A więc dzień dobry, witam w mojej kuchni (teście scenerii Tomaszewo).
Słowem wstępu: Przejechałem scenerię na obu scenariuszach, ich nie będę komentować bo są przejezdne i mają tylko i wyłącznie pokazać scenerię.
Będę opisywać poniżej każdą stację/posterunek i szlak, wymieniając jego wady i zalety aby było to przejrzyste i klarowne, na samym końcu dodam coś od siebie. Screeny znajdują się pod tym linkiem, są ponumerowane:
https://imgur.com/a/CKprbgzKALETNIK:
minusy:
- brakuje budynku dworca
- bloki są powtarzalne.. jest tyle ładnych modeli, zamieniłbym je na inne aby było większe urozmaicenie [screen 01]
- załatać pustki na wjeździe do stacji od strony granicy mapy bo wygląda to dość słabo, dodać tam też jakieś bloki albo opuszczone budynki przemysłowe np [screen 02]
- usunąć W4 przed semaforami jednokomorowymi i dodać tam stałą tarczę zaporową (która przypomina wskaźnik) [screen 03]
- połatać dziury na wyjeździe po prawej stronie z Kaletnika w stronę podg. Młynów (po lewej są jakieś drzewka w tle, tu też by się przydały) [screen 04]
plusy:
- stacja jest fajnie rozbudowana
- wjazd z granicy mapy przemyślany jak na Bałtyku np.
Młynów:
minusy:
- pod wiaduktem z obu stron jest pustka i brzydko to wygląda [screen 05]
- brakuje trochę życia na tych ulicach obok peronów, są po prostu puste, jedyne co je ratuje to auta i domy obok [screen 06]
- otoczenie w stronę Tomaszewa okropnie się powtarza (aleja drzew) [screen 07]
- moim zdaniem brakuje oznaczenia posterunku na froncie tak jak PLK ma w modzie (jest tylko mały napis z boku) [screen 08]
plusy:
- wskaźnik W3 na wyjeździe do Emilianowa
- stacja ma bardzo dobry klimat i jest dobrze zbudowana
Emilianowo:
minusy:
- bardzo słabe i puste otoczenie na stacji i szlakach przyległych, proponowałbym na stacji rozbudowę jakiś zakładów np [screen 09 i 10]
plusy:
- bardzo klimatyczny po Grodzisk, po prostu oddaje
TOMASZEWO:
minusy:
- można skład drewna wymienić, chyba są w paczce nowe tekstury sterty drewna (o ile mnie pamięć nie myli) [screen 11]
- rozbudować ten wyład bo się marnuje przestrzeń a można tu piękne rzeczy uczynić [screen 12]
- można by zmienić budynek nastawni bo się powtarza na krótkiej odległości oraz można by dodać jakąś nastawnię wykonawczą albo i 2, nie każda zmodernizowana stacja ma zmodernizowane również urządzenia, tu można uznać, że zostały mechaniczne np [screen 13]
- na po Tomaszów Zalew trochę pusto obok Lidla [screen 14]
plusy:
- również bardzo dobry klimacik stacji
- dobrze przemyślany układ stacyjny
Czerepy:
minusy:
- poprawić otoczenie na szlakach (szczególnie przy jeziorze) bo jest 2/10 [screen 15]
- brakuje mi na wyjeździe ze scenerii bardziej rozbudowanej grupy torów dla składów AI [screen 16]
- można by wymienić wiadukt na szlaku do Komnic [screen 17]
plusy:
- dobre miejsce na umieszczenie posterunku podg
- również dobry vibe po Tomaszewo Wschodnie
Komnice:
minusy:
- również wymienić budynek nastawni, powtarza się [screen 18]
- również wymienić budynek dworca bo też się powtarza [screen 19]
- można by trochę poruszyć życie na stacji, szczególnie wokół dworca bo są pustki a prosi się tam o jakiś pomnik np [screen 20]
- również otoczenie na szlakach jest dość powtarzalne i nudne [screen 21]
- ten remont mostu za po Brody mam nadzieję, że nie jest na stałe przypisany do scenerii a jedynie wariantem do scenariuszy bo fajna odskocznia ale nie na każdy scenariusz imo [screen 22]
plusy:
- stacja również ma super vibe i czuć klimacik
- bardzo dobry układ stacji pod zabawę scenariuszami
Witnica:
minusy:
- otoczenie na stacji słabe po mimo dużego potencjału [screen 23]
