Autor Wątek:  Nie działa mi poprawnie Linia 61  (Przeczytany 884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lokomotywownia

• Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 17
Nie działa mi poprawnie Linia 61
« dnia: 12 Sierpnia 2024, 00:19:24 »
Cześć.
Zainstalowałem na świeżo nową Maszyne i niestety nie działa mi poprawnie Linia 61. Na początku sceneria się ładuje, a następnie zatrzymuje na około 27% i tak wisi.  O co chodzi ?

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 375
Odp: Nie działa mi poprawnie Linia 61
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2024, 15:25:53 »
O co chodzi ?
O totalny bałagan w plikach? O brak sensu niektórych rzeczy?

Bad scenario: duplicate track name "t501" defined in file "scenery/lk64.scm" (line 740)
Failed to open file "scenery/koziolbeton.inc"
LK64? Ten kozioł był od niepamiętnych czasów, jeśli ktoś go postanowił przesunąć, to również powinien dostosować scenerie do tej zmiany.

Bad scenario: duplicate event name "none_dzwiek"Kiedyś zaproponowałem, żeby eventy zaczynane od "none_" były ignorowane, aby można było wstawiać niektóre obiekty z ignorowaniem powiązań (np. semafor ma wbudowane sterowanie tarczą ostrzegawczą, ale chcemy go wstawić bez tej tarczy i żeby nie wywalało to błędów). Obecnie ktoś uznał, że trzeba to logować jako duplikaty, chętnie przeczytałbym uzasadnienie.

Bad scenario: duplicate 3d model instance name "editor_39251.483753" defined in file "scenery/linia61/otoczenie/otoczenie_trawy_wielkopow.scm" (line 3146)Zawartość pliku wczytana dwukrotnie?

Bad scenario: unexpected token "ode" defined in file "scenery/linia61/otoczenie/otoczenie_drzewa_male.scm" Niechlujstwo?

Missed file: noneZa ten komunikat to ktoś powinien dostać nagrodę w konkursie na najbardziej bezsensowny kod.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2024, 15:37:06 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2213
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2024, 22:09:30 »
Bad scenario: duplicate track name "t501" defined in file "scenery/lk64.scm" (line 740)
Failed to open file "scenery/koziolbeton.inc"
LK64? Ten kozioł był od niepamiętnych czasów, jeśli ktoś go postanowił przesunąć, to również powinien dostosować scenerie do tej zmiany.
Na repozytorium jest ok z właściwymi ścieżkami.
Revision: 2113
Author: Maciej
Date: czwartek, 28 grudnia 2017 22:33:10
Nowy model betonowego kozła oporowego (@krzysiuup). Stary model usunąłem i podmieniłem wpisy na sceneriach
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2024, 22:11:33 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline JAN21

• Deweloper
  • Tory se robie se
  • Otrzymane polubienia: 1552
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2024, 22:24:19 »
Tyle czasu, a ludzie nadal mają problem z czytaniem... Wystarczy zapoznać się z tym co jest napisane w pierwszym poście w wątku poświęconym nowej Linii 61. Reszta błędów co koledzy wynaleźli to nic groźnego. Na ten moment tak musi być, a zawsze ktoś może poprawić ;)
Dobrowolne wsparcie: Tipply

Offline Lokomotywownia

• Lokomotywownia
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2024, 15:52:45 »
Dziękuję.
Tylko co dalej ?
Mam zainstalować jeszcze raz Maszynę ?
Szczerze nie siedzę w tych wszystkich "robaczkach" i nie wiem gdzie grzebać itd.
Chciał bym zainstalować i odpalić przy minimum grzebania.

Offline Ra

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2024, 16:25:33 »
Dalej trzeba by wprowadzić zmiany w zarządzaniu projektem, żeby osoby wprowadzające zmiany brały na siebie odpowiedzialność za konsekwencje swoich działań i w razie doprowadzenia do bałaganu były gotowe przywrócić poprawne działanie bądź zorganizować inne osoby, które to zrobią. Póki co jest tak, że każdy może wprowadzać takie zmiany, jakie chce, a potem bujajcie się wszyscy i może przez kolejne lata dojdziecie z tym do ładu. Przykład z usuniętym kozłem: ktoś "zrobił lepiej", a po 7 (słownie: siedmiu) latach nadal loguje się błąd i nikt nie wie dlaczego. I to jest tylko jedna z tysięcy rzeczy, która jest niedopracowana.

Ja kiedyś proponowałem przejść z wczytywaniem scenerii na format RSF i zrobić wczytywanie fragmentami, wtedy by było łatwiej zweryfikować spójność i poprawność scenerii. Ale ktoś postanowił, że trzeba zrobić inaczej, a potem się wypiął. Pojęcia nie mam, co zrobić. Ja się nawet boję pobierać kolejną paczkę całościową, bo nigdy nie wiadomo co kolejnym razem zniknie i co przestanie działać. Więc chyba najlepsza rada, to dać sobie spokój.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline Lokomotywownia

• Lokomotywownia
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2024, 16:31:37 »
Tyle czasu, a ludzie nadal mają problem z czytaniem... Wystarczy zapoznać się z tym co jest napisane w pierwszym poście w wątku poświęconym nowej Linii 61. Reszta błędów co koledzy wynaleźli to nic groźnego. Na ten moment tak musi być, a zawsze ktoś może poprawić ;)

Co to znaczy nic groźnego jak mi sceneria nie działa ?

