Autor Wątek:  Okna UI nie skalują się w nowej wersji.  (Przeczytany 1039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HTD

• "Twoja stara mieszka w Boldach" xD
    • I like trains
  • Otrzymane polubienia: 33
Okna UI nie skalują się w nowej wersji.
« dnia: 29 Czerwca 2024, 22:56:22 »
Problem jest taki: w nowej wersji część okien UI jest nieskalowalna. Okropny błąd, który wychodzi przy uruchomieniu symulatora w rozdzielczości 4K.
W dodatku regres, bo w starej wersji MaSzyny okna dały się skalować. Przede wszystkim chodzi o okno rozkładu jazdy, które w tej chwili jest całkowicie bezużyteczne, bo wyświetla tylko niecałą połowę rozkładu, znaczy się jego lewą stronę, bez godzin odjazdów, które są po prawej stronie.

To samo uderzyło mnie przy oknie logów w trakcie ładowania. Jest śmiesznie małe (taki znaczek pocztowy) i wyłączone jest powiększanie tego okna, co wydaje mi się było dostępne w starszej wersji, czyli znów regres.

Uruchamiam symulator w 4K, z dodatkowym ukrytym parametrem w ini `ui.fontsize 20`, żeby w ogóle widzieć napisy w UI, domyślny font jest kompletnie nieczytelny w 4K (w sumie byłby sens, żeby rozmiar fonta dopasowywał się do rozdzielczości, mógłby być też w starterze ustawialny).

Można liczyć na jakąś poprawkę, a może jest magiczny parametr w ini, który umożliwia skalowanie okien? Może da się wymiary tych okien wpisać gdzieś z ręki?

Aktualizacja:
Sprawdzałem, że parametry okien zapisują się w pliku imgui.ini, ale specjalnie dla okna rozkładu jazdy - szerokość okna jest ignorowana. Wszystkie okna oprócz rozkładu jazdy i logów są w pełni skalowalne. Chociaż nie ma w nich bardzo szerokich czy długich treści. A logi i rozkład są przycięte bez możliwości powiększenia. Okno rozkładu jazdy daje się powiększać tylko w pionie, rozmiar poziomy jest zablokowany. Okno logów jest zablokowane całkowicie. Okno potwierdzenia wyjścia z gry ma za to specjalny trójkącik do zwijania - co jest absolutnie bez sensu. Już prędzej przy innych oknach miałoby to sens.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2024, 23:21:30 wysłana przez HTD »

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2203
Odp: Okna UI nie skalują się w nowej wersji.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2024, 11:04:23 »
W Exe z ubiegłego roku też szerokość rozkładu jest zablokowana.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2024, 16:25:24 »
OK, to w takim razie zgłaszam błąd, który już był jakiś czas, ale jakimś cudem aż tak nie przeszkadzał (nie wiem - oryginalna szerokość mieściła rozkład fontem 20).

W tej chwili rozkład dla mnie całkowicie nie działa, bo mam połówkę rozkładu. Blokowanie rozmiaru akurat samego rozkładu nie ma żadnego najmniejszego sensu.
Blokowanie skalowania okien jakichkolwiek nie ma najmniejszego sensu. Jeśli okna dają się dowolnie przesuwać po ekranie, powinny dać się dowolnie skalować. Przy czym wielkość tekstu także powinna być regulowana, aby symulator działał i wyglądał dobrze w różnych rozdzielczościach, na różnej wielkości ekranach i był przyjazny dla osób z nieidealnym wzrokiem. Ogólnie hack via plik ini jest OK. Nawet ustawianie szerokości okna na sztywno w ini byłoby OK. Ale zmiana w ini nie działa.

Wystarczy, że zgłosiłem to tu, czy jeszcze dodać błąd na GitHubi-e?

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2024, 17:54:15 »
Możesz wysłać screena jak to u Ciebie wygląda? Możesz na w/w na githubie dodatkowo, żeby nie zaginęło.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2024, 19:50:55 »
https://imgur.com/a/8ay7Akf

Trochę nie wiem jak to tu wstawić, to link wrzucam.

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipca 2024, 08:52:01 »
Kliknij napis modyfikuj i pod postem będziesz miał opcję wstawienia załącznika. Tam przy przyciskach masz podany limit wagi. Czy masz rozdzielczość okna maszyny tożsamą z rozdzielczością monitora? Podejrzewam, że może tu by coś pomogło.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2024, 08:53:11 wysłana przez matek123 »

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2024, 20:24:09 »
Rozdzielczość 3840x2160, natywna. Skala 200%. Windows domyślnie zaleca 300%, więc na systemach graczy wartości mogą być różne i nie powinno to wpływać na psucie UI symulacji, nie mówiąc już o tym, że najlepiej, aby to ustawienie było respektowane. Jeśli wszystkie aplikacje Windows mają tekst o 200% większy, tak samo powinno dziać się z oknami UI symulatora, nie ma powodu dla którego miałyby zachowywać się inaczej. Wiem, nie są systemowe, to IMGUI, ale odpytanie systemu o skalę i przeliczenie rozmiaru fontów jest trywialne.

Ale odchodzimy zupełnie od tematu. Skalowanie tekstu czy rozdzielczość symulatora można sobie ustawić w pliku INI, więc tu nie ma błędu.

Błąd tkwi w tym, że okno rozkładu jazdy nie daje się skalować w poziomie. To jest zwyczajny błąd. Wszystkie okna dają się myszką rozciągać w pionie i w poziomie. Nawet "głupie" okno potwierdzenia wyjścia z symulatora. Tylko okno rozkładu jest "specjalnej troski" i wymaga to poprawki.

Rozwiązaniem nie jest powiększenie (znów na sztywno) tego okna, ani zmniejszenie tekstu, ani zmiana rozdzielczości. Jest tylko jedno rozwiązanie - poprawienie błędu powodującego brak skalowania tego okna w poziomie, zablokowania jego szerokości na sztywno. Żadne okna IMGUI nie powinny mieć zablokowanego skalowania, gdyż niczemu to nie służy.

Jak coś, to tu zgłoszenie na GitHubie: https://github.com/eu07/maszyna/issues/64 - z ilustracją wyciętą ze screena.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2024, 20:35:35 wysłana przez HTD »

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1288
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2024, 22:58:17 »
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2024, 23:12:10 wysłana przez jakubg1 »

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2024, 12:58:34 »
Spróbowałem, ale obawiam się, że jest tak samo jak na poprzednim. Uruchomiłem TD (tam rozkładu nie ma), ale okno nadal skaluje się tylko w pionie, w poziomie ani w jedną ani w drugą nie idzie.

Uruchomiłem scenariusz z rozkładem - jest dobrze! Okno co prawda nie skaluje się, ale rozkład mieści się w poziomie.

OGROMNE DZIĘKI!
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2024, 13:13:40 wysłana przez HTD »

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1288
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipca 2024, 13:40:27 »
W poziomie nie ma prawa się skalować - tylko teraz rozmiar dopasowuje się do rozmiaru czcionki.

Nie ma sprawy :)