowadzeń. Może można byłoby używać go w zmienionej formie, czyli jak np. koduje DEC w, to tylko korzystać z któergoś wyprowadzenia.

Pozdrawiam
Mariusz

Offline eu43

  • Wiadomości: 239
    • Zobacz profil
    • http://www.eu43.fora.pl/
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Marca 2006, 14:39:08 »
A ile taki enkoder kosztuje?

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Marca 2006, 14:41:39 »
Te co widziałem to ok. 8PLN

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Marca 2006, 14:47:44 »
Miałem już nic nie pisać, ale.....

Programator z pralki automatycznej........ klik klik by było. :)
Toż to prawie już jak prawdziwy nastawnik.

Offline eu43

  • Wiadomości: 239
    • Zobacz profil
    • http://www.eu43.fora.pl/
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Marca 2006, 14:54:16 »
No a jak byś to wtedy zrobił? Programator ma wałek z wystającymi krzywkami, które zwierają/rozwierają styki. Według mnie to nie wypali ;)

P.S. Szkoda, że nie ma działu "Zrób to sam". Tam takie posty by pasowały super :D  hehehe

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Marca 2006, 15:34:18 »
Przydałby się klub dyskusyjny.

Mam pewien pomysł nawet na cały pulpit na PS2. Te krzywki można modyfikować choć nie wiem czy we wszystkich programatorach. Jest jeszcze problem z obracaniem w obie strony. Generalnie to chodzi mi o ten dźwięk.

Tylko co kolwiek wymyślimy i zrobimy to będzie namiastka rzeczywistości.
Loui pokazał jak powinien wyglądać taki pulpit - pełny odjazd.
Ilu z nas zdobędzie hasler, przełączniki, woltomierze i amperomierze.
O lampkach jeszcze pomarzę.
Pozdrawiam

Offline eu43

  • Wiadomości: 239
    • Zobacz profil
    • http://www.eu43.fora.pl/
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Marca 2006, 15:44:44 »
A gdzie można załatwić taki nastawnik, żeby go kupić (sama kierownica) ?

Offline Vasilkov

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Marca 2006, 16:51:50 »
@Mariusz1970 zrobił byś (jak byś miał czas) schemat i zasadę działania twojego urządzenia?

Offline eu43

  • Wiadomości: 239
    • Zobacz profil
    • http://www.eu43.fora.pl/
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Marca 2006, 17:52:19 »
Cytat: "Vasilkov"
@Mariusz1970 zrobił byś (jak byś miał czas) schemat i zasadę działania twojego urządzenia?


Właśnie. Ja też bym cię o to prosił. Jak masz cyfrówkę i chęci, to bardzo był bym Ci wdzięczny, jak byś dał jeszcze fotkę tego twojego nastawnika.

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Marca 2006, 19:47:39 »
Trochę Was zniechęcę, ponieważ użyłem Atmela. Trzeba mieć programator do tych Atmeli, program bascom i napisany program w basicu, który za pomocą bascoma i programatora zapisze program do procesora. Ja użyłem 89C1051. Program w basicu wygląda tak:

Dim Z As Byte , A As Byte , A1 As Byte , Ap As Byte , Prawo As Byte , Lewo As Byte
Dim Wyslij As Byte
P1 = 255
P3 = 0

Prawo = 1
Lewo = 2


Z = 0
Do
Do
A = P1
Waitms 30
A1 = P1
Loop Until A = A1

If Z = 0 Then
Z = 1
Ap = A
end if

If Ap = 254 And A = 253 Then                                  '1-2
Ap = A
Wyslij = Prawo
Gosub Przekaz
End If

If Ap = 254 And A = 255 Then                                  '1-nic
Ap = A
Wyslij = Lewo
Gosub Przekaz
End If

If Ap = 253 And A = 255 Then                                  '2-nic
Ap = A
Wyslij = Prawo
Gosub Przekaz
End If

If Ap = 253 And A = 254 Then                                  '2-1
Ap = A
Wyslij = Lewo
Gosub Przekaz
End If

If Ap = 255 And A = 254 Then                                  'nic-1
Ap = A
Wyslij = Prawo
Gosub Przekaz
End If

If Ap = 255 And A = 253 Then                                  'nic-2
Ap = A
Wyslij = Lewo
Gosub Przekaz
End If

Loop


Przekaz:
P3 = Wyslij
Waitms 100
P3 = 0
Return

Jeżeli jesteście nadal zaineresowani to piszcie.

Pozdrawiam
Mariusz



PS. Cyfrówki nie mam, ale po co fotki??

Offline eu43

  • Wiadomości: 239
    • Zobacz profil
    • http://www.eu43.fora.pl/
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Marca 2006, 20:11:04 »
Do tego atmela to mnie jednak zniechęciłeś :(
No ale jestem twardy! Będę kombinował z potencjometrem i enkoderem. Mam starą klawiaturę i czas na kombinowanie. Ile wyjść ma enkoder? Do czego służą?

Offline dj_awj

  • Wiadomości: 56
    • Zobacz profil
    • http://www.kol.za.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Marca 2006, 15:21:58 »
Cytuj
Trzeba mieć programator


Mam w domu 3 sztuki tylko nie wiem czy do atmeli






wielkie sorry za jakość
mk_Gryf
Reaktywacja Koszalińskiej Wąskotorówki
www.waskotorowka.koszalin.pl
[you]

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Marca 2006, 17:14:28 »
Ten atmel jest 20 nóżkowy i programuje się za pomocą portu LPT komputera.

Dodano po 1 godzinach 19 minutach:

 Można sprawę uprościć zamiast atmela można użyć drugiego kompa. Komp może być stary nawet 386. Musi mieć tylko port LPT, nie musi być podłączony do niego monitor. Odpowiedni program napisany w Basicu i plik qbasic.exe umieszczamy na dyskietce systemowej. W autoexecu.bat piszemy qbasic.exe /run program.bas i komputer po zabootowaniu z dyskietki odpala programik program.bas, który przejmuje funcje atmela.
Jeżeli jesteście zainteresowani to będę pisał dalej.

ammpp

  • Gość
Nastawnik do symka
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Marca 2006, 10:21:07 »
Witam

Informacja dla Mariusza:
Właśnie się zaczęła dyskusja o enkoderach na grupie dyskusyjnej:

http://groups.google.com/group/pl.misc.elektronika/browse_thread/thread/83981045490f0ca9/88c36f4a3af10454?q=enkoder&rnum=3#88c36f4a3af10454

W Twoim sklepie nie mieli wszystkich rodzajów enkoderow.

Pozdrawiam

Adam