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2213
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2024, 19:21:51 »
Dalej trzeba by wprowadzić zmiany w zarządzaniu projektem, żeby osoby wprowadzające zmiany brały na siebie odpowiedzialność za konsekwencje swoich działań i w razie doprowadzenia do bałaganu były gotowe przywrócić poprawne działanie bądź zorganizować inne osoby, które to zrobią. Póki co jest tak, że każdy może wprowadzać takie zmiany, jakie chce, a potem bujajcie się wszyscy i może przez kolejne lata dojdziecie z tym do ładu. Przykład z usuniętym kozłem: ktoś "zrobił lepiej", a po 7 (słownie: siedmiu) latach nadal loguje się błąd i nikt nie wie dlaczego.
W paczkowej wersji scenerii jest poprawnie. Więc zarzuty mocno nie trafione.

No jeżeli pracujesz na nieaktualnych paczkach, to możesz mieć pretensje tylko do samego siebie, że innym na aktualnej paczce coś z Twojego warsztatu może nie działać.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Ra

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2024, 20:11:32 »
W paczkowej wersji LK64 jest poprawiona? To dlaczego loguje błędy? Ja LK64 nie ruszałem chyba od 2013 roku.

Kiedyś ściągnąłem jakąś nową paczkę. W okolicy Liswarty oraz Gnaszyna były eventy od radiostopu. Coś, co przedtem działało, zaczęło się wysypywać, dalszych testów przejezdności misji nie dało się przeprowadzić.

Kiedyś ściągnąłem inną nową paczkę i przeniosłem na nią pliki LK181... Pociąg z Wielunia po dojechaniu do Herbów Starych spowodował wywalenie się symulacji. Uruchomiłem to kilka razy, rezultat był taki sam. Pozostało mi czekać na nową paczkę i testować na starej, na której to działało.

Kiedyś ściągnąłem jeszcze inną nową paczkę. Uruchomiłem misję z wyjazdem towarowego z Lublińca. Pociąg jadący dwa tory zderzył się wirtualnie z "moim" składem i zaczął go pchać. Dalsze testy nie miały już sensu. Wcześniej to działało poprawnie, tzn. pociągi będące na równoległych do siebie torach się nie zderzały ze sobą.

Kiedyś ściągnąłem jedną z ostatnich nowych paczek. Odpaliłem EN71, który powinien podjechać pod peron w Lublińcu, a przynajmniej dotychczas zawsze tak robił. Po otrzymaniu Ms2 w stronę peronów wrzucił wsteczny i pojechał się wykoleić na końcu toru.

Plus jeszcze kilka innych dziwnych rzeczy, których szczegółów w tej chwili nie pamiętam (typu przestało działać wybudzanie wyłączonych lokomotyw). Testowanie zmian w sceneriach na nowych paczkach nie ma większego sensu, przynajmniej zanim nie wykryje się wszystkich rzeczy, które nie działają. Jeśli są usuwane jakieś pliki z paczki, to powinna być prowadzona lista tych usunięć wraz z informacją, co należy w związku z tym zrobić w pozostałych sceneriach, które w paczce całościowej nie są. Ja o usunięciu koziolbeton.inc dowiedziałem się dzisiaj. Jeszcze bym rozumiał, gdyby to zostało przeniesione do podkatalogu, np. pkp/. Ale w tym samym miejscu pozostał koziol.inc. Więc jaki był cel usunięcia koziolbeton.inc?
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2024, 09:06:02 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline JAN21

• Deweloper
  • Tory se robie se
  • Otrzymane polubienia: 1552
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2024, 21:47:44 »
Ale co wy tu znowu za teorie wysnuwacie? Chłopu chodzi o NOWĄ L61, nie żadne paczkowe wytwory.
Do nowej L61 jest dołączona praktycznie od zera położona L64, zaś błędy są bo to nie jest w żadnym stopniu skończony projekt.

Co to znaczy nic groźnego jak mi sceneria nie działa ?

Nie, nie działa tylko się ładuje. A czemu się tak długo ładuje? A temu się tak długo ładuje, bo się nie chciało przeczytać tego co Autor miał do powiedzenia. A może jednak nie było nawet szansy zoczyć tego co Autor miał do powiedzenia? Stara paczka ze scenerią została usunięta z serwera już chyba z półtora roku temu, więc obstawiam jakieś lewe źródło, albo wygrzebanie z odmętów dysku i mimo wszystko całkowita ignorancja względem zaleceń Autora.

Proszę wejść tutaj: https://eu07.pl/forum/index.php/topic,35067.0.html Pobrać nową paczkę, zainstalować i przy uruchamianiu zastosować się do instrukcji Autora (które chyba widać dosyć wyraźnie). Jeżeli jest w tym coś niezrozumiałego to proponuje poczekać na oficjalne wydanie scenerii.