Autor Wątek:  Usuwanie pociągów AI  (Przeczytany 377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PAFAWAGGO

• Otrzymane polubienia: 4
Usuwanie pociągów AI
« dnia: 17 Września 2024, 18:25:33 »
Witam,mam pytanie, mianowicie mam słaby pc,i jeśli odpalam scenerię z pociągami które stoją na scenerii bądź są sterowane przez AI to gra strasznie ścina, zauważyłem że jeśli ręcznie posuwam kliknięciami przy wyborze scenerii pociągi AI z których nie korzystam,to gra przestaje ścinać i działa w miarę płynnie,problem jest w tym że na niektórych sceneriach pociągów AI jest strasznie dużo i ręczne usuwanie ich w magazynie zajmuje trochę czasu,i mam pytanie czy da się w jakiś sposób wyłączyć pociągi AI na scenerii? Aby nie trzeba było usuwać każdego po kolei? W sensie aby się nie wyświetlały na scenerii,i pozostał tylko pociąg którym jadę.pilnie proszę o odpowiedź🙏!

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1318
Odp: Usuwanie pociągów AI
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2024, 19:02:31 »
Usuwanie pociągów AI ze scenerii może doprowadzić do tego że scenariusze nie będą działać prawidłowo. Niektórzy scenarzyści dzielą pociągi AI na dekoracyjne (które można usuwać bez wypływu na przebieg scenariusza) i na te które mają wpływ na przebieg, ale są to nieliczne wyjątki.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline Piotr93

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1231
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2024, 19:04:17 »
Pokaż swoje ustawienia graficzne w symulatorze i specyfikacje sprzętu na którym grasz.

Offline robert357

• Otrzymane polubienia: 225
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2024, 21:35:35 »
Ilość pociągów obciąża głównie procesor z tego co zauważyłem. Nie ważne czy są w zasięgu renderowania czy nie. To widać na odświeżonym Drawinowie od rana, gdzie tego jest tak dużo, że starszy sprzęt się krztusi i żadne zmiany graficzne tego nie poprawią i jedyną opcją jest usunąć te ozdobniki. Stąd też jest możliwość pobrania Drawinowa w wersji lite z już zredukowaną ilością ozdobnego taboru. Wyjątkiem oczywiście są przypadki, gdzie w jednym momencie może być setki wagonów i lokomotyw (zwłaszcza z nowymi modelami, które mają często absurdalne ilości trójkątów na dalekich LODach).

Jak chcemy usunąć zbędny tabor to można zedytować plik scn (pamiętamy o zrobieniu kopii zapasowej!). Jak wyżej wspomniano, przeważnie nowe scenerie mają dopisek co jest dekoracją, co jest potrzebne etc.

Offline PAFAWAGGO

• Otrzymane polubienia: 4
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2024, 11:01:34 »
@robert357 wielkie dzięki za odpowiedź,bardzo pomogła bo teraz zedytiwalem sobie trainset na scenerii wrzosy i już nie muszę ręcznie usuwać pociągów AI.