Autor Wątek:  WINDOWS 64  (Przeczytany 4513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mateo78pl

• Maszynista SBB Cargo International
  • Otrzymane polubienia: 0
WINDOWS 64
« dnia: 30 Października 2005, 20:58:02 »
Mam pytanie. Czy może ktoś z Was testował maszyne pod systemem 64-bitowym? Mam zamiar zmienic platforme na athlona64 i w związku z tym chciałbym kupic windoze XP prof.64bit, czy Maszyna ruszy pod tym systemem, czy lepiej może kupic starego XP-ka?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedź.
Mateo
Maszynista SBB Cargo International,
Na "Maszynie eu07" od 2004 roku ;)

Offline Nicolass

WINDOWS 64
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2005, 22:15:41 »
Windows XP w wersji dedykowanej procesorom 64 bitowym bez problemu obsługuje 32 bitowe aplikacje. Jednak sens kupowania orginalnego Windows XP 64 Bit Edition jest wątpliwy, lepiej kasę wydaj na Vistę, która wyjdzie w przyszłym roku. Jeżeli natomiast Windows posiadasz z innego niż sklep źródła  możesz spróbować się pobawić.
Pozdrawiam, Nicolass

Offline mateo78pl

• Maszynista SBB Cargo International
WINDOWS 64
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2005, 22:52:08 »
Windowsa mam ze sklepu. Chodzi mi o coś takiego:
http://www.agito.pl/index.php?pid=12674&cid=99&p=

Jeśli obsługuje wszystkie aplikacje 32bit (w tym maszyne) to może lepiej zainwestowac w coś nowszego.
Maszynista SBB Cargo International,
Na "Maszynie eu07" od 2004 roku ;)

Offline DiziXagi

WINDOWS 64
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2005, 12:17:17 »
Cytat: "mateo78pl"
(...)może lepiej zainwestowac w coś nowszego.

Też kiedyś myślałem że nowsze znaczy lepsze i się na tym nieźle przejechałem. Proponuje pozostać na sprawdzonych platformach. Niewiadomo jak MaSzyna zareaguje na emulowane środowisko 32bit, możliwe że widoczny będzie znaczny spadek FPSow albo nawet niemożliwość uruchomienia Symulatora.
* Quark-t stwierdza, ze DiziXagi moze kupowac w MediaMarkt :]

Offline Mutopompka

• Na IRC-u SPRĘŻAREK vel. tyqtyqtyq
  • Otrzymane polubienia: 2
WINDOWS 64
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Października 2005, 15:02:33 »
Co do tej platformy...

Myślisz, że jak zainstalujesz ją na konfigu 64bit (proc, płyta) to wydajność Ci się powiększy???

Nic bardziej mylnego! Przecież nie ma jeszcze programów (gier) obsługujących platformę 64bit... Ze sterami już lepiej, bo zaczynają wychodzić... Ale z programami -> cienizna...

Skoro chciałbyś postawić sobie 64bit system -> możesz, ale pamiętaj, że i tak system będzie "konwertował" programy (ich działanie) na 32bit-y, co i tak nie zwiększy jego działania a może pogorszyć...

Offline DiziXagi

WINDOWS 64
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Października 2005, 15:53:35 »
Cytat: "Mutopompka"
Nic bardziej mylnego! Przecież nie ma jeszcze programów (gier) obsługujących platformę 64bit(...)ale pamiętaj, że i tak system będzie "konwertował" programy (ich działanie) na 32bit-y(...)

I właśnie o tym konwertowaniu mówię, potrafi ono bardzo obciążyć PCta i uniemożliwić wyświetlanie tylu klatek na sekundę ile byśmy chcieli.
* Quark-t stwierdza, ze DiziXagi moze kupowac w MediaMarkt :]