Autor Wątek:  MaSzyna na androida  (Przeczytany 1634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PAFAWAGGO

• Otrzymane polubienia: 4
MaSzyna na androida
« dnia: 10 Sierpnia 2024, 20:39:23 »
Cześć! Piszę tu bo chciałbym wam przedstawić nowinkę techniczną.mianowicie ostatnio odkryłem aplikację na telefon z Androidem dzięki której można odpalać pliki .exe z grafiką co za tym idzie można grać w gry z pc właśnie np w MaSzynę. Emulator nazywa się "Winlator" i jest oparty na systemie "Wine" link do jego pobrania możecie znaleźć na githubie (nie będę dawał tu żadnych linków bo absolutnie nie ma być to żadna reklama która ma promować twórcę emulatora). Emulator ten jest w miarę prosty do konfiguracji pod swój procesor,ale najlepiej obejrzeć jakieś poradniki na YT jak odpowiednio go skonfigurować.Gdy mamy już skonfigurowany i odpalony emulator to wystarczy pobrać instalator MaSzyny (albo zainstalować manualnie) tak samo jak na PC,najlepiej jest zainstalować symulator na dysku gdzie mamy swoje pliki w telefonie ponieważ np.instalacja dodatków będzie łatwiejsza itp. emulator najlepiej będzie chodził na mocnych procesorach "Snapdragon" z około 6gb ram lub więcej,lecz jak korzystam z telefonu realmeC55 który ma procesor mediatek Helio g88 i 8gb ram więc zainstalowałem MaSzyne 22.03 i działa jednak z takim minusem że scenerie długo się wczytują,lecz myślę że na procesorach Snapdragon będzie szybciej chodziło. Oczywiście oprócz MaSzyny można też grać w inne gry o ile nie są jakoś mocno wymagające. dodam również że emulator jest oczywiście Darmowy i do grania nie potrzeba internetu (oprócz momentu w którym pobieramy i instalujemy symulator). I jeszcze raz podkreślam że nie jest to żadna reklama,tylko pisze to żeby się z wami tym podzielić bo mi się sprawdza i pykam sobie w MaSzyne na telefonie kiedy nie ma mnie przy PC hah. Mam nadzieję że kogoś zainteresował ten temat i może komuś się to przyda,oraz życzę miłego grania😊!

Offline koszowy

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 494
Odp: MaSzyna na androida
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2024, 20:49:28 »
No ciekawe nie powiem, nie będę ukrywać, zaskoczyło mnie to, że nareszcie ktoś się zaczął bawić w tego typu działające emulatory. Pamiętam swoje próby na jakichś podobnych bieda-emulatorach cztery lata temu z użyciem (nieśmiertelnej) PC2007, które skończyły się na tym, że poza instalatorem symulatora nie odpalisz nic więcej. Mimo wszystko ciekawość zżera mnie na tyle, że wolę zobaczyć najpierw jakiś dowód jak to działa u Ciebie, bo ja na ten moment nie zamierzam bawić się w przenoszenie wszystkich plików z telefonu tylko dla jednego absurdalnego eksperymentu...

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2024, 21:23:09 »
Hej,spoczko nie ma problemu zaraz wyśle jakieś screeny z gry tylko odpalę tor doświadczalny😉

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2024, 21:54:23 »
@koszowy zamieszczam tutaj screeny z emulatora "Winlator" gdzie mam odpaloną MaSzyne na torze doświadczalnym na dowód że to z telefonu to w każdym zdj jest pasek z telefonu który pokazuje godzinie itp. oraz na jednym zdjęciu jest odpalone mobilna klawiatura przeznaczona pod ten emulator😉

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2024, 21:59:19 »
I jakbyś się brał za instalowanie MaSzyny na androida to może byś jakoś ogarnął temat długiego wczytywania scenerii,bo to jest duży minus że na telefonach średniej klasy symulator długo wczytuje scenerie typu Bałtyk itp.

