Autor Wątek:  Problem z scenerią l61+l144_towarowy  (Przeczytany 4152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« dnia: 10 Października 2018, 17:24:10 »
Witam, mam problem odnośnie linii l61+l144_towarowy. Uruchamia się normalnie, en 57 podjeżdża na peron i gdy semafor zmieni się z czerwonego to en 57 wyda sygnał baczność jakby miał jechać ale nie jedzie i w dodatku nie zamyka drzwi oraz cały czas wydaje z siebie sygnał że drzwi się zamykają.
Jest to maszyna 17
ponieważ mój komputer chyba nie poradziłby sobie z 18 skoro już w 17 trzeba by zmienić wpis ini dla poprzedniej grafiki.

Załączam log i error
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2018, 20:55:14 wysłana przez koko123 »

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2018, 21:12:30 »
Postaraj sie jesli mozesz uzywac aktualnej wersji exe, w ciagu roku zmienilo sie sporo rzeczy i obejmuje to rowniez umiejetnosci AI, a tym samym dzialanie scenariuszy.

Pod wzgledem wymagan nie ma specjalnej roznicy miedzy wersjami (jesli juz, to potencjalnie moze byc wzrost wydajnosci) przy tych samych ustawieniach.

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2018, 23:38:20 »
Dziękuję za odpowiedź, w najbliższym czasie pobiorę najnowszą wersję.
Mam nadzieję że komputer nie padnie :)

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2018, 17:22:32 »

Pobrałem najnowszą wersję, ale mam pytanie jak podmienić ten wpis ini ? (grafiki dla słabszych komputerów)
Może głupie pytanie ale  ja się w na tym nie znam,  a bardzo lubię ten symulator, uwielbiam : -)
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2018, 17:23:51 wysłana przez koko123 »

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2018, 17:35:39 »
Tak samo jak w poprzedniej wersji, umiesc w pliku eu07.ini linijke
gfxrenderer simple

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2018, 17:58:53 »
A gdzie on się znajduje ?
EDIT: Już się zorientowałem gdzie to jest.
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2018, 20:06:30 wysłana przez koko123 »

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Października 2018, 20:48:56 »
Najpierw wpisałem u samej góry w ini  później w parametrach wydajnościowych i nic.
Czy ja coś źle robię ?
 

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Października 2018, 21:36:54 »
Miejsce w ini nie ma znaczenia. Co to znaczy "i nic"?
Mój kanał youtube

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2018, 09:07:01 »
Wpisałem ten wpis w ini zapisałem (ten wpis z forum) zapisałem po czym już na uruchomionym starterze rainsted uruchomiłem tryb testowy.

Włączyłem światła by sprawdzić czy rozświetla się cała sceneria, i niestety się rozświetliła.


Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2018, 11:28:05 »
Ale ten tryb nie ma na to najmniejszego wpływu. To wina twoich sterowników gpu nieobsługujących poprawnie legacy opengla. Prosty tryb wyświetlania jedynie wyłącza wodotryski w postaci odbić, cieni i może jeszcze czegoś.
Mój kanał youtube

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2018, 16:28:04 »
To co mogę zrobić by tak się nie działo ?

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2018, 17:03:17 »
Trudno powiedziec czy twoj komputer to obsluzy, ale sprobuj po zainstalowaniu biezacej wersji (18.10) uruchomic wersje exe nazwana eu07_gl33

Jesli sie uruchomi to jest szansa, ze nie bedzie miala klopotu z kalkulacja oswietlenia.

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2018, 18:53:15 »
Po uruchomieniu świateł owszem nie rozświetla się cała sceneria ale w kabinie i koło pojazdu jest tak dziwnie ciemno. Symulacja strasznie się klatkuje i gdy  pociąg jedzie na zewnątrz jest strasznie rozmazany.
Ale zauważyłem że cienie są chyba na najwyższych ustawieniach w tym exe i być może dlatego tak klatkuje.
Tylko że w ini o dziwo nie da się tych cieni wyłączyć w tym exe
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2018, 19:02:38 wysłana przez koko123 »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Mój kanał youtube

Offline koko123

  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problem z scenerią l61+l144_towarowy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2018, 09:57:23 »
Dziękuję bardzo za okazaną pomoc.
Siedziałem nad tym godzinę bo nie znam się na tym
ale metodą prób i błędów  udało mi się to wszystko wpisać. Teraz sceneria nie rozświetla się, działa płynnie. A już myślałem że już nie pogram sobie w maszynę.
Owszem muszę myśleć nad nowym komputerem ale narazie nie mam tyle funduszy, więc dobrze że na tym jeszcze działa ( - ;