Mam nadzieje że problem z napisami ustąpi po wgraniu systemu windows 10 i ewentualnej aktualizacji sterowników.
Jeżeli chodzi natomiast o rozświetlenie scenerii, może i to ustąpi, na pełnym renderowaniu komputer wydoli.
Jednak zastanawia mnie bardzo fakt, iż teraz mam ustawiony tryb renderowania na uproszczony,
ustawienia graficzne nie są na najniższym poziomie, ogólnie biorąc na średnim, i śmiga świetnie nawet na bardziej wymagających sceneriach (nawet na domyślnych ustawieniach z uproszczonym renderem) tylko czasami mnie wyrzuca (''program przestał działać''), ale może jest to kwestia '' odbicia jako cubemapa'' (lub mam nadzieje że coś błahego, nie dzieje się to zawsze). Wszystko działa pięknie, oprócz rozświetlania scenerii po załączeniu świateł, co niestety wszystko psuje...
Czytałem że zmiana karty graficznej w ustawieniach na tę mocniejszą jeżeli jest zintegrowana może pomóc, ale ja się nie znam na komputerach od tej strony, a jestem ''uzależniony'' od tego symulatora, gdyż kocham kolej i ten symulator (:
Co ciekawe wcześniej miałem znacznie słabszy komputer, i po wejściu tych '' nowych świateł'' również sceneria się rozświetlała. Jednak po uruchomieniu exe z shaderami i ustawieniami grafiki na najniższą. Symulacja się uruchamiała, sceneria nie rozświetlała się tylko strasznie cieło, ale ''chodziło'' a na tym lepszym laptopie na pełnym czy na uproszczonym shaderowym tekstury normalnie '' latają''.