Autor Wątek:  MaSzyna 18.05 - problemy  (Przeczytany 19973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline QGforcing

  • Wiadomości: 64
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 26
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Maja 2018, 22:36:11 »
Takie jak w opisie misji otwieranym osobno.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2596
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Maja 2018, 22:38:54 »
Poprawione. :)
Mój kanał youtube

Offline Bendrej

  • Wiadomości: 43
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Maja 2018, 14:03:21 »
Na drawinowo, ten pierwszy pociąg z EP09-005 podczas kursu powrotnego na semaforze wjazdowym do Włodowic zaświecił mi się semafor zielony z żółtym paskiem. Sądząc po przebiegu dalszej trasy pasek był niepotrzebny.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5582
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1751
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Maja 2018, 14:10:20 »
Samo zielone i pasek? Czy Było też pomarańczowe?
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Jarek567

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Maja 2018, 19:37:14 »
Cześć. Mam pytanie. W jaki sposób mogę zapalić sygnały końca pociągu (w ostatnim wagonie)? Od dłuższego czasu mam z tym problem, kombinacja Shift+t nie działa (kamerę mam przy światłach ostatniego wagonu).

EDIT: Już ogarnąłem, że klawisz do SKP to "e". Nie doczytałem, sorki. Warto niemniej wspomnieć, że w klawiszologii jest błąd, bo jest tam wskazana kombinacja Shift+t, a nie e. Jeżeli można to proszę o usunięcie posta
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 19:53:10 wysłana przez Jarek567 »

Offline MaciejM

  • Administrator
  • Wiadomości: 4051
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1117
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Maja 2018, 19:53:14 »
Twój post jest w pełni zasadny, mamy błąd w readme, tam jest po "staremu". Zaraz poprawię.
---
poprawione
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 20:05:18 wysłana przez macius5991 »

Offline Bendrej

  • Wiadomości: 43
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Maja 2018, 21:42:52 »
Samo zielone i pasek? Czy Było też pomarańczowe?
Tylko zielone z paskiem.

Offline wysek44

  • Wiadomości: 168
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Maja 2018, 21:45:52 »
Dwa problemy w Tarniowie, które występowały także w wersji poprzedniej (18.03).

Pierwszy, standardowy, czyli wjazd do Tarniowa Głównego na sygnał S9, natomiast zaraz za semaforem z powodu krzywego toru pociąg się wykoleja. (Nie posiadam screena, zresztą, w wątku o problemach z poprzednią paczką był screen wrzucany, bodajże przez @EU40).

Druga sytuacja w Konieckowie, byk z węglarkami zostaje zatrzymany, przez przekładające się rozjazdy.

Dołączam screen + log i plik errors.

Jedyny skład jaki zmieniłem to EU06+3xBh, który startuje z Konieckowa i jedzie przez Tarniowo z powrotem do stacji, na której zaczynał, na EN57-608.

Proszę zmniejszyć wagę obrazka.
Matek123

« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2018, 08:55:15 wysłana przez wysek44 »
Pozdrawiam

Offline centarail

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 72
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Maja 2018, 04:00:18 »
Czemu w SA134 nie działa trąbka?

Offline Joachimowicz

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1630
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1763
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Maja 2018, 04:09:40 »
Ponieważ żaden submodel nie jest podpięty pod trąbkę.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5582
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1751
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Maja 2018, 07:15:48 »
Czemu w SA134 nie działa trąbka?
Bo to jest głównie pojazd jeżdżący jako AI.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline centarail

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 72
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Maja 2018, 00:14:42 »
A dlaczego po wciśnięciu po kolei: J > D > spacja > M > X > C pojazd BR285 nie uruchamia się?

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2596
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Maja 2018, 00:48:50 »
Pobierz aktualną fizykę z repozytorium, albo włącz ręcznie pompę olejową. I nie tłucz klawiatury jak małpa, tylko zastanów się co robią dane klawisze.
Mój kanał youtube

Offline SMemek

  • Wiadomości: 126
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Maja 2018, 12:20:47 »
Pantografy w jednej z kabin/drugim członie (np. EN57) mają odwrócone włączanie. Na przykład przycisk od przedniego pantografu podnosi tylni.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2596
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Maja 2018, 12:34:09 »
Z rok-dwa temu była zmiana jak symulator numeruje pantografy. Trzeba by je zamienić w mmd, ale nadal etykieta pod myszą i nalepka na teksturze by się nie zgadzały.
Mój kanał youtube

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Maja 2018, 13:49:59 »
Pantografy w jednej z kabin/drugim członie (np. EN57) mają odwrócone włączanie. Na przykład przycisk od przedniego pantografu podnosi tylni.
W duzej mierze to kwestia tego, co jest uwazane za "pantograf przedni" w kabinie B -- jedna interpretacja to taka ze jest to "pantograf nad kabina A" a druga, ze jest to "pantograf od strony kabiny obsadzonej" (czyli w tym wypadku B) poniewaz pojazd zazwyczaj porusza sie w strone tej wlasnie kabiny.

Osobnym tematem jest, ze przyciski obslugi pantografow pantrear_sw: i pantfront_sw: dla EN57 sa odwrotnie przypisane do submodeli w plikach .mmd i wymaga to poprawki.