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2204
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:08:06 »
Bardzo mnie zaskoczyło, że się udało odpalić Maszynę na telefonie. W celu przyśpieszenia uruchamiania możesz spróbować zredukować ilość skórek taboru do ładowania. Czyli jak masz skład, to jedna tekstura wagonu 1 klasy na wszystkie 1 danego typu, jedna tekstura 2 klasy na wagony drugiej klasy danego typu itp. Szczególnie na Twoim miejscu próbowałbym okroić sobie różnorodność węglarek do jednego typu w składzie.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline koszowy

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:08:32 »
Grafika wygląda jak sobie można wyobrazić, bez urazy, ale wygląda to jak GTA San Andreas. Nie gwarantuje, że się za to wezmę, ale mnie najbardziej ciekawi jak sobie poradzą te stare kanciaste wersje maszyny jak wspomniana PC2007 (są do pobrania, wystarczy w google wpisać opublikowane paczki całościowe). W nową maszynę nie ma co się tak bawić, poza ciekawostką to nic nie da więcej. Ciekawe jakby sobie poradził smartfon z mocniejszą scenerią.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2024, 22:11:59 wysłana przez koszowy »

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:11:46 »
@matek123 odpalałem:tor doświadczalny;bałtyk;całkowo;linia61+144;oraz drawinowo(ale jakoś dziwnie się półtora godziny wczytywało drawinowo),innych jeszcze nie próbowałem ale chyba manewrowo na luzie odpali.

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:14:06 »
@koszowy dziś próbowałem akurat wrzosy odpalać ale 3 godziny i nic z wczytywaniem do przodu nie poszło,a jeśli chodzi o inne scenerię to np Bałtyk na około 25 FPS z spadkami chodzi,całkowo podobnie,na FPS nie narzekam jak na ten telefon.ale czas wczytywania scenerii to trochę lipa.

Offline koszowy

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:16:16 »
Okej, a skoro mówisz dwa posty wyżej o manewrowie to przyszedł mi do głowy pomysł co do E. Dobre. To powinno chyba pójść normalnie. A jak też chcesz to możesz skorzystać z tej mojej propozycji co do starszych wersji, a jeśli czujesz się usatysfakcjonowany tą wersją to w porządku, nie chcę nic narzucać :P

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:18:56 »
A i @koszowy miesiąc temu właśnie pobralem pc 2007 oraz 2011 i też działa bez problemowo,wsm to oczywiste bo gra wtedy mało ważyła więc nawet na najgorszych pc to by poszło,wczytywanie scenerii nawet takie długie na pc2011 nie było ale też nie wczytywało jakos dynamicznie, FPS trch mniejsze były bo w starej MaSzynie z tego co mi się zdaje pliki nie były jakoś mocno skompresowane przez co mniejsze FPS generowało

Offline spot57

• Otrzymane polubienia: 96
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:19:45 »
W ramach optymalizacji oczywiście warto przejść na stary renderer. Co do scenerii - spróbuj Krzyżową albo starszy Bałtyk, powinno chodzić lepiej. Oczywiście mnogie opcje ograniczania bajerów stoją otworem.
Fascynuje mnie trasopisarstwo, ale czasu jak zawsze brak...

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:22:45 »
@koszowy nie ma problemu w wolnej chwili sprawdzę manewrowo i zobaczę jak sobie emulator poradzi z tym,wgl dzięki za taką aktywność,mam nadzieję że ktoś kiedyś skorzysta z tej ciekawostki hah😉

Offline koszowy

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:24:03 »
PC 2011 to sama w sobie była rewolucyjna. Można powiedzieć, że podstawa do tego co mamy teraz?
A co do fps, możliwe, że ściągnąłeś wersję z .tga i tym podobne. Któraś właśnie z tych "nowszych" paczek była dostosowana pod deweloperów (?). Z tą 2007 myślę, że aż takiego problemu być nie powinno.

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:42:42 »
@koszowy z tego co mi się wydaje to chyba miałem tą wersję z .tga lecz już usunąłem te stare paczki całościowe aby pamięci w telefonie mi nie zajmowały i gram teraz na wersji 22.03 być może w przyszłości zaryzykuję i spróbuję pobrać najnowszą wersję 24.06 ale w tedy to będzie się jeszcze dłużej wczytywało, a pc 2007 faktycznie git chodziła tylko wtedy w grze jeszcze mało taboru było.

