awmar czep się raczej wpisów składów dla tej scenerii i dla nowego exe, trzeba coś nie coś pozmieniać i przypuszczam, że to jest przyczyna. Do tego co trzeba zmienić, to na forum jest napisane.
Pozdrawiam
Mariusz
Dodano po 16 godzinach 19 minutach:
Quark i misja z ET22 problem rozwiązany. To nie ma raczej związku z nowym exe. Problem można podzielić na dwa podproblemy:
1) Wjazd do kopalni – aby wjazd się powiódł trzeba zachować duży odstęp pomiędzy składem ET, a składem osobowym SU. Event wyzwalający drogę do kopalni to:
//MC: Dejawy:wjazd na boczny tor 3 z WK
event Wielki_Kac-Dejawy3 multiple 10.0 Dejawy_zwr02 Dejawy_Kopalnia_A_S13 Dejawy_zwr02- Dejawy_zwr03+ Dejawy_zwr04+ Dejawy_zwr12- condition trackfree endevent
a tor go wyzwalający to : none334, a znajduje się on za kopalnią (za zakrętem). Po nim jedzie skład osobowy SU i wtedy dopiero jest możliwy wjazd składu ET do kopalni. Z punktu widzenia praktycznego, gdzieś w okolicach kopalni trzeba się minąć ze składem ET41, to wtedy mniej więcej SU już to miejsce przejechała
2)Wyjazd z kopalni po doczepieniu składu. Ja miałem cały czas S1. Ewent., który steruje wyjazdem to :
//MC: Dejawy:wyjazd z toru 7 do WK
event Dejawy7-WielkiKac multiple 94.0 Wielki_Kac_5 Dejawy_Kopalnia_H_S10 Dejawy_Kopalnia_Tm6_Ms1
Dejawy_zwr07+ Dejawy_zwr06- Dejawy_zwr04- Dejawy_zwr03+ Dejawy_zwr02+ Dejawy_zwr01+ condition trackoccupied endevent
Event ten jest dwu warunkowy:
a)tor Wielki_Kac_5 musi być zajęty przez skład. Na tym torze stoi gagar z bruttem, ale podczas manewrów ET, on odjeżdża z wielkiego kaca, więc i tor Wielki_Kac_5 się uwalnia i event nie może być wyzwolony
b)musimy ET 22 wjechać na prostą drogę prowadzącą do składu, do którego trzeba się doczepić
Zmieniłem ten ewent. na:
event Dejawy7-WielkiKac multiple 94.0 Wielki_Kac_5 Dejawy_Kopalnia_H_S10 Dejawy_Kopalnia_Tm6_Ms1
Dejawy_zwr07+ Dejawy_zwr06- Dejawy_zwr04- Dejawy_zwr03+ Dejawy_zwr02+ Dejawy_zwr01+ condition trackfree endevent
Efekt jest teraz taki, że warunk a) jest spełniony, gdy Wielki_Kac_5 jest wolny, czyli odjedzie gagar z Wielkiego Kaca.
Teraz jest ok., tylko przy manewrach zbieżność jest taka, że jak wjeżdżamy ET, aby spełnić warunek b), to w tym momencie gagar odjeżdża, więc nie należy się spieszyć z jazdą prowadzącą do składu, do którego należy się doczepić.
Można spróbować zmienić ewent. na:
event Dejawy7-WielkiKac multiple 94.0 Dejawy_Kopalnia_H_S10 Dejawy_Kopalnia_Tm6_Ms1
Dejawy_zwr07+ Dejawy_zwr06- Dejawy_zwr04- Dejawy_zwr03+ Dejawy_zwr02+ Dejawy_zwr01+ endevent
wtedy pozbywa się warunku a)
lub ostateczności podłączyć pod klawisz Shift + 5 i dopisać ewent.:
event KeyCtrl05 multiple 10.0 Dejawy_Kopalnia_H_S10 Dejawy_Kopalnia_Tm6_Ms1
Dejawy_zwr07+ Dejawy_zwr06- Dejawy_zwr04- Dejawy_zwr03+ Dejawy_zwr02+ Dejawy_zwr01+ condition trackfree endevent
Po dziesięciu sekundach od momentu naciśnięcia klawisza.
Zmiany robiłem na Quark_mce.
Pozdrawiam
Mariusz
Dodano po 1 godzinach 24 minutach:
Właśnie jeszcze raz spróbowałem i zmiana eventu na:
powoduje, że jest ok. i można manewry ET22 wykonywać szybko, wolno, jak się chce, zawsze będzie ok.