- na po Witnica miasto można by zrobić tylko 1 przejście podziemne aby urozmaicić ten przystanek [screen 24]
- do Sadkowic na wjeździe te stare tory boczne powinny być całkowicie zarośnięte, obecnie są łyse [screen 25]
- również otoczenie na szlakach kuleje
- brakuje przejść między peronami na po Sadkowice [screen 26]
plusy:
- porządna stacja towarowa na szlaku bardzo się przyda
Grabina:
minusy:
- brakuje budynków nastawni i dworca kolejowego
- również brakuje życia w tej mieścinie, nic się nie dzieje [screen 27]
- otoczenie do poprawy na stacji i szlakach
plusy:
- dobry vibe małej zmodernizowanej stacyjki
Lipka:
minusy:
- trawa w drodze w km 225.600 [screen 28]
- ta grupa torów mogłaby być bardziej zarośnięta i zdezelowana [screen 29]
- brakuje mi jakiś starych tarcz kształtowych zaporowych i manewrowych
- na po Rypinek Miasto bardzo mi brakuje tunelu drzew i zmniejszonej przyczepności [screen 30]
- otoczenie do poprawy na szlakach i posterunkach
- brakuje nastawni na podg Rypinek Brzesk
plusy:
- dobry vibe takiego starego posterunku bocznicowego
RYPINEK:
minusy:
- biała tabliczka na stacji Rypinek km 267.150 km [screen 31]
- rozbudowałbym wszystkie bocznice w Rypinku oraz poprawił całe otoczenie na stacji i szlakach a także dodał stacji życie wokół peronów [screen 32 i 33]
- brakuje mi ciut więcej nastawni jak to kiedyś panowało na kolei (nawet opuszczonych starych budynków, byleby był po tym ślad)
plusy:
- najlepszy vibe stacji gdzie kolej się trochę zatrzymała
- dużo bocznic do zabawy
Kaczyce:
minusy:
- poprawić otoczenie stacji bo kuleje
- za dużo imo tych wejść/zejść z peronu na po Byczyna
plusy:
- również super vibe stacji
Orzechowo Miasto:
minusy:
- otoczenie do poprawy na stacji i szlakach
- pokusiłbym się zmienić ten peron na trochę starszy a na bokach zostawić semafory kształtowe jak za czasów bieda modernizacji [screen 35]
plusy:
- kolejna stacja co ma super vibe
Orzechowo:
minusy:
-semafor wjazdowy C bym również zmienił na zapuszczony semafor kształtowy unieważniony [screen 36]
- imo za dużo trawy na tej grupie odstawczej [screen 37]
- i tu standardowo również otoczenie do poprawy
- po nowa zimnica mógłby znajdować się w głębokim lesie, wiatraki na wzgórzu dają taki urok a las bo ty doprawił, wystarczy w sumie usunąć tylko budynki wokół [screen 38]
plusy:
- i kolejna stacja z super vibe
Borkowice:
minusy:
- ten tor mógłby być bardziej zapuszczony i zarośnięty [screen 39]
- całe otoczenie do poprawy
- domki na podg Korty to atak klonów, wymieniłbym je dla urozmaicenia [screen 40]
- za podg Korty dodałbym nową stację (gdzie obecna granica stacji) aby mogły tam jeździć składy aglomeracyjne coś jakby SKM, pisałem o tym wcześniej [screen 41]
- na po Leosin Zawodzie buguje się tekstura po prawej [screen 42]
plusy:
- również dobry vibe z tej stacji czuć
LEOSIN:
minusy:
- dodać życia stacji szczególnie przy dworcu [screen 43]
- poprawić otoczenie na stacji i szlakach, szczególnie dodać dużo więcej wysokich bloków i wieżowców jak na duże miasto przystało
- dodać grupę postojową dalekobieżną/regio coś jak GP np [screen 44]
plusy:
- duża stacja, duże możliwości, bardzo fajnie przemyślana
Boguszyce:
minusy:
- poprawić otoczenie na szlaku i stacji
- zmniejszyć prędkość szlakową coś pomiędzy 60-80 aby linia była tzw "drewnianą koleją'
- troszkę wykrzywić tory i dać stukot
- można by się pokusić o semaforki kształtowe
- zmienić budynek wieży ciśnień na ten nowszy, który by odpowiadał jako odrestaurowany zabytek
plusy:
- cudowna stacyjka, vibe nieziemski
Coś od siebie:
Po pierwsze to wielkie brawa dla Macieja, że odwalił kawał dobrej roboty ale miejmy nadzieję, że nie spocznie na laurach i dokończy to dzieło.