Offline koszowy

« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:54:49 »
Bo w PC2007 nie było czegoś takiego jak zestawianie składów w starterze. Tam trzeba było sobie w notatniku przerabiać pliki .scn lub tak zwany dynamic.dat, z tym, że jeden błąd w składni i tobie wysypywało symulację. No i nie zapominajmy, że istniało wiele unoffów jak np. paczka SKMkowych klopów, passengerpacki czy kible z zezem bodajże MKaczego. Gdybyś jednak wrócił do tej wersji z myślą o zabawie w dodatki, możesz napisać, to poszukam wpisów i doradzę.

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 373
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpnia 2024, 00:15:58 »
Ja bym proponował wyłączyć zapisywanie plików SBT, jeśli się da. W przypadku telefonu to niewiele przyspiesza, a wymaga zapisania dosyć dużego pliku w pamięci o dużo wolniejszym czasie zapisu niż odczytu.

Bo w PC2007 nie było czegoś takiego jak zestawianie składów w starterze. Tam trzeba było sobie w notatniku przerabiać pliki .scn lub tak zwany dynamic.dat, z tym, że jeden błąd w składni i tobie wysypywało symulację.
Na PC2007 Rainsted powinien działać jako starter z opcją edycji składów, ewentualnie trzeba sobie przygotować pliki textures.txt, bo pobieranie z rainsted.com to nie wiem, czy jeszcze działa. Gdyby coś w Rainsted nie działało, to proszę o opisanie, poprawię.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2024, 00:45:52 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpnia 2024, 00:23:31 »
Hej @Ra aktualnie korzystam z wersji 22.03 na telefonie na tym emulatorze,więc nie korzystam z rainsted bo na tych nowszych wersjach nie zawsze on dobrze działa,korzystam z startera,i czy w nowszej wersji MaSzyny też w starterze można jakoś odznaczyć zapisywanie plików SBT?

Offline koszowy

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpnia 2024, 00:31:39 »
Właśnie mi się przypomniał jeden wątek sprzed parunastu lat, gdzie był prezentowany alternatywny starter z możliwością edycji składów (okolice 2007/2008) i nie mam pewności czy był to właśnie Rainsted. Jeśli tak, to rozumiem, że wersja ze strony powinna być kompatybilna z tą starszą wersją, czy jak? Wybacz ale nie rozumiem zbytnio.

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpnia 2024, 00:36:51 »
@koszowy jeśli to pytanie jest skierowane do mnie to aktualnie nie korzystam z rainsted tylko bardziej preferuje program startowy od szczawika.a z tego co mi się wydaje strona rainsted nie dokońca działa,próbowałem tam pobrać rainsted kiedyś na jakąs paczkę całościowa ale nic się nie dało pobrać

Offline Ra

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpnia 2024, 00:38:55 »
Nie wiem, jak się wyłącza SBT, nigdy mnie to nie interesowało. Rainsted (również aktualny) powinien być zgodny wstecz, bo nie usuwałem żadnych funkcjonalności. Jedynie na bardzo starych paczkach (2003?) była inna składnia wpisów taboru (chyba liczby zamiast obsady) i to może nie działać.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline koszowy

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpnia 2024, 01:23:49 »
Pytanie było skierowane do @Ra. Ogólnie dzięki za informacje, spróbuję to rozgryźć później i dam znać co i jak.

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpnia 2024, 03:38:36 »
@koszowy tak jak chciałeś odpaliłem scenerię "Manewrowo" na emulatorze,poniżej załączam screeny z gry,na początku były lagi ale potem FPS się poprawiły,więc emulator jakoś daje radę😉

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpnia 2024, 12:37:42 »
A tu jeszcze stworzyłem duży skład z lokomotywą EP07 na torze doświadczalnym i emulator sobie dobrze z tym poradził bo nie scinało praktycznie wgl.

