Problem jest taki: w nowej wersji część okien UI jest nieskalowalna. Okropny błąd, który wychodzi przy uruchomieniu symulatora w rozdzielczości 4K.
W dodatku regres, bo w starej wersji MaSzyny okna dały się skalować. Przede wszystkim chodzi o okno rozkładu jazdy, które w tej chwili jest całkowicie bezużyteczne, bo wyświetla tylko niecałą połowę rozkładu, znaczy się jego lewą stronę, bez godzin odjazdów, które są po prawej stronie.
To samo uderzyło mnie przy oknie logów w trakcie ładowania. Jest śmiesznie małe (taki znaczek pocztowy) i wyłączone jest powiększanie tego okna, co wydaje mi się było dostępne w starszej wersji, czyli znów regres.
Uruchamiam symulator w 4K, z dodatkowym ukrytym parametrem w ini `ui.fontsize 20`, żeby w ogóle widzieć napisy w UI, domyślny font jest kompletnie nieczytelny w 4K (w sumie byłby sens, żeby rozmiar fonta dopasowywał się do rozdzielczości, mógłby być też w starterze ustawialny).
Można liczyć na jakąś poprawkę, a może jest magiczny parametr w ini, który umożliwia skalowanie okien? Może da się wymiary tych okien wpisać gdzieś z ręki?
Aktualizacja:
Sprawdzałem, że parametry okien zapisują się w pliku imgui.ini, ale specjalnie dla okna rozkładu jazdy - szerokość okna jest ignorowana. Wszystkie okna oprócz rozkładu jazdy i logów są w pełni skalowalne. Chociaż nie ma w nich bardzo szerokich czy długich treści. A logi i rozkład są przycięte bez możliwości powiększenia. Okno rozkładu jazdy daje się powiększać tylko w pionie, rozmiar poziomy jest zablokowany. Okno logów jest zablokowane całkowicie. Okno potwierdzenia wyjścia z gry ma za to specjalny trójkącik do zwijania - co jest absolutnie bez sensu. Już prędzej przy innych oknach miałoby to sens.