Offline mtvxl5

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Czerwca 2018, 22:53:51 »
Witam na forum. Zgłaszam problem z uruchamianiem lokomotyw spalinowych w Maszynie 18.05, dotyczy on m.in. SU45, SU46, ST44. Lokomotywy uruchamiam zgodnie z instrukcją:
Cytuj
Po włączeniu baterii j, należy załączyć pompę paliwową f (część lokomotyw ma ją zintegrowaną z rozrusznikiem). Potem trzymamy rozrusznik m aż do zaskoczenia silnika spalinowego.
Ale silnik nie uruchamia się i nic się nie dzieje. Tylko SM42 można uruchomić zgodnie z tą instrukcją. Czy ktoś miał podobny problem w wersji 18.05? Mam jednocześnie zainstalowane obie wersie (18.05 i 18.03), bez żadnym modyfikacji i w 18.03 wszystko działa prawidłowo, można uruchomić każdą lokomotywę. System Windows 10. Czy ktoś miał podobny problem?

Offline Cookie

  • Wiadomości: 270
  • Привет! Как дела?
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 119
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Czerwca 2018, 22:55:06 »
Należy kliknąć jeszcze shift+f i poczekać chwilkę aż pompka nabije ciśnienie
Ta piękna stalowa MaSzyna... Która wozi mnie na wakacje...

Offline mtvxl5

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Czerwca 2018, 07:50:16 »
Pamiętam, że należy załączyć pompę klawiszem f i tak też robię. Ale silnika uruchomić nie potrafię tylko w wersji 18.05, bo w 18.03 wszystko ładnie działa.

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5582
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1751
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Czerwca 2018, 07:51:29 »
Jest jeszcze druga pompa shift+f.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline mtvxl5

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Czerwca 2018, 20:14:23 »
Dziękuję, nie wiedziałem, że jest jeszcze druga pompa shift+f. Dziękuję Wam za pomoc.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2596
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Czerwca 2018, 20:54:56 »
Pompa olejowa. Readme na głównej jest już zaktualizowane. Na początek polecam zapoznać się z SU45 lub SM42. Tam są manometry i termometry już zrobione. Ładnie widać co i jak. No i jak coś "nie działa" dobrze włączyć sterowanie myszą i na logikę poklikać heble na pulpicie. :)
Mój kanał youtube

Offline CX MANIAK

  • Wiadomości: 240
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 40
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Czerwca 2018, 23:16:07 »
Twój post jest w pełni zasadny, mamy błąd w readme, tam jest po "staremu". Zaraz poprawię.
---
poprawione
Witam. Jeżeli mógłbyś poprawić to błąd jest także w przypadku odłączenia uszkodzonych silników trakcyjnych. Readme-sterowanie podaje Shift+e, podczas gdy w keyboard ini. jest Ctrl+e. Ten błąd znalazłem wczoraj, gdy AI spaliło silnik trakcyjny na byku i nie potrafiło jechać dalej. To jest w sumie dziwne...
Pozdrawiam.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2596
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Czerwca 2018, 23:22:51 »
Na SVN zrobione. W sumie mogłeś sam tam dać. ;) Na główną się pchnie przy okazji.
Mój kanał youtube

Offline dynel

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Czerwca 2018, 20:26:14 »
U mnie eset zgłosił 2 zagrożenia przy instalacji

Offline Bachus_MK

  • Wiadomości: 41
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 10
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Czerwca 2018, 15:42:07 »
Witam.

Problem wykryłem jak tylko ukazała się MaSzyna w wersji 18.05, ale chciałem trochę poczekać, aż rozwinie się temat. Być może tylko u mnie problem ten występuje. Gdy klikam w Rainsted w zakładkę Składy, następnie w Dostępne pojazdy do edycji składów i dowolny pojazd, pokazuje się komunikat o treści jak na załączonym obrazku. Rainsted zaktualizowałem do najnowszej wersji. Dzieje się tak zarówno w paczce instalowanej na czysto, jak również po aktualizacji 18.03 do 18.05. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10131
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2596
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Czerwca 2018, 15:47:14 »
I restart rainsteda nie pomaga? On czasem tak ma jak mu się poprzełącza kilka razy zakładki i scenerie, ale mi reset zawsze pomaga.
Mój kanał youtube

Offline Bachus_MK

  • Wiadomości: 41
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 10
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Czerwca 2018, 16:03:06 »
Restart niestety nie pomaga, mam tak za każdym razem, kiedy uruchomię Rainsted. Gdy go zamknę i ponownie uruchomię, problem nadal występuje. Komunikat pojawia się od razu po wejściu w ww. zakładki, niezależnie od tego ile ich przełączę.

Offline Joachimowicz

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1630
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1763
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Czerwca 2018, 16:05:22 »
Musisz wybrać jakiś scenariusz i wtedy grzebać w składach. To o czym mówi Stele dzieje się kiedy po uruchomieniu misji próbujemy potem edytować składy, ale nie potrzeba wtedy resetować rainsteda tylko wystarczy dodać jakiś pojazd do składu i wtedy działanie rainsteda wraca do normy.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2018, 16:07:05 wysłana przez Joachimowicz »
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline Bachus_MK

  • Wiadomości: 41
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 10
Odp: MaSzyna 18.05 - problemy
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Czerwca 2018, 16:32:51 »
Bardzo dziękuję, wszystko działa po wybraniu scenariusza. Czasem te problemy są naprawdę banalne, po prostu jakimś cudem od momentu wystąpienia błędu nie wybrałem nigdy scenariusza i w sumie przez to odstawiłem MaSzynę, aż do dziś. Czas pozmieniać sobie składy w wybranych scenariuszach i wrócić na szlak. ;) Jeszcze raz dzięki, punkty lecą.