Sceneria niby fikcyjna i płaska ale tego nie czuć imo. Porównać do wrzosów tego nie porównam, tamten projekt był absolutnym miszmaszem wszystkiego i nie wiadomo o co tam chodzi. Tu jest zupełnie inaczej, widać że autor miał jasną myśl i oddał ją w pełni.
Na dzień dzisiejszy to tak:
- scenariusze jak i sama sceneria są przejezdne (tyle wystarczy) - test udany
Co trzeba poprawić:
- otoczenie na CAŁEJ scenerii wymaga poprawy, szczególnie szlaki i stacje
- mi osobiście brakuje lasów, sceneria idzie samymi polami albo pustynią..
- brakuje pojedynczych traw blisko torów
- doceniam smaczki jak np. scenę z Fanatyka Wędkarstwa (kto wie gdzie to pozdro) ale brakuje więcej scenek na stacjach, opisywałem to właśnie jako brak życia na stacjach
- wszędzie W4 jest to samo.. stara lampa... tu była modernizacja, więc powinien być to normalny wskaźnik W4, tabliczka (w zamyśle odblaskowa)
- brakuje wskaźników W32 w peronach (nie mówię o każdym ale by się przydały na niektórych)
- każdy peron na po wygląda tak samo.. jak na wrzosach heh, wystarczy zmienić wiaty, śmietniki, ławki, lampy i już będzie coś innego co je odróżni
- większość peronów ma przejścia podziemne na początku i końcu.. no sorry ale najczęściej są tylko w 1 miejscu.. przykład gdzie tak powinno być to np. po Rypinek Miasto - zejście na peron z wiaduktu
- drzewa wokół torów również są powtarzalne.. ciągle taki sam korytarz drzew a nie jest to dobra imitacja lasu imo..
- brakuje linii elektrycznych NN i WN a słupów jest masa
- urozmaicić pojazdy (dojdą nowe skody) a także pozmieniać trochę autobusy
- powywalać trochę starych zakładów bo przy każdym przejeździe się taki znajduje.. przejazd może być też w środku lasu, po środku pola i będzie lepszy vibe
- pozamieniać przejścia podziemne na może jakieś zróżnicowane? też to monotonnie wygląda..
- mam nadzieję, że jak pojawi się sieć trakcyjna to pojawią się tabliczki hektometryczne (jak na Bałtyku np)
- trochę za dużo pól imo.. też trochę bym je ograniczył jako dekorację..
- co do lasów.. brakuje też jakiejś chociaż 1 stacji w środku lasu pośród samych drzew, najlepiej głównie towarowej jak to w zwyczaju
- tak samo szlak do Boguszyc.. pokusiłbym się o starą kolej tak jak pisałem aby jeszcze bardziej oddać vibe tej stacji, która jest zapomniana i dojeżdża tam tylko kilka pociągów osobowych a sezonowo jakiś 1-2 dalekobieżne
- na niektórych po brakuje mi wiat.. przydałby się chociaż kilka po z wiatami
Słowem zakończenia ja wiem, że to nie koncert życzeń ale jak czytałem wyżej to ludziom też trochę brakuje takiego vibe pomieszanego w czasach biednych modernizacji, gdzie modernizowano szlak na 160, zabudowano 4SS a stacje z drewnianymi podkładami i anglikami na 100 km/h a tory dodatkowe to najlepiej na 20 km/h... takie czasy były gdzie modernizowano tylko minimum i to tu trochę jest ale imo za mało..
Mam nadzieję, że chociaż kilka takich zmian wejdzie i sceneria będzie po mimo swojej fikcyjności dość klimatyczna jak na standardy maszyny bo osobiście jedyny klimat gdzie czuję coś ciekawego to Całkowo i Galicja (ale tego nie da się porównać heh)
Gratulację i życzę wytrwałości w tym projekcie, trzymam kciuki i czekam na kolejną wersję testów już z siecią trakcyjną i poprawkami!
Screeny proszę wrzucić na upload forum, albo jako załączniki.
Matek123