Błąd, który jest opisany nieco niżej nie ma wielkiego znaczenia na rozgrywkę, ale może pomóc tym, którzy pragną płynnej rozgrywki.
Otóż w starterze istnieje błąd związany ze zmianą ustawieniami Vsync. W momencie załączenia tej funkcji moc karty graficznej spada do 30%, a podczas gry widać, że nie chodzi ona tak płynnie, jak zwykle. I o ile tu jest wszystko w porządku to, gdy wyłączam tę funkcję nic się nie zmienia włączając w to samą kartę graficzną, jak i gameplay. (Oświadczam, że programy pośrednie, które mogą "manipulować" komponentami komputera itd. nie mają wpływu na gameplay)
Doszedłem do tego dzięki temu, że moja karta graficzna na 100% użycia daje znak akustyczny (inaczej: piszczące cewki).
Nie posiadam żadnych ss, jednak pośrednio mogę podać informacje na temat tego, jak to zauważyłem:
Linia 61, osobowy 2:
EZT na scenerii:
Nowy EN63 no i elfik z nowym malowaniem.
Wszystko ładnie śmiga, no ale cewki dają o sobie znać
(Załączam Vsync)
TD:
EZT na scenerii:
EN63
Widać ograniczenie spowodowane przez Vsync.
(Wyłączam Vsync)
Powtórka z poprzedniego TD:
Nie widać najmniejszej poprawy fps'ów podczas gry.
Dodam jeszcze, że już od wydania 20.09 borykałem się z tym problemem, lecz nie wiedziałem, że opcja Vsync jest za to odpowiedzialna.
Reinstall jeszcze nie został dokonany, jednak nie zamierzam zawsze instalować grę ponownie, gdy tylko najdzie mnie ochota na Vsync off.