Dziękuję za poradę. Spróbowałem aktualizować sterowniki karty, ale nie jestem pewien na ile się to udało. Znaczy pod podanym linkiem jest program instalacyjny Catalyst - zainstalowałem go, a następnie go uruchomiłem i przy jego pomocy zainstalowałem (według wyszczególnionych w nim składników): "Menedżer instalacji AMD Catalyst; Sterownik Audio HDMI oraz HydraVision". Jednak w menedżerze urządzeń windowsa nadal mam sterownik datowany na 2012 r. Co więcej menedżer instalacji sprzętu windowsa w folderze pobranym ze strony AMD nie odnajduje lepszego sterownika niż ten zainstalowany przy próbie jego aktualizacji bądź ponownej instalacji tą drogą.
Jednakże zmieniając różne ustawienia grafiki przy pomocy zainstalowanego Catalyst Control Center udało mi się momentami osiągnąć lepszy efekt, tj. mignięcia/wyłączenia podświetlenia przyrządów/oraz tych niebieskich pasków menu w exe rzadsze lub pojawiające się na krótszy czas. Zauważyłem też, że jest to związane z wyświetlaniem bądź nie całości sieci trakcyjnej, tj. jeżeli cała sieć (tj. po "horyzont" - obszar widoczny na ekranie) jest wyświetlana, to wszystko wyświetla się normalnie, a jeżeli sieć trakcyjna wyrysowana jest tylko na kilka słup€w do przodu a dalej jest nie widoczna, to wtedy też jest problem z podświetleniem itd. Wydaje mi się, że występuje też pewien związek z FPS i jednocześnie częstotliwością odświeżania ekranu oraz generacji obrazu w karcie graficznej jednak trudno mi go jakoś określić. Przykładowo: przy ustawieniu monitora na 60 Hz jeżeli FPS jest na poziomie 12-13 było lepiej niż przy 15-16. Dalej: przy ok. 30 (powyżej) jest lepiej niż np. przy 27-28. Podobnie przy ok. 55 jest lepiej niż przy 60. Zmiany FPS uzyskiwałem zmieniając różne ustawienia karty graficznej (w menedżerze Catalyst) oraz w eu07.ini. Miganie to zależy także od prędkości jazdy oraz zaświecenia świateł, tzn. przykładowo na postoju miga, po włączeniu reflektorów zewnętrznych (wystarczy jeden) przestaje całkowicie aby po ruszeniu i osiągnięciu jakiejś niewielkiej prędkości (rzędu 30-40 km/h) znowu zacząć. Jednakże mam wrażenie, że mimo wszystko jest tu też pewna losowość przez co jest trudno znaleźć ustawienia, parametry czy konkretne sytuacje przy których jest lepiej albo gorzej.
Generalnie po ustawieniu parametru grafiki: "Wait for vertical refresh" na "always on" oraz odznaczeniu "triple buffering" w OpenGL settings (jedyny parametr dostępny w tej grupie) jest zauważalnie lepiej, choć nie rozwiązuje to problemu a jedynie zmniejsza jego częstość występowania.
Jeżeli ktoś miałby w związku z powyższym jakiś pomysł, to oczywiście proszę o radę.
Co do wersji exe z gl33 to niestety nadal występuje ten sam błąd. Natomiast pytanie, czy może być tego przyczyną system operacyjny, brak lub niepoprawna instalacja środowiska Visual C lub np. kwestia instalacji jakiegoś oprogramowania związanego z obsługą Open gl w komputerze (w internecie są różne sterowniki, wersje itd.)?
Ja mam Windowsa XP jeszcze (wiem - trochę przestarzały) i mam zainstalowane: Microsoft Visual C++ 2005, 2008, 2010, 2013 i 2017. Czy mogłoby pomóc np. odinstalowanie lub przeinstalowanie którejś z tych bibliotek? Może któraś jest niewłaściwie bądź nie w pełni zainstalowana, a ponieważ niby jest to podczas instalacji Maszyny nie jest naprawiany ten błąd (nie instaluje się jej pełna/właściwa wersja)?
W tym miesiącu trochę wyjeżdżam dlatego z takimi przerwami się odzywam, jednak problem mam jak najbardziej aktualny i jeżeli ktoś może lub coś wymyśli to proszę o pomoc.