Autor Wątek:  Zacina Grę.  (Przeczytany 895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yoshifan Gaming

• Otrzymane polubienia: 0
Zacina Grę.
« dnia: 03 Czerwca 2024, 00:12:22 »
Dzień dobry. Czasami gra się zacina na Ustawieniach najwyższych i rozdzielczości 1080p.
Specyfikacja mojego komputera:
Procesor: AMD Ryzen 5 5600X
Płyta Główna: ASUS Rog Strix B550-F Gaming
Karta Graficzna: Geforce GTX 1080Ti 11GB OC
RAM: 16 GB 3200 mhz DDR4
Zasilacz: Seasonic Focus GX650 80 Plus Gold 650W

Żaden inny obciążający proces nie chodzi w tle.

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1233
Odp: Zacina Grę.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:05:19 »
Czy gra się zacina tylko w kabinach nowszych lokomotyw (z komputerem pokładowym)?

Offline Yoshifan Gaming

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2024, 14:42:17 »
Nie

Offline Yoshifan Gaming

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2024, 14:42:51 »
Pewnie Temperatury Procesora

Offline Eisenmann

• Eisenbahn und Maschinen Fan
  • Otrzymane polubienia: 18
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2024, 23:10:34 »
Optymalizacja Maszyny leży i kwiczy, wymagania systemowe mają sie nijak do rzeczywistości.

Mnie też zacina, mimo że nie mam topowego sprzętu:
i3-10100F, GTX 1660 Ti, 16 GB RAM 3200, ale na "pociągi" powinno wystarczyć.

Tytuły mające dużo wyższe wymagania od Maszyny i dużo lepszą grafikę jakoś nie lagują.

Polecam zmniejszyć skalowanie tekstur (w ustawieniach graficznych), ograniczyć antyaliasing, rozdzielczość cieni itp. W jakości znaczącej różnicy nie będzie, a zacinki będą znośne no i hałas mniejszy :)
.

Offline Turbokibel

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 1315
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2024, 00:14:36 »
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline Eisenmann

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2024, 00:46:02 »
PS: W Maszynie nie potrzebujecie więcej niż 60 klatek na sekundę (w końcu to nie strzelanka) i nie ma sensu niepotrzebnie obciążać karty graficznej. (im chłodniejsza karta, tym dłużej żyje ;))

Jak jedziecie na szlaku, to nie ważne czy macie 280 czy 60 klatek, oko tego nie rozróżni (karta sie poci niepotrzebnie przy np. 290 klatkach na szlaku) a na stacji i tak was zbije do 60 :)

NVIDIA ma fajny ficzer, przy pomocy którego możecie sie ustalić ilość klatek jaka wam pasuje (załącznik).

.

Offline QGforcing

• Otrzymane polubienia: 27
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2024, 22:15:31 »
Z tym, że oko nie rozróżni w MaSzynie 60 od 280 FPS to się nie zgodzę, bo po przejściu na lepszy sprzęt, który jest w stanie wygenerować nawet 300 FPS-ów i zmianie monitora z 60 Hz na 165 Hz (!) różnica jest. Wszystko zależy od sprzętu, kto do jakiego komfortu grania jest przyzwyczajony, ile czasu siedzi się przed kompem itd. Też mi się kiedyś wydawało, że 60 FPS to już płynny obraz, że ludzkie oko nie widzi więcej jak 60 klatek, ale po przejściu na sprzęt za większe pieniążki zmieniłem zdanie - i to nawet w MaSzynie czy w jakimkolwiek innym symulatorze. Wiadomo, nie wpływa to już na lepszą zdolność prowadzenia pociagu (gdzie w strzelankach robi różnicę), ale jakbym miał się teraz przesiąść z monitora 165 Hz + 165 FPS z powrotem na 60 Hz + 60 FPS... sorry, ale nie. Jest to jednak tylko moja opinia, ale trochę "godzin" się w tych grach/symulatorach spędziło.

Offline Eisenmann

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2024, 18:41:24 »
No oczywiście monitor również ma znaczenie, ja też posiadam 165 Hz (z natywną full HD) i mógłbym jeździć na 165 klatkach bez problemu, tylko ja właściwie różnicy w jakości nie zauważyłem (pomiędzy 70 a 160 klatek), po za tą że karta zaczęła być słyszalna. Ale jak kto woli, może na wyższych rozdziałkach to wygląda inaczej, każdy sobie znajdzie i ustawi odpowiedni dla niego balans.
.