U mnie w biosie nic nie można zmienić jesli chodzi o grafikę.
Ostatnie próby pokazują że mogę z menu kontekstowego wybrać rodzaj karty choć domyślna jest ta nVidia jak ustawiłem w oknie konfiguracji nVidii i to działa ale nie w przypadku TV przez HDMI. Tu niezależnie co wybiorę jest słabo. Chyba jedyna możliwość jaką teraz mam to uruchomić symulację bez TV, a później podpiąć TV. Nie wiem ile to będzie działało bo wcześniej było normalnie i rodzaj wyświetlacza nic nie zmieniał. Może coś w międzyczasie w systemie się zmieniło co umyka mojej świadomości i pewnie tego nie odkryję bo nie mam możliwości przeinstalowywać całego systemu i sprawdzać jak działa :/
Dzisiaj ściągnąłem sobie program do monitorowania grafiki MSI Afterburner i zrobiłem kilka eksperymentów. GPU1 to NVidia, a GPU2 do zintegrowany Intel.
Pierwsze testy od 1 do 4 robiłem z podłączonym TV po hdmi. Jak wybrałem w sterowniku NVidię to była na wykresie na 100%, a Intel na ok 5% (próby 1 i 2) to wydajność była na poziomie ok 17 fps, jak w sterowniku przestawiłem, żeby automatycznie wybierał kartę to wtedy wydajność wychodziła na ok 35-40 fps (próby 3 i 5). Wtedy wyrażnie Intel chodził na 50-60%, a NVidia na 0%. Na koniec przepiąłem się na zwykły monitor (rozdzielczość w obu przypadkach jest taka sama 1920x1080) i przy ustawieniu w sterowniku, żeby używał NVidii miałem 150 fps, a zaangażowanie kart (próba 5) jest odpowiednio: Nvidia 95-99%, Intel ok 30%.
Wygląda na to, że dobrą wydajność ma wtedy jak Intel wykazuje jakąś wyraźną aktywność, tylko nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje tylko gdy mam monitor, a przy hdmi nie chce tak działać.