Autor Wątek:  Wersja 220204, druga stacja - co dalej?  (Przeczytany 6828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

700

• Gość
Wersja 220204, druga stacja - co dalej?
« dnia: 22 Lutego 2006, 14:36:28 »
Witam,

Ściągnąłem sobie wersję 220204. Ruszać, przyspieszać i hamować umiem dzięki temu forum, ale nie znalazłem żadnej wskazówki kiedy zmieni się światło z czerwonego na drugiej stacji. Jestem w takim momencie na drugiej stacji, że po prawej stronie przejeżdżają dwa towarowe, na najbliższym torze po prawej stronie świecą się ciągłym światłem światła zielone i pomarańczowe, natomiast na lewym torze stoi ET41 i obaj mamy cały czas czerwone światła.
Kiedy światła się zmieniają?

Wyjechałem z drugiej stacji na czerwonym i dojechałem do kilometra 1, gdzie czekał towarowy na czerwonym świetle. Czy jest coś dalej (czy i te drugie światła się zmienią)?

--
700

Offline P.J.

• Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2006, 14:46:18 »
a dokładniej jak nazywa się sceneria którą uruchomiłeś??

Dodano po 3 minutach:

Ciągłe światło zileone i pomarańczowe to jest sygnał S10 według przepisów E1 na Polskich Kolejach Państwowych i oznacza jazde z prędkością max 40km/h przy semaforze a następny semafor w skazuje sygnał znajwiększą dozwoloną - to tak na marginesie, wogóle przepisy E1 znajdziesz na 1 stronie maszyny :)
Prawdziwy Wielkopolanin: Poznań  Główny - Środa Wielkopolska - Jarocin - Ostrów Wielkopolski - Kępno - Kluczbork - Lubliniec - Tarnowskie Góry - Bytom - Katowice - Kraków Główny i 170 kilometrów wielkopolskiego szlaku.

700

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2006, 19:51:11 »
Ta sceneria jest pierwszą scenerią symulatora. Jest to plik, który znajduje się w dziale podstawowe pliki, ale nie wiem jak się nazywa - chyba MaSzyna.

Znam już na szczęście znaczenie znaku S10, o którym piszesz, ale dotyczy on tylko toru sąsiedniego - nie mojego toru, i nie toru, na którym stoi ET41 (my mamy ciągle czerwone światło). Sygnał S10 na sąsiednim torze pozostał po drugim pociągu towarowym, który odjechał przede mną.

Offline EU05

• Tekstury produkuję!
    • http://www.tgk.rail.pl
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2006, 19:52:02 »
A jak wjezdzasz to podciagasz sklad pod koniec peronu?
Chętnie przyjmę zdjęcia na tekstury lokomotyw serii EU06, EU07, EP07, EP08 a także ET21, ET22, ET40, ET41 i ET42.

Kontakt mailowy.

700

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2006, 21:09:49 »
Tak - dojeżdżam do samego końca peronu (i zatrzymuję się w takim miejscu, że wychylając się z kabiny do tyłu widzę przód ET41), ale również nie przekraczam tego końca.

Offline Poscikk

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2006, 21:21:13 »
No to to chyba koltomowo albo kpp2. I jeszcze powiedz jaki lok prowadzisz :)
Jak na koltomowie to chyba przyjechales juz w odpowiednie miejsce i dalej nie pojedziesz :)

Za sterami 138 godzin 28 minut :)

700

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2006, 22:39:26 »
Widzę pulpit EU07.

Chyba przyjechałem na odpowiednią stację, bo później kończy się trakcja elektryczna, ale mimo tego i czerwonego światła mogę jechać kilkanaście kilometrów dalej, póki nie dogonię wcześniej wyjeżdżającego ode mnie towarowego.

Jeśli jestem na jakiejś stacji (albo nawet w trasie), to mogę w jakiś sposób przesiadać się do innego loku?

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
Re: Wersja 220204, druga stacja - co dalej?
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2006, 00:13:04 »
Cytat: "700"
Widzę pulpit EU07.

To znaczy, że siedzisz w EU07 :)
Cytat: "Dalej"

Chyba przyjechałem na odpowiednią stację, bo później kończy się trakcja elektryczna, ale mimo tego i czerwonego światła mogę jechać kilkanaście kilometrów dalej, póki nie dogonię wcześniej wyjeżdżającego ode mnie towarowego.

