@Turbokibel również wziąłem to pod uwagę i składak mi wyszedł drożej niż gotowiec na xkomie bo już próbowałem i robiłem różne konfiguracje. Jedynie jak jest 1050ti wycofany to zostaje mi wszystko to samo ale z 1650.
Składaki sklepowe w 99% się nie opłacają - a jeśli może się wydawać, iż jakiś się zestaw się opłaca, to zweryfikuj
dokładnie podzespoły z ich cenami rynkowymi - często zdarza się tak, że masz podane po prostu:
Dysk SSD 480GB, ale jakiej marki, jaki model już nie jest napisane, więc może się okazać że to będzie jakaś najtańsza opcja, która ostatecznie będzie mało wydajna i podziała pół roku. Z tego co słyszałem, to na hardpc.pl są w miarę dobre składaki w rozsądnej cenie.
Jeśli składałbyś kompa na x-kom, to na jakimś forum (bodajże purepc, ale nie jestem pewien) jest jakiś wątek, gdzie możesz wrzucić swoją listę zakupową, a oficjalny profil x-kom może dać Ci jakiś rabat.
Na morele.net z różnymi kodami masz montaż za 1 zł (chyba kod
FANBOY kiedyś działał), przy czym na morelach zdarzały się takie przypadki, że montowano do takich zestawów używane (po zwrotach) podzespoły. Najlepiej popytaj wśród znajomych czy ktoś nie ogarnia składania PC, poproś o pomoc, postaw czteropak coli (bo dziś droższa niż inne napoje) to będziesz miał pewność że wszystko zostało zrobione na tip top. ;)
PS.: Ja wiem, że w listopadzie mamy w PL black frajer itp., ale wbrew pozorom w tym okresie udało mi się zaoszczędzić na nowym PC (bez GPU) i monitorze łącznie około 900 PLN - teraz nie wiem jak stoją ceny podzespołów, ale dobry okres na ich zakup już był, a kolejny będzie może dopiero po zniesieniu lockdownów, kiedy nie będzie takiego popytu na organizowanie sobie rozrywki w zaciszu domowym.