Ze względu na to, że wycofywanie pierwszych wagonów rosyjskiej produkcji na rzecz czeskich Škód przewidywane jest już za mniej więcej dwa lata (2024), a nadal nie ma ich w symulatorze, zainspirowany wątkiem o Metrze Bałtyckim i symulatorem Metrostroi postanowiłem podjąć się odwzorowania tych pociągów dla MaSzyny w niedalekiej przyszłości. W związku z tym, że obecnie moje możliwości przerobowe są dosyć mocno ograniczone, na ten moment moim priorytetem zostaje zebranie jak największej ilości materiałów w postaci wszelkiego rodzaju zdjęć, dźwięków, modeli, filmów, dokumentacji, przepisów, schematów i tp. o których udostępnienie chciałbym się zwrócić do każdego, kto takowe posiada i ma taką możliwość. Przyda się wszystko, począwszy od zdjęć podłogi, przez dźwięki przetwornic, po dokumentację systemu SOP i schematy tuneli metra. 81-717 to dość skomplikowana konstrukcja, więc wierne odwzorowanie będę stawiał na pierwszym miejscu.
Może to jest porywanie się z motyką na słońce i przyznaję, że może mi się to nie udać, jednak lepiej trzymać wszystkie potrzebne informacje w jednym miejscu - a nóż ktoś inny, jeśli nie ja, podejmie się tego w przyszłości.