dobry
podziele to na punkty bo myślę, że tak będzie znacznie łatwiej
1) na forum, na którym opublikowałem mod, była, jest i zawsze będzie informacja, że duża część zasobów pochodzi z MaSzyny i są wymienieni ich twórcy.
2) próbowałem się skontaktować ze wszystkimi znanymi mi autorami zasobów, których użyłem tj. Balaclavą i Sigmanem. Balaclava wyraźnie zezwolił na użycie jego tekstur i skierował mnie do Signama jako autora meshów. Napisałem do Sigmana 21 stycznia, a później jeszcze raz gdzieś koło marca. Na żadną z wiadomości nie otrzymałem odpowiedzi i tu przyznaję, chcąc jak najszybciej wydac moda, zrobiłem samowolkę, bo jego zasoby wydałem bez pozwolenia.
3) Jak już wspominałem wiele razy, mesh podwozia i nadwozia (za wyjątkiem jakichś drobnych elementów) przebudowałem praktycznie od zera aby dostosować go do silnika fizycznego BeamNG.drive. Cała praca zajęła koło 4 miesięcy więc nie chciałbym, aby było to nazywane "kradzieżą lokomotywy z MaSzyny i bezpośrednim wrzuceniem do BeamNG".
4) "Miało być na użytek własny, kłamałeś!" - Prace nad modem zacząłem gdzieś w grudniu 2020, wątek sięga jeszcze lipca i raczej nie wiązałbym tych dwóch projektów. Szczerze to nawet zapomniałem, że coś takiego napisałem i jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam.
5)
Napisał tam, że planuje też pożyczyć EU07.
Nigdzie nie napisałem, że zamierzam "pożyczyć" cokolwiek z MaSzyny.
6) Wszystkie zasoby, których użyłem zamierzałem w przyszłości zastąpić w 100% własnymi, po prostu żyję w miejscowości dosyć oddalonej od jakiejkolwiek kolei i potrzebowałbym na to trochę czasu. Nigdy nie wydałbym też moda jako Release z czyimiś zasobami, mod aktualnie jest w fazie Alpha. Nie spodziewałem się też aż takiej popularności moda (20k pobrań w momencie pisania tej wiadomości) i myślałem, że będzie on powoli żył w early accesie aż w końcu go dokończę i dopiero zacznę promować. (Wiem, to mnie w żaden sposób nie usprawiedliwia)
Podsumowując:
Nie miałem złych intencji i naprawdę chciałbym, aby ten spór zakończył się w miarę szczęśliwie dla obu ston. Zdaję sobie sprawę, że nie powinienem wydawać modelu, dźwięków i tekstur Sigmana i naprawę chciałbym go przeprosić, nawet osobiście, o ile jest jeszcze aktywny na forum. Myślę, że wyczerpałem temat i w razie kolejnych pytań będę starał się w miarę na bieżąco odpowiadać