Jak chcesz jechać e-lokiem na trasie bez trakcji? Ściągnij wersję unoff 160704 czy jakośtam i miej włączone w opcjach "start.exe" "Uwzględnienie zależności między fizyką a siecią trakcyjną" i problem się skończy.
Cytat: "I dalej"

Jeśli jestem na jakiejś stacji (albo nawet w trasie), to mogę w jakiś sposób przesiadać się do innego loku?

Nie.
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Poscikk

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2006, 12:13:46 »
Ale powiedz jaką scenerie odpalasz? Bo ze widzisz pulpit i czoło ET41 to jest kupa takich scenerii.

Offline Kipek von Chojna

• Kiperancki Kipek
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2006, 13:27:08 »
Przypuszczam, że kolega mówi o Quarkmce. Jak przyjeżdza się na stację Wielki Kac, to wyjeżdża gagarin z bruttem i można go gonić później bez drutu. Ale nie jestem pewin...
:)

700

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2006, 14:44:27 »
Nie mam pojęcia jak nazywa się ta sceneria, ponieważ żaden napis mi się nie wyświetla.
Nazwa pliku, który ściągnąłem to eu07-220204.zip. Ściągnąłem to dokładnie stąd:
http://www.eu07.pl/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=2

Offline Poscikk

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2006, 14:46:41 »
No to jak wejdziesz do katalogu z maszyna to masz tam start.exe a Ty odpalasz przez eu07.exe a to sie odpala sceneria quarkmce.scn :) Problem rozwiązany :) Odpalaj przez start.exe i masz wtedy kilka scenerii do wyboru :)

700

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2006, 15:32:53 »
dz :)

Ale jeszcze pozostał problem tych świateł (czy one się kiedyś zmieniają) i dokąd można dojechać w tej scenerii. Ja przed chwilą pojechałem na maksymalnej prędkości nie zważając na wszystkie znaki i dojechałem nawet za to miejsce, gdzie stawał towarowy (gdzieś do jakiegoś miasta trafiłem, w którym budynki stały po prawej stronie stacji, a pociąg mój rozwalił się na jakiejś ślepej bocznicy).

Czy da się zmieniać samemu światła semaforowe, albo semafory (by zmienić sobie miejsce docelowe)?

Offline P.J.

• Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2006, 16:05:32 »
Ta sceneria to na 100% Quarkmc,

aby zmienić zachowanie semaforów musisz po zmieniać wpisy w eventach z odpowiednimi zdarzeniami

Problem pojawia się (przynakmniej u mnie)jak zrobić zdarzenia , bo tak na marginesie nie tworzyłem nigdy trasy i niem ma 3dmax studoi , a próbowałem tylko pod jakieś istniejące już na danej scenerii  

Pozdrawiam
Prawdziwy Wielkopolanin: Poznań  Główny - Środa Wielkopolska - Jarocin - Ostrów Wielkopolski - Kępno - Kluczbork - Lubliniec - Tarnowskie Góry - Bytom - Katowice - Kraków Główny i 170 kilometrów wielkopolskiego szlaku.

Offline Poscikk

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2006, 17:08:18 »
Lepiej ni cnie rób z tą traską bo sobie tak zrobisz ze wogole jej nie wlaczysz :) A zeby zmieniac eventy to trzeba znac nazwy torów, semków, zwrotnic itp. Ale najlepiej to napisać eventy od nowa bo są one teraz dopasowane w odpowiedniej kolejnosci. Ale ja na twoim miejscu bym tego nie robił :) Chcesz sobie sam to porobic to sciagnij sobie 3dstudio wybuduj scenerie, napisz eventy i sie bedzie zmieniało jak tylko zachcesz :) I jeszcze jedno: Te światła to sie nie zmieniają na początku jak tylko wlaczysz czy jak dojedziesz juz do konca? Jak na poczatku to poczekaj a sie zmieni :))))

700

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2006, 00:30:35 »
Już znam odpowiedzi na wszystkie poprzednie pytania - jakoś do tego doszedłem :)

Teraz postaram się zrozumieć rozkłady jazdy (poszukam odpowiedzi na forum) :P