Witam wszystkich.
Mimo, że zajmuję się "konkurencyjnym" symulatorem
Kolejarz chciałbym nawiązać współpracę z użytkownikami Maszyny na polu planów taboru. Sam przewertowałem tysiące stron internetowych w poszukiwaniu rysunków, które wystarczałyby mi do stworzenia skromnych grafik do Kolejarza. Nierzadko natykałem się na całkiem dokładne plany a czasem radziłem sobie ze zdjęć profili pojazdów.
O tworzeniu modeli do Maszyny wiem niewiele, ale widzę, że Szanowni Użytkownicy radzą sobie choćby z rysunków z pkp-cargo.pl, więc może materiały, które zgromadziłem przydadzą się także i tu, choć pewnie i tak większość Wam znana.
Nie znalazłem na forum żadnych większych wzmianek o taborze specjalnym, a modele żurawi mogłyby niezwykle ubarwić zabawę.
Średniej jakości rysunki kilku dźwigów używanych także w taborze PKP.Trochę o czeskich lokomotywach......wagonach osobowych......i towarowych.Jeśli taka i podobna jakość planów posłuży jako pomoc do stworzenia obiektu do Maszyny mogę podzielić się resztą tego co znalazłem (niestety tylko w sieci).
Tymczasem proszę może o wiele, ale potrzebuję schematów (wystarczy mi profil):
- właściwie wszystko z przedwojennych wagonów PKP (wiem, że to bardzo ogólne zagadnienie, ale znalazłem tylko
kilka profili wagonów towarowych z oznaczeniem literowym, ale nawet nie znam ich typu)
- właściwie wszystko z grupy cystern DEC i polskich prywaciaży (na stronie DEC nie ma choćby infomacji o 419Ra lub 422Ra)
- trzyosiowy wagon 4V (dla mnie wielka zagadka, ale jestem przekonywany o jego istnieniu i nawet mam niebawem dostać zdjęcia emerytów stojących na st. Lublin Gł.).
- cokolwiek na temat
tego (nie mam bladego pojęcia co autor miał na myśli)
- cokolwiek na temat
tego (nie znalazłem w taborze PKP 6-osiowego wagonu F)
- jakiekolwiek wagony taboru specjalnego (z oznaczeniem literowym i typu bazowego)
Ponadto czy ktoś umie pomóc w takich drobnych kwestiach?
- długość wagonów 203Z i LES/L i ich prawidłowe oznaczenia literowe (Lekks i Lekss ?)
- jakich typów cystern używa VTG?
- czy PKP posiada wagony S z plandeką?Serdecznie pozdrawiam.