Joł siemson
Tworzę ten wątek w tym celu, byśmy mogli dzielić się rzeczami, jakie sczególnie uwielbiamy (Scenierie, Pojazdy itp.) w MaSzynie.
Jeśli chodzi o pojazdy, to jeżdzę w 99,9% jedynie pojazdzami starszymi od EP09, bo są łatwiejsze w obsłudze, niż TRAXXy itp. Nie lubię jezdzić pojazdami, które mają hamulec zintegrowany z nastawnikiem. Lubię najbardziej jezdzić siódemkowatymi, szczególnie EU07 i EP08, ale za to nienawidzę jezdzić czesiami, bo mi na nim nietrudno nadmiarowe wywalić jest. Też lubię jezdzić spaliniakami, a moimi ulubieńcami z tej kategorii jest Petucha (wiem, to parowóz, ale ma fizę z Fiata) i Fiat. Nie lubię za to jezdzić za barzo SMrodami z powodu widoczniści szlaku oraz obsługi nastawnika, szczególnie przy jezdzie tyłem. SM40 i 41 są od smrodów nieco lepsze. Tez nie lubię jezdzić pojazdami posiadającymi skrzynię biegów (SM03, SM04, WMB10). EZT to jeżdzę jedynie kiblowatymi, najczęściej EN57 i EW58, ale modernami kiblowatych nie jezdzę, z tego samego powodu, co innymi nowoczesnymi lokami. Najbardziej nie lubię jezdzić Impulsami, gdyż sterowanie pantografami w nich jest strasznie nieporęczne i też bo ze skórki na skórkę sterowanie nimi rózni się o 180 stopni, i to celsjusza! W temacie wagonów to łatwa sprawa: 111A top 1!
W temacie scenerii i misji to też mam coś do opowiedzenia. Moimi ulubionymi sceneriami są te nowe Bałtyki (ŚDM, EURO2012, SKM 1 i 2), bo misje na nich nie są zbyt długie oraz bo dużo się dzieje na nich. Często, jak kończę na nich jakąś misję, to wsiadam do innych pojazdów i tak w kółko, aż pojazdów zabraknie. Stary Bałtyk to czasem z nudów ogrywam scenerię Interregio. I też uwielbiam Bałtyk za swój kimat, szczególnie ten nowy. A u mnie na drugie miejsce zasługują Wrzosy! Domyslnie dostępne w Starterze misje są fajne, ale mi tam brakuje strasznie misji, które by trafiały w moje gusta. Ale to klimat tej scenerii wyciągnięty żywcem z E20 czy Nadwiślanki sprawił, że Wrzosy plasują się tak wysoko w moim rankingu scenerii. Na sam widok Wrzosów aż przychodzą mi wspomnienia z dniowych podróży wzdłuż E20 i Nadwiślnaki, szczególnie tych z wczesniejszych lat mojego dzieciństwa, ale to już na inną okazję. Też dosyć lubię scenerie Drawinowo, Krzyżowa, Quark, Stary Jawor i oczywiście TD. Ale też mam scenerie, których nie lubię, a pierwszym przykładem jest EC Dobre: Sceneria zabójczo nudna, tak samo L61. W temacie L61 to nie lubię w niej szczególnie odcinka Lubliniec - Częstochowa z powodu masy ograniczeń prędkości, ale co gorsza, niektóre misje są zabugowane oraz otoczenie zbyt ładne nie jest i wydaje się być zdezelowane, a Częstochowa wyjdaje się być opuszcznym miastem duchów.
A o innych rzeczach, którę uwielbiam w MaSzynie, napiszę kiedykolwiek indziej.