Offline koszowy

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpnia 2024, 13:56:39 »
@koszowy tak jak chciałeś odpaliłem scenerię "Manewrowo"

Teoretycznie mój pomysł dotyczył Elektrociepłowni Dobre.
a skoro mówisz dwa posty wyżej o manewrowie to przyszedł mi do głowy pomysł co do E. Dobre

I możesz też sprawdzić sugestie @spot57, jeśli tego nie robiłeś:
spróbuj Krzyżową albo starszy Bałtyk, powinno chodzić lepiej

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sierpnia 2024, 14:54:19 »
@koszowy okej elektrownia ciepłownia też sprawdzę w wolnym czasie,a co do sugesti spota to nwm skąd pobrać starszy Bałtyk na nową wersję MaSzyny

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2204
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Sierpnia 2024, 15:15:19 »
Stara wersja Bałtyku jest w paczce, tylko musisz zaznaczyć, żeby pokazywało archiwalne scenerie. Bałtyk, Bałtyk Zima, CTL i InterRegio są na Bałtyku w wersji bez dodanych ozdób.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2024, 15:17:25 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline PAFAWAGGO

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Sierpnia 2024, 17:47:36 »
@matek123 dzięki za odpowiedź,dziś jak tylko wrócę z mikolenia pociągów,to spróbuję odpalić te starsze wersje😅

Offline koszowy

« Odpowiedź #28 dnia: 11 Sierpnia 2024, 18:19:32 »
Rainsted (również aktualny) powinien być zgodny wstecz, bo nie usuwałem żadnych funkcjonalności. Jedynie na bardzo starych paczkach (2003?) była inna składnia wpisów taboru (chyba liczby zamiast obsady) i to może nie działać.

Napiszę w tym wątku, skoro już zaczęliśmy dyskusję. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że starsze paczki całościowe od razu po wyjściu następnych nie mają wsparcia (w tym przypadku również), a co było w tej paczce powinno zostać w "tamtym czasie". Jest to dość kontrowersyjna myśl ale wolę, by moje poczynania z tą wersją "PC2007" nie kolidowały z tutejszą opinią nt. jakości dodatków czy przyszłością samego projektu. Jak ktoś lubi sprawdzać stare paczki dla fanu, z ciekawości czy prościej mówiąc z powodów personalnych i poznawać różnoraką zawartość sprzed parunastu lat na własną rękę, to proszę bardzo; i tak nic nie zastąpi nowej MaSzyny.

Co do Rainsteda (wersja aktualna) nie wiem co robię źle, ale starter wypluwa mi informacje o brakujących plikach .fiz (nie wiem czy mam zmieniać wszystkie chk). Mam testowy plik textures.txt dla et22, którego jednak w starterze nie widzę. Nie mam pewności co do prawidłowej składni, a nawet skopiowanie wpisu z PC2010 w tym przypadku dla Z1 także nic nie daje. Ponadto pomieszały się niektóre miniaturki dla pojazdów, np. et41 który w standardowym starterze ma mini po prostu jamnika, w rainstedzie jest przedstawiony jako dwie eu07. Na razie tyle z uwag.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2024, 18:26:18 wysłana przez koszowy »

Offline Ra

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Sierpnia 2024, 18:36:54 »
Co do Rainsteda (wersja aktualna) nie wiem co robię źle, ale starter wypluwa mi informacje o brakujących plikach .fiz (nie wiem czy mam zmieniać wszystkie chk).
Powinno wystarczyć przestawienie na zakładce Ustawienia, po prawej stronie w połowie wysokości okna.

Mam testowy plik textures.txt dla et22, którego jednak w starterze nie widzę.
Tam powinny wpisane być ustawienia dla tekstur, które są w danej paczce — jeśli plik jest z nowszej paczki, to mogą być już inne nazwy tekstur. O ile pamiętam, to był wbudowany generator, który sprawdzał istniejące tekstury i pomagał w przypisaniu im modeli. Rainsted powstał na bazie PC2007, bo innej wtedy nie było. W zasadzie moje ostatnie doświadczenia z wcześniejszymi paczkami sprowadzały się do przyglądania się przebiegowi misji, jak wyglądały przed wprowadzeniem modyfikacji.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra